Öğrenci Kariyeri Banner

Tıp Tarihinde Bir İlk: Dünyanın İlk Tam Göz Nakli Gerçekleştirildi!

Tıp Tarihinde Bir İlk: Dünyanın İlk Tam Göz Nakli Gerçekleştirildi!

New York Üniversitesi (NYU) bünyesindeki Langone Health Tıp Merkezi'nden cerrahlar, dünyanın ilk göz naklini gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Elektrik akımına kapılarak ağır yaralanan ve gözünü kaybeden 46 yaşındaki eski asker Aaron James'e yapılan göz nakli ameliyatı 21 saat sürdü. Nakil ameliyatı olan hasta görme duyusunu geri kazanmamış olsa da dünyanın ilk göz nakli, tıpta bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Tip Tarihinde Bir İlki Gerçekleştirdiler!

Kısmi yüz nakli ameliyatı sırasında gerçekleştirilen göz nakli ameliyatının üzerinden altı ay geçtiğini söyleyen yetkililere göre, bu süre içinde nakledilen göz, sağlıklı olduğu yönünde önemli belirtiler gösterdi. Gözün kan damarlarının iyi işlev gördüğü, retinanın ise umut vadettiği belirtildi.

Ekibin başındaki Dr. Eduardo Rodriguez, “Bir göz nakli gerçekleştirmiş olmamız bile tek başına ileriye yönelik çok büyük bir adım. Göz nakli yüzyıllar boyunca üzerinde düşünülmüş, ancak şimdiye kadar hiç yapılmamış bir işti” ifadelerini kullandı. 

Dr. Rodriguez, doktorların ilk önce kozmetik amaçlarla yüz naklinin bir parçası olarak sadece göz küresini nakletmeyi düşündüğünü belirtti. Rodriguez, “Eğer bir kısım görme duyusu sağlanırsa bu harika olur, ancak bizim amacımız, teknik operasyonu gerçekleştirmekti” dedi ve göz küresinin canlı kalmasını hedeflediklerini söyledi.

Dr. Rodriguez, göz küresi naklinin, bu vakada görme duyusunu yeniden sağlamayı başaramasa bile, birçok yeni fırsatı beraberinde getirdiğini dile getirdi. Hastanın görüp göremeyeceği şimdilik belli değil. Ancak Dr. Rodriguez, Aaron James'in nakledilen gözünün görme duyusunu geri kazanabilme olasılığının hala bulunduğunu söyledi.

“Hiç kimse göreceğini iddia etmiyor. Ama aynı şekilde göremeyeceğini de söylemiyor” diyen Dr. Rodriguez, “Şu anda, teknik açıdan son derece zorlayıcı bir ameliyattan başarıyla çıktığımız için oldukça mutluyuz” diye konuştu.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.