Öğrenci Kariyeri Banner

Uzun Zamandır Kitap Okuyasım Yok Diyenler İçin Kitap Okuyamama Dönemini Araştırdık

Uzun Zamandır Kitap Okuyasım Yok Diyenler İçin Kitap Okuyamama Dönemini Araştırdık

*Kitap okumayı aşırı seven herkesin mutlaka yakanlandığı bir dönemdir.

*Yapılan araştırmalara göre bu durumun adı "Reading Slump" tanımı ise Reading slump tabiri okuyamama durumunu anlatıyor. Şu an Türkçede tam olarak oturmuş  ve bilinen bir karşılığı yok. Fakat bu tabir Türkçede 'okuma yalpalaması' gibi bir anlam taşıyor. Okuyamama, tıkanma gibi durumlara diyebiliriz.

Kitap Okurken Tıkanma Sürecine Girdiğimizi Nasıl Anlarız ?

*Bu süreçlerde okuyucu olan biz elimize bile kitap almaya üşeniyoruz. Kitap alsak dahi en fazla 5-10 sayfa çevirebiliyor o da gerçekten kendimizi ve dikkatimizi verdiğimiz önceki okumalarımız gibi olmuyor.

*Okurken dikkat dağılması veya odaklanamama yaşayabiliriz. Kitabı bir kenara bırakıp "Okuduklarımı anlamıyorum" şeklinde kafamızda düşünceler beliriyor olabilir.

*Hatta en sevdiğimiz yazar, şair vb. birine ait bir kitap bile bizi içine alamayabiliyor 2-3 defa bile okuduğumuzda bile içine giremeyebiliriz.

* En önemli noktası ise okuyamama durumunun üzerine gidip "Okumalıyım" dediğiniz noktada daha da beter bir okuyamama sendromuyla karşı karşıya kalabiliriz.

 

Peki Bu Dönemi Nasıl Atlatmalıyız? 

*Her şeyden önce hiçbir şekilde kitap okumak için kendimizi zorlamamamız gerekir çünkü zorla yapılan işlerden olumlu sonuçlar alamayabiliriz. Çivi çiviyi sökebilir deyip okuyamamanın üzerine "Okumalıyım" diye gitmek bize hiçbir fayda göstermeyecektir. 

*Bu noktada ilk önce okuma isteğiniz bir türü, sevdiğiniz biri şair ya da yazarı veya çok merak ettiğiniz olay hakkında araştırma yapabilir ardından dergiyle, makaleyle ve gazeteyle pekiştirerek okuma yapabiliriz. Buradaki amaç aslında kısa kısa yazılar sayesinde konsantrasyonunuzu arttırmak.

*Bir kitapçıya giderek ya da sosyal medyada karşımıza çıkan, kitaplar üzerine yapılan blogları takip ederek tekrardan okuma isteği uyandırabiliriz.

*Asıl en önemli olan nokta kitap okuyabileceğimize inanmak.

 

Bu Süreç Ne Kadar Sürer? 

* Süre, bizim psikolojik halet-i ruhiyemize göre değişim gösterebilir. Bu süreci atlatıp kitap okumayan kişiler de çoktur ama bunun tam tersi daha bir şevk ile okuyan kişi de çoktur. Yani her şey ruh halimize ve psikolojik durumlarımıza bağlıdır.

 

Özgün İçerik

 

 


Elif Turanlıgil

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Elif Turanlıgil..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.