Öğrenci Kariyeri Banner

Bilim101: Wi-Fi’ın Yerini Alacak Teknoloji Li-Fi

Bilim101: Wi-Fi’ın Yerini Alacak Teknoloji Li-Fi

İskoçya Edinburgh Üniversitesi Profesörü Harald Haas, katıldığı bir TedX konuşmasında internetimizi ampullerden dahi elde edebilmenin mümkün olduğundan bahsetti hatta seyircilerin önünde bunun bir de uygulamasını yaparak bahsettiklerini kanıtladı.

Wi-Fi yıllardır kullanılan ve hemen hemen her teknolojik alette bulunan bir sistem. Ancak Dünya genelinde 4. 3 milyar kişinin internete erişimi var. Dünya nüfusunun tamamına yakınının internete erimişini sağlamak için kullanılacak yeni yöntem ise Light Fidelity yani Li-Fi.

Wi-Fi ve Li-Fi arasındaki temel farkı ise Harald Haas şöyle açıklıyor : “ Li-Fi temel olarak Wi-Fi ile aynı sadece arada küçük bir fark var: Wi-Fi veriyi aktarmak için radyo sinyallerini kullanırken Li-Fi ise LED ışıkları kullanıyor.

Peki görünür ışık ile verileri aktarmanın yani Li-Fi sistemini kullanmanın bize faydaları ne olacak? Dünya üzerinde Wi-Fi’ya olan erişim sayısının çokluğu yüzünden meşgul olan radyo frekanslarını kullanmayan Li-Fi, rakibine göre 10000 kat daha fazla kapasitenin kullanılabilmesini sağlıyor. Ayrıca zaten hayatımızın içinde var olan görünür ışıkların kullanılacak olmasından dolayı, Wi-Fi kullanımı esnasında ortaya çıkan sağlık sorunlarını da önemli miktarda azaltacak gibi görünüyor. En önemli avantajlarından birisi ise veri aktarma hızı: Li-Fi teknolojisi saniyede 224 Gbp veriyi aktarabiliyor. Li-Fi teknolojisinin dezavantajı ise ışık kirliliği çünkü LED ışıkların sürekli açık kalması gerekiyor.

Li- Fi konusunda bu yazımıza da göz atabilirsiniz :

Yeni Bir Bağlantı Teknolojisi: Li-Fi

 


Egehan Uğraş

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğrencisi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.