Öğrenci Kariyeri Banner

Bilim101: Tesla’nın Gerçekleşmeyen Projesi: Teleforce

Bilim101: Tesla’nın Gerçekleşmeyen Projesi: Teleforce

Alternatif akımın öncü ismi, indüksiyon motoru ve Tesla bobini gibi birçok icadın mucidi Nikola Tesla’nın daha uzun bir hayat yaşamış olsaydı günümüzdeki elektrik teknolojilerinin çok daha erken yıllarda keşfedilmiş olacağı söyleniyor. Nikola Tesla, icat ettiği onca tasarıma rağmen, arkasında gerçekleştiremediği projeler de bıraktı. İşte onlardan belki de en korkutucu olanı: Teleforce.

teslababa1

Nikola Tesla, 10 Temmuz 1856 tarihinde günümüzde Sırbistan sınırları içerisinde yer alan Similjan kasabasında dünyaya geldi. Genç yaşlarında koleraya yakalanan Tesla, birçok kez ölüm tehlikesi atlattı. Daha sonra Avusturya Politeknik okuluna giren Tesla, tatiller ve Pazar günleri hariç sabah 3’ten gece 11’e kadar çalıştığını söylerdi hatta profesörü tarafından evine gönderilen mektupta “okuldan çıkarılmadığı sürece çok çalışmak yüzünden öleceği” şeklinde ifadeler vardı. Eğitim hayatının ilerleyen yıllarında kumar oynamaya başlayan Tesla, üçüncü yılın sonunda okuldan ayrılmak zorunda kaldı.

teslababa2

Bir süre Edison şirketinde çalışan Tesla, sonrasında Nikola Tesla Elektrikli Aydınlatma şirketini kurdu. Burada icatlarının patentlerini almak için çabalamasının yanı sıra, yeni şeyler üretme girişimlerine de devam etti. Tesla 7 Ocak 1943’te 86 yaşındayken hayatını kaybetti ve arkasında tehlike oluşturabilecekken proje aşamasında kalan bir tasarım bıraktı: Teleforce.

teslababa3

Uçaksavar veya kara savaşlarında kullanmaya uygun olarak tasarlanan bir silah olduğunu iddia eden Tesla, bu projesine Teleforce ismini verdi. “200 mil uzaklıktaki 10 000 uçaktan oluşan bir filoyu yok etmeye yetecek büyüklükte” olarak tanımladığı silahın temellerini “ölüm ışınları” mantığına göre oluşturmuştu. Tesla’nın iddialarına göre projesi gerekli olan enerji “dünyayı çevreleyen görünmez bir enerji topu” adını verdiği iyonosferden güç çekiliyor, bu da devasa bir Tesla bobini aracılığıya gerçekleştiriliyordu.

teslababa4

Tesla bu tasarlamasını bazı testlere tabi tutmuş ve olumlu sonuçlar almıştı ancak bu projesini hiçbir zaman kâğıda dökmedi, bütün planlar kafasının içindeydi. Ölümünden sonra birçok bilim adamı bu tasarım üzerinde çalışsa da günümüzde hala kullanılabilmiş değil. 1943 yılında hayatını kaybeden Tesla’dan geriye icat edileceği günü bekleyen bir tasarım kaldı.

Bilim101 serisinin diğer içerikleri de ilginizi çekebilir:

Bilim101: Roketle Uçan İlk İnsan

Bilim101: Nobel’den Çanakkale’ye

Bilim101: Kaybolan Devridaim Makinesi

Bilim101: Wi-Fi’ın Yerini Alacak Teknoloji Li-Fi

Bilim101: “Sayın Uzaylı Arkadaşlarımız…”

Bilim101: Bilim İçin Ölen Kadın

Bilim101: Dünyaya En Çok Zarar Veren Bilim İnsanı

Bilim101: Jüpiter'e Şiir Yazan Âlim

 


Egehan Uğraş

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğrencisi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.