Türk edebiyatına büyük katkıları olan ve her zaman okurlarına oldukça merak uyandıran bir yazar: Oğuz Atay
Oğuz Atay, 12 Ekim 1934’de Kastamonu’nda dünyaya geldi. Babası eski milletvekili ve ceza yargıcı, annesi ise ilkokul öğretmeniydi. Bu durum Atay’ın ailesi ile olan ilişkilerini oldukça etkiliyordu ve ailesi hakkında gelen sorulara cevabı: “Sert bir babaya ve bana çok düşkün bir anneye sahibim.” oluyordu.
Oğuz Atay, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimlerini Ankara’da tamamlayarak üniversite için 1951 yılında İstanbul’a geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğrencisi olan Atay, 1957 yılında bu bölümden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından birtakım inşaat işlerine koyulan Atay, bu durumdan memnun kalmayarak istifa etti ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyesi oldu.
Mutlu bir çocukluk geçirmemesine rağmen her zaman meraklı, araştırmacı ve zeki olan Atay, geçirdiği hastalıklardan ötürü sakin bir kişiliğe büründü. Kuzeni Füruzan sayesinde klasikler okudu ve edebiyata olan ilgisini böylece keşfetti. Aynı zamanda bu süreçte tiyatrolarda oyunculuk yaptı ve karikatür çizgiler çizdi. Bu yeteneği ona eserlerinde çok sık rastladığımız kara mizahı kattı.
Edebiyata olan ilgisini sürdürmeye devam eden Oğuz Atay, askerlik döneminde içinde Turgut Uyar, İlhan Berk, Cemal Süreya, Can Yücel ve Attila İlhan gibi birçok ismin yer aldığı Pazar Posta’sında yazılar yazdı. Bu durum ona arkadaşıyla birlikte “Olaylar Dergisi” isimli yeni bir dergi çıkarmasına fırsat tanıdı. Ancak çeşitli sorunlar nedeniyle dergi çok kısa bir sürede dağıldı ve kapandı. Oğuz Atay ise yaşadığı hayal kırıklığı ile kaldı.
Atay, 1961 yılında Fikriye Gürbüz ile evlendi ve bu evlilikten bir kızı oldu. Evliliği altı yıl sürdü ve boşanmalarından sonra Atay, evinden sadece kitaplarını alarak uzun bir süre yalnız yaşadı. Bu dönem onun edebiyata olan ilgisinin verimli geçirmesine vesile oldu. Hatta bu dönem yaşadığı olaylara “Tutunamayanlar” ve “Tehlikeli Oyunlar” isimli eserlerinde yer verdi.
Oğuz Atay’ın yaşadığı sağlık sorunları çocukluğundan beri vardı. Ancak durumun şiddeti 1976 yılında yüksek ateş ve baş ağrısı ile kendini gösterdi. Beyninde iki tümör olduğunu öğrenen Atay, tedavi için Londra’ya gitti. Fakat genç yaşına rağmen hastalıklarıyla savaşamadı ve 43 yaşında 13 Aralık 1977’de vefat etti.
Oğuz Atay’ın Eserleri
- Tutunamayanlar (1972)
- Tehlikeli Oyunlar (1973)
- Bir Bilim Adamının Romanı (1975)
- Korkuyu Beklerken (1975)
- Oyunlarla Yaşayanlar (1975)
- Günlük (1987 – ölümünden sonra)
- Eylembilim (1998 – ölümünden sonra)