Yeni bir yıla girerken hepimizin ortak amacı umutlu, mutlu, yeniliklerle dolu ve sağlıklı bir yıl geçirmek olsa da bu amaçlarımıza ulaşırken yürüdüğümüz yolların farklılığı geleneklerimizi oluşturuyor. Kurulan leziz sofralar, paylaşılan hediyeler ve bol bol atılan kahkahalar… İşte dünyanın dört bir yanından şans dolu bir yıl geçirebilmek için gerçekleştirilen yeni yıl rutinleri!

 

Panama’nın Alevleri

1. madde

Panamalılar yeni yıla girerken geride bıraktıkları yılın yaydığı kötü ruhtan kurtulmak amacıyla tanıdık simaların ve ünlülerin kuklalarını yaparak meydanlarında yakıyorlar. Ayrıca bu yakma sırasında toplulukta bulunanlar temsil ettikleri insanların yıl boyunca başlarına gelen talihsizlikleri listeledikleri bir pankart tutuyorlar.

 

Belarus’un Mısır Yiyen Horozları

2. madde

Evliliğe karşı arzların azalmasıyla birlikte yeni yılda bekar kızlarının evlenebilmesi için kızların önüne mısır konularak ortaya bir horoz bırakılır. Horoz ilk olarak kimin önündeki mısırı yerse onun diğer kızlardan daha önce evleneceğine inanılır.

 

Danimarka’nın Kırık Camları

3. madde

Danimarkalılar yeni yıla girerken ne kadar fazla tabak kırarlarsa kırık tabakların o kadar şans getireceğine inanıyorlar. Kullanmadıkları tabakları ve bardakları sevdiklerinin kapısının önünde kırarak onlara yeni yılda şans dilemiş oluyorlar.

 

İskoçya’nın Ateş Festivali

4. madde

İskoçlar, kendileri için güneş ve kışın gelişini sembolize eden alev çubuklarını kafalarının üzerinde döndürerek gösteri yaptıktan sonra bu çubukları denize atıp gösteriyi sonlandırıyorlar. Stovenheaven kentinde yapılan bu etkinliğe ek olarak festival boyunca, geride bırakılan yılın kötü etkisinden kurtulmak amacıyla konserler, havai fişek gösterileri ve halk için çeşitli aktiviteler düzenleniyor. İnanışa göre kötü ruhlar, bu festivalde ateş gösterilerini izleyemeyenlerin peşini yeni yılda da bırakmıyor.

 

İtalya’nın Dairesel Yemekleri

5.madde

Farklı kültürlerde de sıkça görülen ve bereket getirmesi için yendiği söylenen yuvarlak şekilli baklagil geleneği İtalya’da daha kapsamlı görülüyor. Fasulye, mercimek gibi besinleri paraya benzettikleri için maddi bolluk getireceğine inanılarak gece yarısı bu yemekleri yiyip üzerine şans ve bilgelik getirmesi için yuvarlak üzümlerden yiyorlar. Dev sosislerden yapılan ve Modena kentine özgü “Cotechino” adı verilen yemeklerinin en göze çarpan özelliği ise yemeğin içindeki tüm malzemelerin dairesel şekillerden oluşmasıdır.

 

İspanya’nın Üzümleri

6. madde

İspanyollar yeni bir yıla adım atarken yıl içinde bulunan 12 ayı temsil etmesi için gece yarısında 12 adet üzüm yiyerek yeni yılı şansla karşılamış oluyorlar. Büyük meydanlarda toplanıp “Cava” adı verilen şaraplar eşliğinde üzümlerini yiyenler için güzel bir yıl olacağını düşünürlerken üzüm yemeyenlerin bir yıl boyunca kötü ruhlarla birlikte yaşayacağına inanırlar. Bu gelenek daha sadeleştirilmiş haliyle Güney Amerika’da da kendini göstermektedir.

 

Hollanda’nın Yılbaşı Ağaçları

7. madde

Hollandalılar yeni bir yıla girerken eski yıla ait olan her şeyden kurtulmak isterken Yılbaşı ağaçlarını da unutmuyorlar. Meydanlarda ağaçlarını büyük bir neşeyle yakan Hollandalılar bu sayede yeni yılın bolluk ve başarı içinde geçeceğine inanıyorlar.

 

Japonya’nın Çanları

8. madde

Japonlar yeni yılın şans getirmesi için gece yarısı Budist Tapınakları’ndan 108 defa çan çalıyorlar. Bir Budist inanışına göre çana her vurulduğunda Nirvana yolunda karşılaşılan sorunların üstesinden geliniyor. Ayrıca evlerinin önüne ip asmak, yeni yılı kimono giyerek kahkahalarla karşılamak ve daha uzun noodlelar yemek de yeni yıl adetlerinin arasında bulunuyor.

 

Yunanistan’ın Soğanları

9.madde

Yunanlar yeni yıl süslemelerinde kapılarına soğan asarken yeni yılın ilk günü bu soğanları çocuklarının burnuna sürerek onları bu şekilde uyandırmayı tercih ediyorlar. Yunanlar için soğan yeniden doğmayı ve büyümeyi temsil ederken içine altın veya gümüş para koyarak pişirilen kekler ise bolluk ve bereketi temsil ediyor. İçinde para bulunan keki yiyen kişi için yeni yılın bereket içinde geçeceğine inanılıyor.

 

Şili’nin Mercimekleri

10. madde

Şilililer yeni yıla girerken saatler 00:00 olduğunda bir kaşık mercimek yemenin iş hayatında ilerleme sağlayacağına ve bolluk getireceğine inanıyorlar.

 

Brezilya’nın Beyazları

11. madde

Dünya’nın dört bir yanından yeni yılın renginin kırmızı olduğuna inanılsa da Brezilyalılar yeni yıla beyaz girmeyi tercih ediyorlar. Beyaz kıyafetler giyip okyanusa beyaz mumlar ve çiçekler bırakarak Deniz Tanrısı Lemansa için hediyeler göndermenin kendilerine iyi şans getirdiğine inanıyorlar. Gece yarısı beyaz dalgaların içine atlayan Brezilyalılar yedi adet dilek dileyerek geceyi kapatıyorlar.

Top Selling Multipurpose WP Theme

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.