Öğrenci Kariyeri Banner

2021 Yılında Sağlıklı Yaşam İçin Alınması Gereken 7 Karar

2021 Yılında Sağlıklı Yaşam İçin Alınması Gereken 7 Karar

2020 birçok açıdan insan hayatını etkileyen ve köklü değişimlere sebep olan bir yıl oldu. Birçoğumuzun aslında yapmayı ertelediği işler için daha çok zaman bulabilmesini sağlarken, diğerlerimizin ertelemeye devam ettiği de oldu. Şimdi ise yeni yılda bu kararları daha belirginleştirerek bir an önce yola koyulmayı düşünenler için 7 kritik karar listeledik.

1.Her gün yürüyüş ya da spor

Sporun yadsınamaz bir şekilde daha dinç hissettirdiği ve enerjik yaptığı, düzenli spor yapanlar tarafından açıkça belirtiliyor. Ancak spor yapmak derken bir hafta 4 gün yapıp, bir sonraki hafta ise hiç yapmamaktansa ufak hedefler koyup zaman içerisinde artırılmasının sürekliliğe katkıda bulunduğu gözlemlendi.

2.Günlük 2.5-3 litre su tüketimi

Cinsiyet önemli bir etken olmakla beraber vücut ağırlığının 0.033 ile çarpımı sonucu ortaya çıkan miktarın günlük tüketimi ile ciltte yenilenme, dinç görünüm sağlanabileceği bilinmekte. Bazen de içine çubuk tarçın ve limon atarak bekletip içerek kan şekerinizin düzenlenmesine de yardımcı olabilirsiniz.

3.Akdeniz tipi diyet

Birçoğumuzun yıllardır alışkanlık halinde tükettiği ve çok sevdiği öğünleri olsa da insan ömrünü uzatmakta fayda sağlayan ve yaşam kalitesini artırmada etkili olan Akdeniz Tipi beslenmeyi siz de deneyebilirsiniz.

4.Okumak

Okumak zihni genç tutmanın yanında yaratıcılığı geliştirmede ve hafızanızı güçlendirmekte de önemli bir rol oynamaktadır. Okumak derken anlatmak istediğimiz sadece ciltli ya da ince kapak kitapların yanı sıra tercih ederseniz e-kitaplar olmakla beraber tabletinize veya telefonunuza indirdiğiniz çevrimiçi ya da çevrimdışı okuma imkânı sunan uygulamalar aracılığı ile de olabilir. Siz yeter ki okuyun. 

5.Uyku düzeni

Bazı sabahlar uzun süreli uyumanızın arkasından halsiz olarak kalkmanızın sebebi olarak vücudunuz tarafından melatonin hormonu salgılanmaması başlıca sebep olarak gösterilebilir. Akşam 10 ile gece 2 arasında yoğun şekilde salgılanmakta olan melatonin az uyumuş da olsanız dinç kalkabilmenizin başlıca yardımcısıdır. Siz de daha sağlıklı bir yaşam için akşam 10 ile gece 2’yi de içine alan bir uyku düzeni oluşturabilirsiniz. 

6.Stresten uzak durmak

Sizden istediğimizin kolay olmadığının farkındayız ancak stresli ortamlar ya da konuşmalar sadece moralinizi bozmakla kalmayacak, hayatınızı da riske atabilecek kalp ve damar hastalıklarına sebep olabilecektir. Kendinizi stresli hissetmeniz normal olmakla beraber bunu fark ettiğiniz anda müdahale amaçlı olarak bir rutin belirleyerek üstesinden gelebilirsiniz. Örneğin bileklerinize lavanta yağı sürmek hem baş ağrısını engelleyecek hem de sakinleşmenizi sağlayacaktır ya da nefes egzersizleri yardımıyla vücudunuzun kontrolünü tekrar ellerinize alabileceksiniz.

7.Sevdiklerinize zaman ayırın

İşlerimizin ve okulumuzun online’a dönmüş olduğu bu dönemde yapmamız gereken çok iş ve yapabileceğimiz çok az zamanımız olduğunu düşündüğünüzü biliyorum. Ancak her ne kadar meşgul olsanız da sevdiklerinize bir merhaba nasılsın diyecek kadar zaman ayırarak bir başkasının da gününün stressiz ve hatta mutlu geçmesine yardımcı olabilirsiniz. 

 

Sizlerin de yeni yıl kararlarını duymayı merakla bekliyoruz.

Sağlıklı günler dileriz.


Bekem Yasemin Çatak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Bekem Yasemin Çatak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.