Öğrenci Kariyeri Banner

Atatürk’ün Okumamızı Önerdiği 4 Kitap

Atatürk’ün Okumamızı Önerdiği 4 Kitap

Edebî bir değere sahip olmasını önemsemeden herkesin kitap yazdığı bu dönemde, nitelikli kitapları seçmek gitgide zorlaşıyor. Bugün sizler için 57 yıllık hayatında katıldığı 11 savaşa rağmen kitap okuma alışkanlığını yitirmeyen Mustafa Kemal Atatürk’ün okuma önerilerini listeledik.

1. Reşat Nuri Güntekin- Çalıkuşu (1922)

Çalıkuşu romanı

İstanbul’da köklü bir ailenin, çocuk ruhlu kızı Feride, çok sevdiği nişanlısı Kamran tarafından ihanete uğraması nedeniyle öğretmenlik mesleğine dört elle sarılır. Feride’nin idealist bir öğretmen imajı çizerek, Anadolu’da şehir şehir dolaşır. Çalıkuşu romanı, duygusal bir temaya sahip olmakla birlikte, o dönemin sorunlarına da eleştirel bakış açısı katmaktadır. Türkiye’deki modern dönemin düzenine geçişi özendiren bir roman kabul edilir.

2.  Grigory Petrov - Beyaz Zambaklar Ülkesinde (1923)

Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Göllerden, bataklıklardan ve granit taşlardan ibaret olan Finlandiya ülkesinin nasıl geliştiğini “ zambaklar ülkesine” nasıl dönüştüğünü anlatır. Finlandiya halkının çabasıyla ülkenin  küllerinden doğuşunun hikâyesidir. Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün öğrencilerin öncelikli olarak okumasını tavsiye ettiği kitaplardan biridir ve özellikle de askeri okullardaki öğrencilere zorunlu okutulmasını istediği bu kitap, başucu niteliği taşıyan bir eserdir.

3.  Jean Jacques Rousseau -Toplum Sözleşmesi (1762)

Toplum Sözleşmesi

Jean Jacques Rousseau, Aydınlanma döneminin önemli düşünür-yazarlarından biridir.  Toplum Sözleşmesi adlı kitabında, yazıldığı günden bugüne kadar toplumların beraber yaşamaları konusunda bilgiler vererek, doğru bir toplumun oluşması için temel noktalardan bahseder.

4.  Ziya Gökalp -Türkçülüğün Esasları (1923)

Ziya Gökalp

Ziya Gökalp, Türk kültür, düşünce ve siyaset tarihinin önemli isimlerinden birisidir. Türkçülüğün Esasları adlı eserinde Türkçülük kavramını derinlemesine irdeleyerek, Türk milletinin tarihçesini anlatır. Türkçülük kavramını ortaya çıkararak,  Türk milliyetçiliği hakkında dağınık halde olan düşünceleri bu kavramla bir araya getirir.

Bu yazılarımıza da göz atabilirsiniz: 

Elon Musk'ın Mutlaka Okumamızı İstediği 11 Kitap

Okuyucularını Bunalıma Sürükleyen 4 Muhteşem Kitap

Düzenli Kitap Okumanın 10 Önemli Faydası

2021'de Daha Fazla Kitap Okumak İster Misiniz?

Dünyaca Ünlü CEO'lardan Ufkunuzu Genişletecek 8 Kitap Önerisi


Beyza Narin

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Beyza Narin..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.