Öğrenci Kariyeri Banner

Refik Anadol’un Yeni Sergisi ‘’Makine Hatıraları: Uzay’’

Refik Anadol’un Yeni Sergisi ‘’Makine Hatıraları: Uzay’’

Yeni medya sanatçısı Refik Anadol’un yeni sergisi ‘’Makine Hatıraları: Uzay’’ sanat severle ile buluştu.

makine hatıraları:uzay

Beyoğlu Dolapdere’deki İstanbul Pilavneli Galley’de açılan serginin ön gösterimi pandemi nedeniyle sınırlı sayıda katılımcı ile gerçekleştirildi.

Sergi, 25 Nisan 2021’e kadar pazar günü hariç her gün 10.00 ile 18.00 saatleri arasında sanat severler ile ücretsiz olarak buluşuyor olacak. 

Bu sergi başarılı sanatçı Anadol’un İstanbul’da bugüne kadar gerçekleşen en kapsamlı sergisi. 

“Makine Hatıraları: Uzay”, astronomik araştırmaların insanlık tarihindeki yerini gözler önüne seren ve uzaya ışık tutan yeni bir bakış açısı sunuyor.

makine hatıraları:uzay

NASA’nın 60 yıldır peşinde koştuğu ‘Evrende yalnız mıyız? Başka neler ve kimler var’ sorusunu ararken kullandığı makineler ve hatıraları sanatçının ilham noktası olmuş. 

Bahsettiği üç makine var: ISS teleskopu, 1958’lerde bir uzay istasyonuna yolladığı ve dünyanın selfie’sini çeken, iklimini kontrol eden, birçok duyarlı sensöre sahip bir teleskop; diğeri MRO isimli Mars’ın bugüne kadar görülmedik hiçbir yerinin kalmamasını sağlayan fotografik bir teleskop; sonuncusu ise Hubble, 1990 yılında uzaya çıkan ve uzaydaki gözümüz galaksinin fotoğraflarını çeken başka bir cihaz. Üç teleskopun da ortak noktası fotografik hatıralar. Gidemediğimiz yerler ama bizim adımıza görüp fotoğraf çeken makineler. Sanatçının kullandığı da bu makinelerin arşivi.

Sanat ve teknoloji ve bilimi zengin hayal gücü ile birleştiren sanatçı ortaya ilgi çekici bir ürün çıkarmış.

makine hatıraları:uzay

Teleskoplardan alınan geniş arşiv kümeleri arasındaki bağlantıları keşfeden, mekanla bütünleşik bir eseri deneyimleyen izleyiciler, kendilerini sürekli genişleyen bir veri evreninde buluyor. Bu veri-odaklı mekan, yalnızca uzay görsellerinin enterpolasyonunu ve sentezini temsil etmekle kalmıyor, aynı zamanda rüyaların sanatsal yaratıcılığın yapı taşı olduğu gizli bir kozmos haline geliyor. “Düşler”, çok boyutlu ve uzay temalı bir filmi, yeni bir kartografik estetikle sunarken, enstalasyonun makine tarafından yaratılan düşleri, izleyicinin kainatın görünmez katmanlarıyla bağlantılar kurmasını amaçlıyor ve hem dünyaya hem çevreye, hem de evrene aidiyet duygusunu tetikliyor.

 


Aleyna Beyza  Bayram

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aleyna Beyza Bayram..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.