Öğrenci Kariyeri Banner

Yabancı Dil Öğrenmenin İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri

Yabancı Dil Öğrenmenin İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri

Yabancı Dil Öğrenmenin İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri

Her alanda giderek küreselleşmeye başlayan günümüz dünyasında hiç şüphesiz yabancı bir veya daha fazla dil bilmek sizi belirgin ölçüde öne çıkaracak ve yeni küresel düzene kolayca uyum sağlamanıza yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra, yabancı dil öğrenmenin beyin sağlığına ve kişi psikolojisine de birçok etkisi bulunuyor. İşte sizler için 5 maddede derlediğimiz yabancı dil öğrenmenin insan psikolojisi üzerindeki etkileri.

1. Hafızayı güçlendirir

Yabancı bir dil öğrenirken o dile ait bütün yapısal özellikleri öğrenmeye ve kelimeleri ezberlemeye çalışıyoruz. Dolayısıyla, böylesi yoğun bir çalışma beynimiz için verimli bir egzersiz maratonuna dönüşüyor ve bu da hafızayı belirgin ölçüde geliştirerek güçlendiriyor.

2. Beyni Gençleştirir

Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, birden fazla dil bilen insanların zekâları gelişime daha açık oluyor ve beyin fonksiyonlarında önemli bir artış görülüyor. Bu sayede kişinin beyninin ilerleyen yaşlarında bile akranlarına göre daha genç kaldığı gözlemleniyor.

3. Alzheimer ve Demans (Bunama) Hastalığını Önler

Birçok insan yaş aldıkça, Alzheimer ve Demans gibi hafızamızı kötü etkileyen hastalıklara yakalanmaktan korkuyor. Yapılan araştırmalar, birden fazla dil bilen insanlarda bu hastalıkların görülme ihtimalinin oldukça düşük olduğunu gösteriyor. Bu hastalıklara yatkın kişilerde bile, iki veya daha fazla dil bilmenin hastalığı en az 5 yıl ileriye ertelediği gözlemlenmektedir.

4. Sosyal Zekayı (EQ) Geliştirir

Yabancı dil öğreniminin kişinin iletişim becerilerinin gelişmesine oldukça katkı sağladığı şüphesiz bir gerçek. Sosyal zekâ veya diğer bir deyişle EQ olarak adlandırılan bu zekâ türü isminden de anlaşabileceği üzere sosyal iletişim yetenekleri gelişmiş, insanlarla kolayca empati kurabilen kişilerde yüksek olarak görülmektedir. Dolayısıyla yabancı bir dil öğrendiğinizde, sosyal zekanıza büyük ölçüde olumlu katkı sağlamış oluyorsunuz.

5. Bakış Açınızı Genişletir

Yabancı bir dil öğrenirken aynı zamanda o dilin kültürünü de öğreniyoruz. Böylece, farklı kültürler ve insanlar tanımak bize yeni bakış açıları kazandırıyor. Ayrıca, günlük hayatımızda karşılaştığımız olaylara ve insanlara olan bakış açımızı da değiştirip çeşitlendirerek, bir problem karşısında çok yönlü düşünmemize olanak sağlıyor. Ne demiş atalarımız; “Bir lisan, bir insan; iki lisan, iki insan.”

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir

İngilizce Öğrenirken Pratik Yapabileceğiniz 5 Uygulama

Oturduğunuz Yerden İngilizce Öğrenin: Toucan Eklentisi

UNESCO'nun 2020 Verilerine Göre Dünyanın En Çok Konuşulan Dilleri

İngilizcesini Geliştirmek İsteyenler İçin 11 Dizi


Ayşe Nur Akyüz

Araştırır, yazar, çizer, okur

2 Yorum

  • Yavuz Selim  Akyüz

    Çok güzel bir yazı bana çok katkıda bulundu

  • Melike Günaydın

    Güzel bir içerik okudum, yenileri için takipteyim :)

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.