Öğrenci Kariyeri Banner

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin 8 Yöntem

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin 8 Yöntem

Kitap okumak, günlük yaşamın stresinden bir an olsun sıyrılarak rahatlamamızı sağlayan harika bir seçenektir.  Kişiliğimizi, bilgimizi ve bakış açımızı geliştirir. Bu nedenle de çevremizden sıklıkla kitap okuyun cümlesini duyarız. Peki neden okumalıyız? Nasıl alışkanlık kazanabiliriz?

Bugün sizlere kitap okuma alışkanlığı kazanmak için 8 yöntem belirledik.

1. Gerçekçi Okuma Hedeflerini Koyun

Okuma Hedefi

Yüksek okuma hedefleri koyarak, daha fazla okuyacağınızı düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz demektir. Aksine koyduğunuz hedeflere ulaşamamak sizi strese sokacak ve konsantrasyonunuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Bu yüzden, kolayca uygulamaya geçirebileceğiniz okuma hedefi belirleyerek başlayın. Hedeflerinizi gerçekleştirerek ilerlediğinizde, okuma isteğinizin her geçen gün arttığını göreceksiniz.

2. Okumaktan Sıkıldıysanız Bırakın

Okumaktan Sıkılmak

Hepimizin başına geldiği gibi, bir kitabın yarısından fazlasını okuduktan sonra “Ben bunu neden okuyorum” düşüncesi kafanızda oluşmaya başladıysa, meraklanmayın. Sizde bir sıkıntı yok sadece kitaptan sıkıldınız. Beğenmediğiniz bir kitabı sırf hedef tamamlamak için okumak yerine, o kitabı bırakarak, sıkmayacağını düşündüğünüz başka bir şey okumaya başlamalısınız.

3. Her Zaman Yanınızda Bir Kitap Olsun

Her Zaman Kitap

Zamanınızın boşa geçmesine fırsat vermeyerek, elinizin altında her zaman bir kitap bulundurun. Böyle küçük adımlarla hem okuma alışkanlığı kazanacak hem de kısa dakikalarınız verimli geçecektir.

4. Okumak İçin Ek Süre Yaratın

Ek Süre

Her gün bir veya iki saat kitap okuma düşüncesi, uygulamaya geçirilmesi zor bir düşünce gibi gelebilir. Aslında kitap okumak için ayrılması gereken bu sürenin film/dizi izlemek ve sosyal medyada gezinerek harcanan zaman kadar normal olduğunu unutmamalısınız. Örneğin sosyal medyada saatlerce zaman harcamak yerine, kitap okumayı deneyin. Yapmanız gereken tek şey, kitap okumayı öncelik haline getirip, günlük yaşantınızdan çalmadan ek süre yaratmak.

5. Okuma Ortamınız Olsun

Okuma Ortamı

Hepimizin hayatında dikkat dağıtıcı birçok faktör var. Gün içerisinde çeşitli mesaj bombardımanına maruz kalmamız ve aynı anda birden fazla şey düşünmemiz, bunların içinde en belirgin olanlarından biridir. Kitap okurken aynı cümleye takılı kalmak, bunun bir örneği olarak verilebilir. Dağılan dikkatinizi geri toplamak için ilk olarak sessiz bir ortam seçmeye özen gösterin. Dikkat çekebilecek elektronik eşyaları göz önünden kaldırın ve mümkünse telefonunuzu uçak moduna almayı  bir deneyin derim.

6. Aynı Anda Birden Fazla Kitap Okuyun

Aynı Anda Okumak

Bu yöntem herkes için işe yaramasa da farklı kitaplar okumak, kitap okumanızın kolaylaştırır ve alışkanlık kazanmanızı sağlar. Bu konuda tavsiyem, kitapların türünü seçerken farklı tür olmasına dikkat edin.

7. Kitap Stokunuz Olsun

Kitap Stoku

Bütçeniz yeterli oldukça okumanız gereken kitapların stokunu yapmanız, okumak için en iyi motivasyon yöntemlerinden biridir. Çünkü satın alınan bu kitapların bitmesi sizi daha çok okumaya teşvik edecektir.

8. Hızlı Okuma Tekniğini Deneyin

Okuma Hızı

Dergi ve gazetelerin okunması için kullanılan göz gezdirerek okuma yöntemini pratik hale getirdiğinizde, okuma hızınız da artacaktır.

Şimdiden herkese keyifli okumalar!

Bu içeriklerimizi de okuyabilirsiniz: 

2021'de Daha Fazla Kitap Okumak İster Misiniz?

Okuyucularını Bunalıma Sürükleyen 4 Muhteşem Kitap

Liderlik Becerilerinizi Geliştirmeniz İçin 10 Kitap Önerisi

Düzenli Kitap Okumanın 10 Önemli Faydası

Uzun Zamandır Kitap Okuyasım Yok Diyenler İçin Kitap Okuyamama Dönemini Araştırdık

 

 


Beyza Narin

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Beyza Narin..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.