Öğrenci Kariyeri Banner

2021'de Daha Fazla Kitap Okumak İster Misiniz?

2021'de Daha Fazla Kitap Okumak İster Misiniz?

"Hobiniz nedir?" sorusunu mutlaka birkez duymuşsunuzdur. Ülkemizde bu sorunun eskimeyen bir cevabı var. Bu sorunun cevabı çoğunluğun ilk aklına gelenlerden biri olan kitap okumaktır. Ülkemizde hobi olarak görülmesi her ne kadar üzücü olsa bile dile getirilmesi bile güzel. Hobi olarak adlandırılmak yerine hayatın bir parçası olarak görülmesi gerekmektedir. Kitap okumanın uyku gibi yaşamsal faaliyetlerden biri olarak düşünülmesi daha iyi olmaz mı? 

Hayat mücadelesinin ortasında zamanınız olmadığını veya değiştiğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Eskiden kitapların dünyasında kaybolan biriyken artık sadece alışveriş sitelerinde veya kitapçıların önünden geçerken karşınıza çıkıyor olabilir. Peki 2021'de yeni bir başlangıç yapmaya ne dersiniz?  Bu yazımızda kitap okumaya başlamanıza yardımcı olacağına inandığımız birkaç öneride bulunmak istedik.

1.Okuma alanınızı yaratın

Hayatınızda kitaplarınız için yer ayırmaya hazır mısınız? Bu sorunun cevabı kitap okuyabilmenize açılan kapının anahtarıdır. Öncellikle kitaplarınıza alan yaratmalısınız. Sonra okuma alanınızı yaratmaya başlamalısınız. Bunun için bir eviniz,bir odanız olmasına gerek yok .Okurken odaklanabildiğiniz veya yarıda bırakmak zorunda kalmadığınız bir yer olabilir. Bazen bir park,bazen yaşadığınız yerin bahçesi,bazen bir deniz kıyısı,bazen ise köşedeki bank. Evinizdeki herhangi bir köşe veya odanız olabilir. Evinizdeki veya odanızdaki bir köşeyi kendi okuma alanınız olarak düzenlemeyi deneyebilirsiniz.Bu alanı fazla eşyaları kaldırarak yaratabilirsiniz. Bunun için çok fazla düşünmenize gerek yok. Çünkü fazla eşyaya ihtiyacınız olduğunu söyleyemeyiz. Sadece birkaç minder,kitaplarınız ve siz...

2.Liste yapmayı deneyin

Hayatımızın her alanında planlı olmak hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olabilir.Bazı zamanlar bu cümleler karşınıza çıkmış olabilir.Bu yıl 100 kitap okuyacağım gibi.Böyle hedefleri olan veya cümleler kuran birileri mutlaka vardır. Büyük hedefler daha cazip gelse de yolun başındayken ne kadar doğru? Büyük hedefleriniz olması tabiki çok güzel. Ama büyük hedeflerinizi gerçekleştiremezseniz hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Belki de yeni başlangıçlardan,değişimden vazgeçeceksiniz. Hedeflerimizi biraz küçültelim. Daha gerçekleştirebileceğimiz hedeflere odaklanalım. Kendinizi ve hayatınızı sadece siz bilebilirsiniz. Bu yüzden kendinize karşı dürüst olun ve gerçekleştirebileceğiniz hedefleri göz önüne alın. Ajandanız,not defteriniz veya telefonunuzun notlar bölümüne hedeflerinizi yazarak başlayın. Bu ay veya bu hafta kaç kitap okuyacağınızı not alabilirsiniz. Listenize kitap adlarını ve türlerini not almayı unutmayın. Ayrıca bir kitabı okumaya başladığınız tarihi ve kitapta sizi etkileyen birkaç cümleyi de notlarınızın arasına eklemenizi tavsiye ediyoruz.

3.Yanınızda taşımaya başlayın

Okumak kendinizi geliştirmeniz ve daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Öğrenmek sonsuzdur. Her an ve her zaman yeni bir şey öğrenebilirsiniz. Bir gününüzü düşünün. Müzik dinlemek,sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmek ve dizi izlemek için zaman ayırıyorsunuzdur. Neden bunların yerini bir kitap almasın?

Toplu taşımada,kafede,öğle yemeği yerken yanınızdaki kitabı çıkarıp sadece birkaç sayfa okuyabilirsiniz. Bunun verimsiz veya zor olduğuna hatta imkansız olduğuna inanıyor olabilirsiniz. Ama okuduğunuz birkaç sayfa kendi dünyanızda kaybolduğunuz ve yeni şeyler öğrendiğiniz mucizevi dakikalardır. Bu dakikalar günün stresinden bir nebzede olsa uzaklaşmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca listenizde yer alan hedeflerinize bir adım daha yaklaşmanızı sağlar. Kitapları ağırlık yerine hazine olarak görmeyi deneyin. Böylelikle yanınızda kitap taşımak için bahane üretemeyeceksiniz.

