Öğrenci Kariyeri Banner

Kaliteli Uykunun 5 Sırrı

Kaliteli Uykunun 5 Sırrı

Bazı geceler on saat uyusanız bile o uyku size yeterli gelmez ve dinç uyanamazsınız. Bazen dört saat uyuduğunuz bir uykundan çok dinç ve dinlenmiş uyanabilirsiniz. Bunların nedeni uyuduğunuz uykunun kalitesidir. Peki nasıl kaliteli bir uyuruz?

1. Her gün aynı saatte yatmaya çalışın.

Kaliteli Uykunun 5 Sırrı

Her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanırsanız bedeniniz bu saatler arasında uyunan uykuyu ideal kabul eder. Bunun belirli bir saati ve süresi yoktur. İdeal saatlerinizi, siz bedeninizi dinleyerek karar vermelisiniz. Herkesin bedenine iyi gelecek uyuma ve uyanma saati hatta uyuma süresi farklıdır. Elbette özel günler, uyuma saatinizin dışına çıkmanız gereken durumlar olacaktır. Bu konuda da esnek olmalısınız. Fakat sabah kalkarken geç bile yatmış olsanız, her zaman kalktığınız saatte kalkmalısınız. Bedeninize uygun şekilde uyuma ve uyanma saati belirleyin ve bunlara mümkün olduğunca sadık kalın.

2. Yatmadan önce bir rutin belirleyin ve her gece aynılarını yapın.

Kaliteli Uykunun 5 Sırrı

Her gece yatmadan önce size huzur veren müzikler dinleyebilirsiniz. Keyif alabileceğiniz bir video izleyebilirsiniz. Belki yarım saat kitap okuyabilirsiniz. Burada odaklandığımız şey sizi günün yoğunluğundan koparıp, bedeninizi uykuya hazırlamanız için uyumadan öncesi için rutinler edinmeniz. Size neyin iyi geleceğini düşünerek belirlemelisiniz.

3. Uyumadan en az bir yarım önce dijital olan her şeyden uzaklaşın.

Kaliteli Uykunun 5 Sırrı

Vücudumuzda biyolojik saatimizi düzenleyen Melatonin hormonu bulunmakta. Bu hormon 23:00-05:00 saatleri arasında salgılanmakta ve araştırmalar sonucunda bu hormonun ışığa ve elektromanyetiğe karşı duyarlı olduğu ve bunlar arttığında hormonun salgılanmasının azaldığı görülmüş. Yani ne kadar fazla ışığa ve elektromanyetiğe maruz kalırsak o kadar uyku düzenimiz bozuluyor. Bu yüzden uyumadan önce telefon, tablet ve bilgisayarlardan uzaklaşın ve hatta mümkünse aynı odada bile uyumayın.

4. Uykuya dalarken aklı basit ve rahatlatıcı şeylere odaklayın.

Kaliteli Uykunun 5 Sırrı

Hepimiz koyunlar sayarken rahat uyursun ifadesini duymuşuzdur. Bilimsel olarak araştırıldığında bunun uyumaya bir etkisi olmadığı görülmüş. Ama tahmin ediyorum ki; bu cümleyi kurarken verilmek istenen mesaj beyninizi yoracak şeylerden uzaklaşın, basit ve dikkatinizi dağıtacak şeyler düşünün. Başınızı yastığa koyduğunuz an içinizdeki hâkimin karşısında ifade vermeye başlayıp uykularınızı kaçırmayın. Bırakın pişmanlıkları, tartışmaları bir kenara. Güzel ve huzur verecek şeyleri düşünün.

5. Gece az uyuduysanız bunu gündüz uykunuzla dengeleyin.

Kaliteli Uykunun 5 Sırrı

Yapılan araştırmalar gece uyunan iki saatlik uykunun gündüz uyunan yarım saatlik uykuya eşit olduğunu iddia ediyor. Eğer gece az uyuduysanız, kendinize uyuyabileceğiniz bir yer bulun ve yarım saati geçmeyecek bir uyku çekin. Kısa bir süreymiş gibi kulağa gelse de günün kalanını çok daha dinç geçirebilir ve gece uyuyacağınız uykuyu da kaliteli hale getirebilirsiniz.

Bu içeriklerimiz de dikkatinizi çekebilir!

Uyku Problemim Var Diyenlere 5 Öneri

Insomnia: Uykusuzluk Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Uyku Problemi Yaşayanlar İçin 60 Saniyede Uykuya Dalmayı Sağlayan Yöntem: 4-7-8 tekniği

Özgün İçerik


Dila Ergin

Öğrenci Kariyerinde İçerik Yazarı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.