Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın Dört Bir Yanından Sıra Dışı Mimari Yapılar

Dünyanın Dört Bir Yanından Sıra Dışı Mimari Yapılar

Ülke ülke, dünyanın dört bir yanından sıra dışı mimarların elinden, kaleminden çıkmış sıra dışı mimari yapıların tasarımları. 

1) Tohum Pavyonu

sıra dışı yapılar

Heatherwick Studio tarafından 2010 yılında yapılmış yapılmıştır. Tasarım Çin’in Şangay şehrinde düzenlenen Expo. 2010 fuarında Birleşik Krallık’ı temsil etmeye hak kazanmıştır. 

Tasarımın dış görünüşü ile içerisinde neler olup bittiğini yansıtmaktadır. Günümüz teknoloji çağında, bu eserin milyonlarca kişi tarafından inceleneceğini bilen Heatherwick Studio tasarımı sade ve anlaşılır yapmış yapının dış görünümüne önem vermiştir.

Tasarım ile çağdaş birleşik krallık konsepti üretilmeye çalışılmıştır. Expo’nun ‘’iyi şehit, iyi yaşam’’ temasını göz önünde bulundurarak, doğa insan arasındaki ilişki incelenmiş ve bitkilerin insan yaşamı, sosyal değişiklikler ve ekonomik başarı üzerindeki etkisi incelenmiştir. 

Yapının tasarım şamasındaki en önemli faktörlerinden biri ise formdan ziyade doku göz önünde bulundurularak tasarım yapılmasıdır. Üretilen doku yeteri kadar büyütüldüğünde yapının formunu oluşturmaktadır. Üretilen doku modeli sayesinde pavyonun yüzeyinden çıkan her bir parça tohumların saklanabileceği bir depo alanı olarak kullanılabilmektedir.

Böylece toplam 15m genişliğinde ve 10 m yüksekliğinde bir tohum deposu ortaya çıkmıştır. 

Hacmin içerisinden dışarı doğru çıkan yayılan 7,5 m uzunluğundaki akrilik çubuklar, uçlarındaki cam fanuslarda toplam 250.000 farklı tohum saklanmaktadır. 

Yapının içerisinde ise kıvrımlı, dalgalı bir hacim oluşturularak içerisine max güneş ışığı alması sağlanmıştır. Geceleri ise pavyonun hem içi hem dış cephesi çubukların içerisindeki ışık kaynakları ile aydınlanabilmektedir.

sıra dışı yapılar        sıra dışı yapılar

 

2) Niteroi Çağdaş Sanat Müzesi

Sıra dışı yapılar

Oscar Niemeyer tarafından tasarlanan müze, Brezilya’nın en ikonik yapılarından bir olarak nitelendirilmektedir. Rio de Janerio’nun Guanabara Körfezi’nin kıyısında yerleştirilen ikonik müze, şehrin panoramik siluetinin çok önemli bir parçasıdır.

Yapının mimarı ortaya koyduğu sıra dışı tasarımını şu sözler ile açıklamaktadır: ‘’Dar ve deniz çevrili bir alanda, tasarımın çözümü olarak merkezi bir destek kullanmak kaçınılmazdı. Yapının mimarisi, kayalıkların arasından çıkan ve bu kayalıkları tutan bir çiçek gibi ortaya çıkmıştır ‘’

Yerden çıkan ve gittikçe büyüyüp dağılan bir tasarım oluşturmak amaçlanmıştır. 

Yapı bulunduğu körfezin kıyısında kentsel bir meydan oluşturmuştur. Müze binasının içerisine giriş bu meydandan çıkan 98 m uzunluğundaki bir rampa ile sağlanmaktadır. 

 

3) Guggenheim Bilbao Müzesi 

sıra dışı yapılar

Mimari Frank Ghery ile özdeşleşmiş olan dekonstrüktivist mimarinin öncü tasarımlarından bir tanesi olan Guggenheim Bilbao Müzesi, içeriğinin yanı sıra özgün mimarisi ile de dikkat çekmektedir. Titanyum cam ve kireçtaşı kullanılarak üretilen eğimli yüzeyler, yapının kimliğini oluşturmaktadır. Kavisli titanyum yüzeyler CATIA adı verilen bir 3D tasarım programı kullanılarak, matematiksel hesaplar doğrultusunda üretilmiştir. Üretilen bu yüzeyler, yarattığı estetik algı ile birlikte yapı içerisine giren ışık ve hava akımını kontrol açısından da önemli bir rol oynamaktadır. 

