‘Günde 8 bardak su içmelisiniz.’
Yukarıdaki cümle, sosyal medya, haber siteleri, etrafımızdakiler- herkes ve her yerden yüksek ihtimalle sıkça duyduğumuz bir cümle. Peki özellikle son yıllarda oldukça sık duyduğumuz bu sağlık tavsiyesi ne kadar doğru? Cevap, çok değil.
Oakland Üniversitesi’nden egzersiz fizyolojisi profesörü Tamara Hew-Butler, bu iddianın doğru olmadığını belirtiyor.
“Vücudumuzun zaten bize ne zaman su içmeye ihtiyacımız olduğunu gösteren bir göstergesi var: Susamak. Eğer susadığınızda su içiyorsanız, bir sorun yoktur demektir.”
Bu 8 bardak tavsiyesini ortaya çıkışı ise, içecek şirketlerinin reklamlarından kaynaklanıyor. İçecek satışlarını arttırma amacıyla yıllar boyu daha fazla su içmenin sağlığına odaklanan bu reklamlar, aslında bize neredeyse hiçbir faydası bulunmayan bir halk miti bıraktılar. Eğer sağlığınız yerindeyse veya doktorunuz aksini söylemediyse-daha fazla su içmenin size bir faydası olmayacaktır. Her ne kadar ne faydasız ne de zararsız gibi gözükse de, fazla su içmek belli bir sınırdan sonra hiponatremi yaratabilir.
Hiponatremi, her ne kadar başka tıbbi sorunlardan kaynaklanabilse de fazla su tüketiminden dolayı da oluşabilecek bir durum. Hiponatremi, fazla su tüketimiyle vücuttaki sodyum konsantrasyonunun düşmesi ve bu durumun hücrelerin şişmesine yol açmasıdır. Bazen orta, hatta hayati ciddiyete sahiptir. Özellikle egzersiz esnasında tehlikeli olan hiponatremi, geçtiğimiz yıllarda ABD’de atlet ölümlerine sebep olmuştur.
Bu durum her ne kadar kulağa korkunç gelse de panik yapmak için hiçbir neden yok. Burada yapılması gereken sadece, fazla su içmenin sizi daha sağlıklı yapacağını mitinin bilimsel bir kaynağı olmadığını hatırlamak ve susayınca su içmek.
Size sağlıklı günler dileriz!