Öğrenci Kariyeri Banner

Uyku Kalitesini Artırmak İçin 5 Öneri

Uyku Kalitesini Artırmak İçin 5 Öneri

Sağlıklı ve mutlu bir şekilde güne başlamanın yolu hiç kuşkusuz ki uyku kalitesi ile doğru orantılıdır. Hem fiziksel hem de ruhsal anlamda rahatlama sağlayan uyku, özellikle uyuma durumunda salgılanan melatonin hormonu için çok önemlidir. Melatonin hormonunun stresi azaltmak ve bağışıklık sistemini düzenlemek gibi oldukça fazla ve önemli görevleri vardır.

Peki uyku kalitesi nasıl artırılır? Sizler için 5 önemli öneride bunları derledik.

 

1. Uykudan en az iki saat önce besin alımı bitmiş olmalıdır.

beslenme

Uykudan önce yemek yemek, uyku kalitenizi bozan en büyük etmenlerdendir. Midenin çalışır durumda olması, uykuya dalmanızı zorlaştırmasından dolayı uyusanız bile bu kaliteli bir uyku olmayacaktır. Bu sebeple uyumadan iki saat önce besin alımını durdurmanız, uyku kaliteniz için önemli bir adım olacaktır.

 

2. Uyuma ve uyanma saatleriniz belirli bir düzende olmalıdır.

saat

Düzenli hayata geçişin birinci adımı uyku saatlerinin belirli olmasıdır. Belirli bir düzen dahilinde olan uyuma ve uyanma saatleri hem hayat kalitenizi hem de uyku kalitenizi artıracaktır.

 

3. Gece yarısından önce uyuyun.

gece yarısından önce uyumak

21.00 – 23.00 arasında melatonin hormonu salgılanma oranı oldukça fazladır. Bu sebeple hem melatonin hormonunu arttırmak hem de vücudunuzun biyolojik saati için geç uyumamaya özen gösterin.

 

4. Karanlık ortamlarda uyumaya özen gösterin.

karanlık

Karanlık ortamda uyumak melatonin hormonunun salınımını arttırır. Özellikle elektronik cihazlardan gelen ışıklardan etkilenmemek için uyumadan en az bir saat önce bu cihazlarla bağınızı koparmış olmalısınız.

 

5. Sağlıklı beslenin ve egzersiz yapın.

egzersiz

Sağlıklı beslenmek ve hareketsiz kalmamak sağlıklı bir yaşamın altın kuralıdır. Uyku kalitenizi arttırmanın yolu da bu kurala uğramaktadır. Özellikle melatonin hormonuna yardımcı olacak vişne, fındık, ceviz gibi besinler tüketmek ve haftada en az 3 gün egzersiz yapmak uykunuz için çok faydalı olacaktır.

 

Bu içeriklerimizi de beğenebilirsiniz:

Günde 8 Bardak Su İçmeli Misiniz?

Vücudumuz Hakkında Doğru Olarak Bilinen 6 Yanlış

4 Adımda Daha Sağlıklı Bir Uyku Düzeni

Uykunun Rüya Evresi: REM (Rapid Eye Movement) Uykusu


Aleyna  Ayyıldız

Yazılım&Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.