Öğrenci Kariyeri Banner

Yökdil Soru Dağılımı Nasıldır? Soru Tipleri Nelerdir?

Yökdil Soru Dağılımı Nasıldır? Soru Tipleri Nelerdir?

Yüksek Öğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL), Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) talimatıyla Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanan ve Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen merkezi bir lisan sınavıdır. Bu sınav, 2019 tarihinde ÖSYM’ye devredilmiş ve bu tarihten sonra ÖSYM tarafından gerçekleştirilmeye başlanmıştır. YÖKDİL yüksek lisans, doktora, doçentlik, TUS, DUS ve EUS başvurularında sıklıkla tercih edilen bir yabancı dil sınavıdır. YÖKDİL sınavı 80 sorudan oluşur ve 180 dakika sürer. Peki, YÖKDİL soru dağılımı nasıldır, bu sınavda sorulan soru tipleri nelerdir? Bu yazımızda tüm bu soruların cevaplarını bulabileceksiniz. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.

Yökdil Soru Dağılımı Nedir?

Yökdil Soru Dağılımı Nedir?


 

YÖKDİL sınavında adayların cevaplaması beklenen 80 soru mevcuttur. Sınavda yer alan her bir doğru cevabın değeri 1.25 puan üzerinden hesaplanmaktadır. YÖKDİL sınavında toplam sınav süresi 180 dakikadır. Yani adayların her bir soru için ayrılabilecek ortalama süre 2 dakika 15 saniyedir. YÖKDİL soru dağılımında soru türleri arasında herhangi bir puan değeri farkı yoktur. Yani bir kelime sorusunun değeri ile bir paragraf sorusunun değeri eşittir. Önemli olan hangi konudan ne kadar doğru cevap verdiğiniz değil toplamda kaç soruyu doğru yanıtlayabildiğinizdir.

İlginizi çekebilir: "YÖKDİL Sınavı" Projesi Hayata Geçiriliyor

Yökdil Soru Dağılımı Nasıldır?

Yökdil Soru Dağılımı Nedir?

YÖKDİL soru dağılımını sizler için aşağıda sıraladık:

• 6 adet kelime sorusu.

• 14 adet gramer sorusu.

• 10 adet cloze test sorusu.

• 11 adet cümle tamamlama sorusu.

• 6 adet Türkçeden İngilizceye çeviri sorusu.

• 6 adet İngilizceden Türkçeye çeviri sorusu.

• 6 adet paragraf tamamlama sorusu.

• 6 adet anlam bütünlüğü sorusu.

• 15 adet okuma sorusu.

Dikkatinizi çekebilir: YDS ve YÖKDİL 'e Yönelik Online 8 Uygulama Önerisi

YÖKDİL’ e giren adayların cevaplaması gereken belirli sayıda soru bulunur ve bu soruların sayısı kişinin alanına göre değişiklik gösterir. Örneğin; araştırma görevlisi olmak için başvuruda bulunan bir adayın en az 40 doğru soru cevaplaması ve YÖKDİL’den en az 50 puan alması gerekir. Doçent ve doktora / sanatta yeterlik adaylarının ise 44 doğru soru cevaplaması ve YÖKDİL’den 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekir. Öğretim üyesi dışında kalan öğretim görevlisi kadrolarına naklen ya da açıktan yapılacak atamalarda ise yine araştırma görevlileri gibi YÖKDİL’den en az 50 puan şartı aranır. Ve ek olarak TUS, DUS ya da EUS’a girecek olan adayların da YÖKDİL’den en az 50 puan almaları gerekmektedir.

Yökdil Soru Tipleri Nelerdir?

Yökdil Soru Tipleri Nelerdir?
 

YÖKDİL’de adayların karşılaştığı soru tipleri ise şu şekildedir.

• Kelime soruları toplam 6 tanedir, 5 tanesi normal kelime sorusudur ve 1 tanesi ise phrasal verb sorusudur.

• Gramer alanında çıkacak sorular ise toplam 14 tanedir. Bu sorular ile adayların Preposition bilgisi, bağlaç bilgisi, tense bilgisi, Gerund and infinitive bilgisi, Relative Clause and Noun Clause bilgisi ölçülür.

• Cloze Test alanında ise 10 adet soru bulunur. Bu sorular, kelimeler ve gramer anlamındaki bilginizi test eden sorulardır.

• Cümle tamamlama alanında ise tam 11 adet soru bulunmaktadır. Bu 11 soru hem okuduğunu anlama ile ilgili hem de gramer bilginizi ölçmek için yer verilen sorulardır.

• Türkçeden İngilizceye ve İngilizceden Türkçeye çeviri soruları ise 12 tanedir.

• Paragraf tamamlama alanında sorulan sorular toplamda 6 tanedir. Bir paragraf verilir ve paragraftan herhangi bir cümle çıkartılarak adaylardan tamamlaması beklenmektedir.

YÖKDİL’de yer alan soru tiplerini yukarıdaki şekilde açıklamak mümkündür. Bu yazımızda YÖKDİL soru dağılımı başta olmak üzere “soru tipleri nasıldır, YÖKDİL sınavında soruların puan değeri nedir” gibi konuları ele aldık. YÖKDİL’e girecek olan adayları bu konuda bilgilendirmeyi hedefledik. Daha fazla bilgi için Akademik İngilizcenizi Geliştirmek İçin Ücretsiz 7 Harika Kurs! içeriğimizi okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar.


İçerik Ekibi

Öğrenci Kariyeri yazarlarından İçerik Ekibi..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.