Öğrenci Kariyeri Banner

Uyandığımızda Rüyaları Neden Hatırlamıyoruz ?

Uyandığımızda Rüyaları Neden Hatırlamıyoruz ?
Bilim insanlarının yaptığı çalışma, beynin rüyaları nasıl sildiğini açıklıyor.  Bu konuda çalışma yapan bilimciler, beyinde yer alan bir hücrenin rüyaların saklanmasını engellediğini gördüler.

Japonya'daki Nagoya Üniversitesi ve ABD Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü (NINDS) uzmanları, beyinde yer alan bir grup hücrenin rüyaların muhafaza edilmesini engellediğini tespit etti.

Bu çalışmayı bilimciler fareler ile gerçekleştirdi. Birçok hormonun ve istemsiz işlevin kontrol merkezi olan ve içinde melanin konsantre edici hormon (MHC) üreten hücrelerin bulunduğu hipotalamusun çalışmasını detaylı bir şekilde incelediler. MCH adlı hormon iştahtan ve uyku evrelerinin düzenlenmesinden sorumludur.

8-saatten-fazla-7-saatten-az-uykuda-felc-riski,sbKWOteD10yl-XhSF8Fj0g

Araştırmacılar ilk olarak deneyde farelerin derin uykusu sırasında MCH hücrelerini aktif hale getirdiler. MCH, aktif hale getirildiği için fareler daha önce öğrenmiş oldukları şeyleri tanımakta zorlanmaya başladılar. Diğer taraftan MCH hücreleri aktifleştirilmeyen fareler ise hafıza testlerinde daha iyi sonuçlar verdiler.

Araştırmada görev alan bilim insanı Prof.Dr. Thomas S.Kilduff, rüyaların hızlı uyku evresinde MCH hücrelerinin aktif olduğu zaman oluştuğunu dile getirdi. Kilduff, “Bu hücrenin aktif olması halinde rüyaların muhafaza edilmesi engellemektedir ve böylelikle gördüğümüz rüyaları unutuyoruz." diye açıklamada bulundu.

Araştırmacılar, fareler üzerinde yapılan bu deneyin sonuçlarının insanlarda da geçerli olacağını belirtiyor.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Gamze Ebru Altıkulaç tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.