Öğrenci Kariyeri Banner

Biz Rüyalar Aleminde Maceralar Yaşarken Beynimizde Neler Yaşanıyor?

Biz Rüyalar Aleminde Maceralar Yaşarken Beynimizde Neler Yaşanıyor?

 

Uyku vaktimiz geldi ve bir şekilde uykuya dalıyoruz. Bazı sabahlar oldukça ayrıntılı hatırladığımız rüyalarla uyanırken bazı sabahlarda rüya görmedim bile diyebiliyoruz. Ya da bazı geceler ansızın uyanıp hareket edemiyoruz, bunun sebebi de tabii ki beynin içinde yaşanan kimi şeylerle alakalı. Bu ve bunun gibi birçok şey var rüyalar alemi ile ilgili. Bizler bu yazıda beynimiz ve rüyalarımız arasındaki bağlantıyı irdeleyeceğiz. Keyifli okumalar…

 

  • Öncelikle… Neden rüya görüyoruz?

rüya

Eski zamanlarda insanlar bunun sebebini çoğu zaman kehanet olarak görse de zamanla her rüyaları çıkmadıkça bu fikirden vazgeçmişler ve rüyaları kehanet olarak görmemeye başlamışlar. Bunun üzerine teknoloji geliştikçe bilim adamları daha ayrıntılı bir şekilde rüyalarımızı ve beynimizi incelemişler.

Bugüne kadar yapılan bilimsel açıklamalarda, beynin kendini ve dolayısıyla hafızamızı yenilemesi, zihinsel bir temizlik yapması ve gün içerisinde yaşadığımız duygu ve düşünceleri pekiştirebilmesi için rüya görmeye ihtiyaç duyduğu söylenmektedir. Hatta geçtiğimiz yıllarda yapılan bir bilimsel çalışma, insanların uyanıkken tecrübe ettiği duygu ve düşüncelerden dolayı rüya gördüğüne açıklık getirmişti. 

 

  • REM Uykusu Nedir?

rüya

Rem uykusu denen uyku bölümünde gözlerimiz hariç tüm kaslarımız çalışmayı durdurur ve bir nevi felç haline girer. Uykuya daldıktan yaklaşık 45 dakika sonra REM uykusuna geçiş yaparız.Bu evrede gözlerimiz hızlı bir şekilde hareket etmeye devam etmektedir. REM uykusu da adını buradan alır aslında; Rapid Eye Movement, yanı hızlı göz hareketleri. 

Hatırladığımız bütün rüyaları tam olarak REM evresinde görürüz. Sağlıklı bir yetişkinin REM evresi 10-35 dakika arası sürer ve bir gece boyunca yaklaşık 6-7 defa REM evresine girilir. Daha önce de dediğimiz gibi bu evrede sadece göz kasları çalışır ancak beyin, arka tarafta son sürat bir şeyler işlemeye devam eder. 

rüya

REM uykusu sırasında vücut, gün içerisinde yaptığı fiziksel aktiviteleri durdurur, bir nevi felçli hale gelir. Çoğumuz gecenin bir yarısında, halk arasında karabasan olarak da tabir edilen bir uyku felci geçiririz. Aslına bakarsanız bu tamamen bilimsel bir şeydir. Karabasan geldiğini düşündüğümüz sırada vücut kendini REM uykusu için hazırlamıştır ve tamamen felçli haldedir, beyin ise çalışmaya devam ettiği için bilincimiz yerinde olur. Biz de tam bu sırada uyanırız, günlük hayatımızda olduğu gibi düşünmeye başlarız ancak vücudumuz kendini kapattığı için hareket edemeyiz.  Karabasan tabiri halk arasında yanlış bilinerek yayılmış bir şeydir aslında uykuda kısa süreli hareket edememe hali gayet normal bir şeydir ve vücut bir süre sonra kendine gelecektir.

En gerçekçi rüyalarımız REM uykusu sırasında bizlerin beyninden geçer. Bu sırada gördüğümüz rüyalar, bilincimizin uyku sırasında en açık dönemine denk geldiği için gördüğümüz rüyalar son derece gerçekçi gelmeye başlar. 

Uyurgezerlerin ve uykusunda konuşan insanların en aktif olduğu dönem, REM uykusudur. Bu yüzden evinizde veya ailenizde bu tarz davranışlar sergileyen insanlar varsa, bilin ki onlar o anda REM uykularının tadını çıkartıyorlardır. 

  • Düşsüz Uykularımızda Var: non REM Uykusu

rüyalar

Adından da anlaşılacağı gibi bu evre, göz hareketlerinin artık gerçekleşmediği bir uyku evresidir. Sağlıklı bir insanın gece boyunca uyku düzeni, 3 non REM ve 1 REM sırasıyla gerçekleşir. Non REM sırasında kalp basıncımız ve nefes alıp verişimiz yavaşlamaya başlar. Tabiri caizse Non REM sırasında, ölü gibi uyuruz.

Non REM evresinde gördüğümüz rüyaları ya çok parça parça hatırlarız ya da hiç hatırlamayız. Bu yüzden de bu evreye verilen bir diğer isim, düşsüz uykudur. Non REM evresi de kendi arasında 3 evreye ayrılır. REM uykusundan Non REM uykusuna geçiş süresine ilk evre, gün içerisinde öğrenilen şeylerin belleğe aktarılmasına ikinci evre, vücudumuzdaki organizmaların kendisini yenilediği evreye ise üçüncü evre adı verilir. 

 

Rüya ve uyku konusu ile ilgili ilginizi çekebilecek içerik önerileri:


Büşra Canpolat

Kocaeli Üniversitesi - Hukuk Fakültesi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.