Tasarımın anıtsal özelliği dışında çevresi ve şehir ölçeğinde kurduğu etkileşimin de güçlü olmasına önem verilmiştir. Nervion Nehri’nin yakasında kurulmuş olan müze, yarattığı kamusal alanları ile kent dokusu ile bir ilişki kurmayı başarmıştır. Toplam 32,500 m2’lik bir alan üzerinde kurulan müze, nehrin kıyısındaki insan trafiğini yönlendirerek ve insanların yapının yarattığı kamusal alanlara çekerek kent ile kurduğu ilişkiyi sağlamıştır. 

sıra dışı yapılar

4) Ribbon Şapeli

sıra dışı yapılar

Japonya’nın en lüks otellerinden birinin bahçesinde bulunan Hiroshi Nakamura tarafından 2013 yılında tasarlanan şapel, açıldığı günden bu yana düğünlerin yapıldığı insanların bolca ilgisini çeken bir yapı olmuştur. Türkçe anlamı kurdele şapeli olan yapı iki spiral merdivenin bir araya gelmesi ile oluşturulmuştur. Bu durum estetik kaygıların yanı sıra yapının strüktürüne de destekleyerek olarak yapının ayakta durmasına yardımcı olmaktadır. 

Tasarımda kullanılan şapeli oluşturan iki merdiven, iki farklı hayatın birleşmesini sembolize etmektedir. İki merdiveninin ilk basamakları birbirlerinden uzak ve ayrı olsalar da 15 m lik şapelin üst basamaklarına doğru ilerlerken gittikçe yaklaşmakta ve en son birbirlerine kavuşmaktadırlar. Aynı zamanda şapelin yalın ve sade tasarımı da evliliğin saf ve temiz olması durumuna bir gönderme yapmaktadır. 

sıra dışı yapılar

5) Soumaya Müzesi

sıra dışı yapılar

Meksika’da bulunan müze Fernando Romero Enterprise ekibi tarafından 2011 yılında tasarlanmıştır. 70.000 eserin koleksiyonunu barındıran müze, Carlos Slim isimli koleksiyoncunun elektrik tarzını yansıtmak amacı ile tasarlandığı da biliniyor. 

Dünyanın en varlıklı bireylerinden bir ilan Carlos Slim’in katkıları ile hayata geçen Soumaya müzesi projesi ismini Slimin ölen eşi Soumaya’dan almıştır. Anıtsal değeri ile Meksika’nın diğer yapılarından ayrışan bir tasarımdır. Müzenin formu bir paralelkenar altlığının döndürülmesi ile oluşturulmuştur. Dikkat çeken formuyla müze 28 adet farklı şekil ve büyüklükte kıvrımlı çelik kolon ile taşınmaktadır ve yapı 16.000 adet altıgen şeklinde yansımalı çelik elemanla kaplanmıştır. Tasarımcı kaplama malzemesi seçimi ile sömürge döneminin geleneksel seramik kaplı yapılarına bir gönderme yapmıştır. Kaplama malzemesi ile aynı zamanda yapıya istenilen dayanıklılığı sağlamıştır. 

sıra dışı yapılar

 

Mimalık Alanında İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz:

Olasılığın Mimarisi: Nevzat Sayın

Sürdürülebilir Geleceği Tasarla: Emre Arolat

Mimarlık ve Tasarım Alanlarında Yarışmalardan Sizi Haberdar Edecek 7 Web Sitesi

Dünyanın En İyi Üniversitelerinden Ücretsiz 6 Mimarlık Kursu

Mimarlık Öğrencilerinin Takip Etmesi Gereken 7 YouTube Kanalı


Aleyna Beyza  Bayram

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aleyna Beyza Bayram..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.