Öğrenci Kariyeri Banner

Dünya Sağlık Örgütü Dünya Sigara Salgını Raporu'nu Yayınladı! Türkiye Kaçıncı Sırada?

Dünya Sağlık Örgütü Dünya Sigara Salgını Raporu'nu Yayınladı! Türkiye Kaçıncı Sırada?

Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Sigara Salgını Raporu'nu yayınladı. Türkiye, sigara ile mücadelede bazı Avrupa ülkelerinden daha iyi sonuç verdi.

Türkiye'nin Sigara ile Mücadelede En İyi 4 Ülkeden Biri Olduğu Açıklandı!

Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'nin de içerisinde olduğu yeni bir rapor yayınladı. "Dünya Sigara Salgını Raporu"nun verilerine göre Türkiye sigarayla mücadele konusunda en başarılı ülkelerden biri!

DSÖ'nün raporunun verilerine göre Türkiye, Brezilya, Hollanda ve Doğu Afrika ülkesi Morityus sigara ile mücadelede en başarılı olan ülkeler arasında bulunuyor. 

DSÖ'nün sigarayla mücadele edebilmek amacıyla oluşturduğu MPOWER isimli bir program bulunuyor.  6 maddeden oluşan bu program, aslında tüm üye ülkeler için bir tavsiye niteliğinde. Yapılan son araştırmalar, Türkiye'nin MPOWER politikalarını titizlikle uyguladığını ve DSÖ'nün tavsiyelerine uyduğunu ortaya çıkarıyor.

MPOWER programı kapsamındaki maddeler şöyle:

  • M: Tütün kullanımını izlemek.
  • P: İnsanları pasif sigara dumanı etkileniminden korumak.
  • O: Tütün kullanımının bırakılması için yardım teklif etmek.
  • W: Tütünün zararları konusunda uyarılarda bulunmak.
  • E: Tütün reklam, promosyon ve sponsorluk yasaklarını uygulamak.
  • R: Tütün ürünlerindeki vergiyi artırmak.

Şu an MPOWER raporuna uyan 151 ülke bulunuyor. DSÖ, bu sayede dünya nüfusunun 5.6 milyarlık kısmının programın maddelerinden en az biriyle korunma altında olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte 48 ülkede ise MPOWER maddelerinden en az 3 tanesi uygulanıyor ve bunun sonucunda 1.5 milyarlık nüfus, sigara ve etkilerine karşı korunuyor. Ayrıca, 74 ülkede de "dumansız hava sahası" uygulamaları bulunuyor.

Türkiye Sigara Kullanımı Konusunda Ne Durumda?

TÜİK'in hazırladığı "Türkiye Sağlık Araştırması 2022" raporuna göre ülkemizde 15 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 28,3'ü her gün düzenli olarak tütün ürünleri kullanıyor. Bu oran, 2019 yılında yüzde 28 olarak belirlenmişti. Türkiye'de Türkiye, pasif içicilerde oldukça fazla ve büyük bir tehlike altında. 

DSÖ'nün Dünya Sigara Salgını Raporu'ndaki Diğer Önemli Noktalar:

  • Ülkelerin yüzde 40’tan fazlasında kapalı mekanlarda sigara içmek yasak.
  • Etiyopya, İran, İrlanda, Ürdün, Madagaskar, Meksika, Yeni Zelanda ve İspanya ise tüm MPOWER kriterlerinden beşini uygulamış durumda.
  • 44 ülke hiçbir MPOWER önlemini uygulamış değil.
  • 53 ülkede sağlık tesislerinde sigara içme yasağı bulunmuyor.
  • Türkiye, Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İsrail, Norveç, Suudi Arabistan ve Birleşik Krallık da dahil 22 ülke tek tip sigara paketini zorunlu tutuyor.
  • Türkiye, sigaraya karşı kitle iletişim araçları kampanyalarında ve reklam, tanıtım, sponsorluk yasaklarının uygulanmasında en yüksek başarı gösteren ülkeler arasında.

 

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.