4.Neleri okumaktan hoşlandığınızı düşünün

Herkesin birbirinden farklı ilgi alanları vardır. Hepimiz farklıyken aynı şeylerden hoşlanmamız tuhaf olmaz mıydı? Okuduğunuz kitapları hatırlamaya çalışın. Hangi tür kitapları okurken sıkılmadığınızı ve bittiğine üzüldüğünüzü düşünün. En azından bir başucu kitabınız mutlaka olmuştur. Sevdiğiniz türleri veya ilginizi çeken konuları listeleyin. Eğer ilginizi çeken bir konu yoksa klasiklerden başlayabilirsiniz.Zaten listenizde klasik eserlerden birkaçına yer verdiyseniz onları okumakla başlayabilirsiniz.Klasikler başlangıç için doğru bir seçim olabilir. Sevdiğiniz konular dışında merak ettiğiniz konular hakkında kitapları inceleyebilirsiniz. Kısaca sevdiğiniz,okumaktan keyif alacağınız kitaplara yönelin. Sevdiğiniz kitaplara yönelmeniz sıkılmadan okumanıza yardımcı olabilir. Böylelikle kitap okumaktan vazgeçmek yerine heyecanla kitaplar arasında kaybolabilirsiniz.

5.Arkadaşlarınızla kitaplarla ilgili konuşun

Arkadaşlarıyla zaman geçirmekten hoşlanmayan biri var mı ? Muhtemelen bu soruya hayır cevabını veren birçok kişi vardır. Arkadaşlarımızı özellikle pandemi süreciyle evde kaldığımız günlerde daha fazla özlediğimizi fark ettik. Arkadaşlarımızla geçirdiğimiz günlerin değerini anladık. Uzaktan da olsa iletişimde kaldığınız arkadaşlarınızla yen bir aktiviteye başlamak isteyebilirsiniz. Bu aktivite kitaplar olabilir. Okuduğunuz kitaplar,yazarlar,şairler,karakterler hakkında konuşabilirsiniz. Birlikte okumadığınız kitaplardan birine başlayabilir. Kitabı bitirdiğinizde kitap hakkında düşüncelerinizi dile getirebilirsiniz. Kitaplar hakkında konuşmak daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca yeni bir kitaba başlama isteğinizin artmasını sağlayabilir.

6.Kitap değiş-tokuşunda bulunun

Kitap okuyan birçok kişi kendi kütüphanesi oluşturmak isteyebilir. Ama paylaşmak daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. En yakın arkadaşınızla,arkadaş grubunuz ile kitap değiş-tokuşunda bulunabilirsiniz. Sizin kütüphanenizdeki kitabı okumayan biriyle veya merak ettiğiniz bir kitabı daha önce okumuş biriyle kitaplarınızı değiştirebilirsiniz. Böylelikle satın almadan bir sürü kitabı okuyabilirsiniz. Belki de bu değişim süreci merakla kitabı okumanıza yardımcı olabilir. Bunu bir iyilik zincirine dönüştürebilirsiniz. Böylelikle daha fazla kitap okuyabilir ve daha fazla kişinin kitap okumasına yardımcı olabilirsiniz.

7.Kitap önerilerini dikkate alın

Kitap okumak istiyorsanız ve kafanız karışıksa size bir önerimiz var. Kitap önerilerini görmezden gelmeyin. Arkadaşlarınız,aileniz veya internet bu konu size destek olacaktır. Arkadaşlarınızın mutlaka okurken bırakmak istemediği bir kitap olmuştur. Herhangi bir sohbetinize bu kitabı okumalısına benzer cümleler duymuşsunuzdur. İşte o kitaplara şans vermeyi deneyin. Daha önce okumadığınız bir tür dikkatinizi çekebilir. Okumaktan keyif alabilirsiniz ve bu türde daha fazla kitap okumak isteyebilirsiniz. Çok kitap okuyan biriyseniz arkadaşlarınızın önerdiği kitapları çoktan okumuş olabilirsiniz.Bu durumda internetten yardım alabilirsiniz. Birçok bookstagram hesabının yanı sıra birçok içerik karşınıza çıkacaktır. Öneriler yeni bir kitapla yani bir dünyayla tanışmanıza yardımcı olabilir.

Yazar Notu:Bazı dostluklar kitapla başlar

Üniversiteye başladığımız günlerde ortama uyum sağlamak ve arkadaş edinmek isteriz. Herkes birbiriyle tanışmaya ve birbirini tanımaya çalışır. Birbirimize sorular sorarız. Bunu birçoğumuz yapmıştır.Nelerden hoşlandığını sormak gibi.Fark etmeden konu filmlere,kitaplara gelebilir. Birini tanımak için başucu kitabını sorabilirsiniz. En sevdiği kitabı,yazarı veya türleri sormak gibi bir sürü soru karşınızdakini tanımanız için yardımcı olabilir. Kendinizi kitaplar hakkında heyecanla konuştuğunuz bir anda bulabilirsiniz.O anda gerçekten iyi bir arkadaş kazanmış olabilirsiniz. Kitapların mucizevi etkilerinden biri olabilir mi? .

Sizin en sevdiğiniz kitap ne? Yorumlarda buluşalım.

Kitap önerileri serimize göz atabilirsiniz:

Okuyucularını Bunalıma Sürükleyen 4 Muhteşem Kitap

Elon Musk'ın Mutlaka Okumamızı İstediği 11 Kitap

Ben Bir Gürgen Dalıyım Adlı Kitaptan 5 Etkileyici Alıntı

Dünyaca Ünlü CEO'lardan Ufkunuzu Genişletecek 8 Kitap Önerisi

Liderlik Becerilerinizi Geliştirmeniz İçin 10 Kitap Önerisi

Bill Gates, Tam Bu Sıralar Okumamız Gereken 4 Kitap Önerisinde Bulundu

Özgün İçerik


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.