banner

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son zamanlarsa gündeme gelen ve herkesi tedirgin eden uyuz salgınına dair açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, “Uyuz vakalarında endişeye sebep olabilecek bir artış yok. Kısmi bir artış tespit ettik” diye konuştu.

Ciltte Şiddetli Kaşınıtya Neden Oluyor

Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın (uyuz böceği) deriyi istila edip, yuva yaptığı bölgede şiddetli kaşıntıya sebep olduğu bulaşıcı bir cilt hastalığı. Uyuzun en sık görülen belirtileri ise; yoğun kaşıntı ve deri döküntüsü.  Uyuz bir kişiden başka bir kişiye en az 15-20 dakika süreyle doğrudan ya da yakın temasla bulaşıyor. 

Son yıllarda uyuz hastalığının görülme oranı Türkiye’de giderek artarken uzmanlar da bunun bir salgına dönüştüğü konusunda uyarılarda bulunuyor. Hastalığın tedavisi çeşitli krem ve uygulamalarla 10 gün sürede tedavi edilebiliyor ancak kaşıntı şikayetleri 2-4 haftaya kadar devam edebiliyor. Bu süreler cildin hassasiyet durumuna göre değişiklik gösterebiliyor.

En Çok Artış Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de

Dün gerçekleşen Kabine Toplantısı’nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koca, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Uyuz vakalarında endişeye sebep olabilecek bir artış yok. Kısmi bir artış tespit ettik. Çok yakın takip ettiğimiz bir durum. Erken uyarı sistemlerimiz gayet iyi çalışıyor. Bu sayede olağan dışı gelişmelere erken müdahale şansımız oluyor. Uyuz özelinde konuya bakacak olursak, Türkiye genelinde uyuz vakalarında prevalans geçen yıl 2.03 iken bu yılın ilk dokuz ayında 2.17. Yani geçen yıla göre yaklaşık yüzde 7 oranında bir artış gerçekleşmiş.

Deprem bölgesinde ise bu artış yaklaşık yüzde 13 oranında oldu. Deprem bölgesi için beklenenin altında. Dolayısıyla ciddi bir artış olmadı. Bir salgın durumundan bahsedilmesi söz konusu değil. Son yıllarda özellikle Karadeniz ve Doğu Akdeniz bölgelerinde artışın biraz daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.”

 

Kaynak

banner
Top Selling Multipurpose WP Theme
banner

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.