Öğrenci Kariyeri Banner

Yabancı Dil Telaffuzunu Geliştirmek İçin 6 Yol

Yabancı Dil Telaffuzunu Geliştirmek İçin 6 Yol

Yabancı dil hayatımızın olmazsa olmazı haline geldi artık. Okulda, işte, sosyal çevrede yabancı dille her daim karşılaşabiliyoruz. Hatta çoğu şirket yabancı dil mülakatı yapıyor özellikle İngilizce mülakatlara çok önem veriyor. Aslında öyle bir noktadayız ki İngilizce bilmek bizim için “bir artı” olmaktan çıktı.

Yabancı dil öğrenmek için çok çaba sarf ediyoruz. Dil kursları, üniversite hazırlık sınıfları, yabancı diziler, özellikle bu dönemde online kurslar… yani dilimizi geliştirmek için farklı yollar bulmaya çalışıyoruz. Şimdi asıl sorumuza gelelim: Peki konuşmamızı geliştirmek için ne yapıyoruz? Yabancı sözcükleri telaffuz etmeyi öğrenmek, dili öğrenmenin en zor taraflarından bir tanesidir. Özellikle telaffuzu aynı kelimelerin doğrusunu anlamak veya doğru telaffuzunu bilmemek bizi zor durumlarda bırakabilir.

Şimdi gelin dil telaffuzunu nasıl geliştireceğiz beraber inceleyelim.

1.Sesli kitap okuyun

Kitap okumanın neye faydası yok ki desek yeridir. İlk olarak yapmanız gereken dil seviyenizi tespit ederek ona uygun birkaç kaynak edinmeniz. Kitap, makale, dergi, gezi yazıları gibi kaynaklar olabilir. Okuduğunuz yazıyı kendinizi duyacağınız şekilde yüksek sesle okuyun. Yanlış okuduğunuzu düşündüğünüz veya okunuşunu bilmediğiniz kelimeleri not edin. O kelimelerin okunuşunu araştırın ve öğrenin. Metni tekrar okuyarak telaffuzunuzu geliştirin. Bu arada bu egzersizi yaparken okuduğunuzu anlayarak okumayı unutmayın.

2.Dinle ve Tekrar Et

Sizce bebekler ve çocuklar konuşmayı nasıl öğrenirler? Çevrelerindeki kişileri taklit ederek tabii ki. Onları incelerler ve ne yapıyorlarsa onları taklit ederler. Yeni dil öğrenmek de aslında bu yoldan geçer. Çok iyi bir dinleyici ve gözlemci olmanız lazım. İzlediğiniz, dinlediğiniz yabancı kaynakları iyice inceleyin. Sesleri taklit edin. Onlar gibi konuşmaya çalışın. Mesela izlediğiniz dizinin bir cümlesini dinledikten durdurun ve siz söyleyin. Çok basit bir egzersizle ne kadar yol kat ettiğinizi görünce siz de şaşıracaksınız.

3.Ağız Hareketlerine Odaklan

Konuşmak, ağız hareketlerine odaklanan bir aktivitedir. Bu egzersizi yaparken izlediğin dizi veya filmin altyazısını kapatmalısın. Burada odaklanacağın şey kelimelerin ağız hareketlerince nasıl söylendiği. Özellikle İngilizce telaffuzunu geliştirmek isteyenlere ufak bir tavsiye, sitcom tarzı diziler günlük konuşmaların ilerlediği diziler olduğundan İngilizce daha kolay geliştirilebilir. Aşağıdaki içerikleri de inceleyebilirsiniz.

5 Şarkı İle İngilizcenizi İleri Seviyeye Taşıyın

İngilizcesini Geliştirmek İsteyenler İçin 11 Dizi

4.İnternetten ve Uygulamalardan Yararlanmayı Unutma

İnternette artık istediğimizden daha çok kaynakça bulabiliyoruz. İstediğin içeriğe buradan rahatlıkla erişebilirsin. Bir de sırf konuşmamızı geliştirmek amacıyla yapılmış uygulamalar var. Bu uygulamaları kullanarak telaffuz sorununu da rahatlıkla çözebilirsin. İçeriklerimizi aşağıda paylaştım.

İngilizce Öğrenirken Pratik Yapabileceğiniz 5 Uygulama

Oturduğunuz Yerden İngilizce Öğrenin: Toucan Eklentisi

5.Tonlamalarına dikkat et

Vurgular ve tonlamalar dillerin ortak özelliğidir. Bazı yabancı sözcüklerin aynı yazıldığı ama farklı anlamlara da geldiğini görürüz. Sonra aklımıza o deli eden soru gelir: ben bu sözcüğün hangi anlamda kullanıldığını nereden bileceğim? İşte tam bu anda devreye vurgu ve tonlama giriyor. Hemen bir örnekle sana ifade edeceğim. Bir ad olarak “ADDress” sözcüğü adres anlamına gelir, ama bir fiil olarak “addRESS” sözcüğü başka biriyle konuşmak anlamı taşır. İşte ufakta olsa vurguyla bir kelimenin anlamı değişebiliyor.

6.Sosyal Çevrenle Pratik Yap

Eskiden yabancı dil öğrenmek için mektup arkadaşları olurdu ama artık teknoloji değişti. Dünyanın öbür ucundaki insana kullandığımız uygulamalarla ulaşmamız 5 saniye falan. Tabi burada illa uzaktan arkadaşınız olsun demiyorum ama telaffuz geliştirirken pratik yaptığınız kişinin dil seviyesi yüksek olursa iyi olur. Bu demek olmuyor ki çevrenizden biri olamaz mı? Tabii ki olabilir. Hatta beraber bile sıfırdan öğrenebilirsiniz ama birbirinize yenilikler katarak.

Aşağıdaki içeriklerimizi de inceleyebilirsiniz.

İngilizce Öğrenmek İçin En İyi 6 Youtube Kanalı

İngilizce Dışında Başka Bir Dil Seçimi

 


Alize Kara

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Alize Kara..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.