Öğrenci Kariyeri Banner

4 Adımda Daha Sağlıklı Bir Uyku Düzeni

4 Adımda Daha Sağlıklı Bir Uyku Düzeni

Özellikle pandemi koşullarında, bazılarımız işlerimizi online ortamda hallettiğimizden, bazılarımız kendini başka işlere verdiğinden ve bazılarımız da uzun süre evde kalmaktan uyku düzenlerini unutur oldu. Her ne kadar bu durum belirtilen koşullar altında oldukça normal olsada, sağlıklı bir uyku düzeninin öneminin farkında olmayanımız yoktur. Uykusuzluk fiziksel sağlığa olduğu kadar, ruhsal sağlımıza da etki bırakan bir etkendir. Bu sebeple daha sağlıklı bir uyku düzeni için yapabileceğiniz birkaç ipucunu listeledik.

1. Program Konusunda Disiplinli Olmak

uyku düzeni

Uyuyacağınız vakti günlük programınıza ekleyin ve ona uyun. Mesela kafanızda saat 11 gibi yatağa girip uyumak gibi bir program oluşturduysanız, buna sadık kalın. Uyuyamasanızda, bunu yaptıkça ‘uyku saati’ kavramına daha çok alışırsınız. Bu taktiğin amacı, beyninize bu sinyali vermekten geçiyor. Ama dürüst olmak gerekirse, kimse her zaman yatağa girdiği an uyuyamaz. Bu da bizi 2. İpucuna getiriyor.

2. Tek Bir Çözümün Olmadığını Hatırlamak

Yatağa girdiniz, gözlerinizi kapadınız ama uyuyamıyorsunuz. İşte size fazla verilmeyen bir tavsiye: Yataktan kalkın. Kalkın ve çok aydınlık olmayan odanızda birkaç egzersiz yapmayı deneyin. Bir şeyler okuyun. Örgü örüyorsanız örgü örün. Birkaç fotoğrafa bakın. .  . Başka şeylerle uğraşın. Uyuyamamanıza ne kadar odaklanırsanız o kadar döngüye girersiniz. Ayrıca, başka şeylerle uğraşmak içinde ekran barındıran şeyleri kapsamıyor, özellikle ekranlar uyku problemlerini beslerken.

3. Gün İçinde Fiziksel Aktiviteye Zaman Ayırmak

Gün içinde 20-30 dakikanızı fiziksel aktivitelerle geçirin. Bunu sadece cardio rutinleri veya spor salonlarına gitmek olarak düşünmeyin, yarım saatlik bir yürüyüş bile sizi daha rahat bir uykuya yakınlaştırır.

4. Programlı Beslenmek

uyku düzeni

Kesinlikle geç akşam yemeklerini ve gece atıştırmalıklarını bırakın. Vücudunuzun sindirime devam etmesi, hem uykunuzun hem de güzel bir dinlenmenin önüne geçebilir. Bu nedenle, elinizden geldiğince programlı beslenmeye çalışın.


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.