Öğrenci Kariyeri Banner

Uykunun Rüya Evresi: REM (Rapid Eye Movement) Uykusu

Uykunun Rüya Evresi: REM (Rapid Eye Movement) Uykusu

Sağlıklı bir yaşam için kaliteli uyku tartışılmaz derecede önemlidir. Vücudun kendisini bir sonraki güne hazırlaması için en önemli ihtiyaç desek yanlış bir şey söylemiş olmayız. Kalitesiz veya yetersiz uyku durumlarında yorgunluk, sinirlilik gibi birçok etmen gününüzü kötü geçirmenize yol açar.

Uykunun temelde 4 aşaması vardır. Birinci aşaması olan hafif uyku genellikle ilk uykuya dalmaya başladığınız evredir. Vücut rahatlamaya ve nefes alışverişleri yavaşlayıp düzenli hale gelmeye bu evrede başlar. İkinci aşamada göz hareketleri durur ve beyin dalgaları yavaşlarken üçüncü aşamada beynin delta dalgaları çok fazla yavaşlar. Bu derin uyku aşamalarında vücudun uyandırılması oldukça zordur.

Derin uyku dediğimiz uykuda vücut, fizyolojik ve psikolojik olarak onarılmaya başlar. Fakat bu aşamalara ek bir evre daha vardır. REM uykusu dediğimiz bu evre genellikle zihin için önem arz etmektedir.

 

REM Uykusu Nedir?

rem uykusu

REM, Türkçe hızlı göz hareketleri anlamına gelen bir uyku evresidir. Bu evrede, kalp atışları hızlanır, nefes alış-verişleri düzensiz hale geçer. Rüyaların büyük bir çoğunluğu bu evrede görülmektedir. Eğer çok fazla uyuduğunuz halde kalktığınızda yataktan kalkamayacak gibi hissediyorsanız bunun temel sebebi REM uykusu içindeyken uyanmış olmanızdan kaynaklanabilir.

 

REM Uykusu ile Vücut İlişkisi

rem

Yapılan bazı araştırmalara göre öğrenilen bilgilerin beyne kaydedilmesi durumunun REM uykusunda gerçekleştiği düşünülmektedir. Yani gün içerisinde öğrendiğiniz her şey bu evrede incelenir ve kaydedilir. Bu sebeple REM uykusunun eksikliği anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi ciddi psikolojik sorunlara yol açabilir. Bunların dışında kalan diğer uyku hastalıklarından birine sahip olmamak için de gece REM uykusunun içine dahil olduğu yeterli saatlerde uyumak çok önemlidir.

 

Bu içeriklerimizi de beğenebilirsiniz: 

Uykusuzluğun Karanlık Yüzü: Uyumazsak Vücudumuzda Neler Olur?

Uykunun Beyinden Bağımsız Evrimi

Kaliteli Uykunun 5 Sırrı

Uyku Problemim Var Diyenlere 5 Öneri


Aleyna  Ayyıldız

Yazılım&Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.