Öğrenci Kariyeri Banner

Verimliliği Olumsuz Etkileyen 3 Kötü Alışkanlık

Verimliliği Olumsuz Etkileyen 3 Kötü Alışkanlık

Eğitimin online olarak devam ettiği bu yılda, çoğumuzun ağzında tek bir cümle dolanıyor: “Derslerden verim alamıyorum, yapacağım ödevler bir türlü yetişmiyor.” Özellikle okula gidip geldiğimiz süreçte okulu bir “iş” olarak görüp evi de aslında aklımızda “rahat” olarak nitelendiriyoruz. Bu sebeple, genel olarak evde vakit geçirdiğimiz için evin rahatlığı sanki bizi içine çekiyormuş gibi hissediyoruz ve bir düzen oluşturamıyoruz. Bu yazıda, verimliliğinizi etkileyen kötü alışkanlıklardan bahsedeceğim. Eğer bunları tespit edebilirseniz, problemi fark ederek sorunu ortadan kaldırabilme imkanına sahip olabilirsiniz.

1.Sosyal Medyada Haddinden Fazla Zaman Geçirmek

sosyal medya

Sosyal medyada zaman geçirmeyi hepimiz çok seviyoruz. “Sadece 10 dakika zaman geçireceğim.” diye düşündüğümüzde bile bir de bakıyoruz ki, o 10 dakika saatleri bulmuş. Burada önemli olan şey, ders çalışma anında ya da yapmanız gereken önemli bir şey olduğunda, teknolojik cihazlarınızın bildirimlerini kapatmak olacaktır. Böylelikle dikkat dağınıklığını ortadan kaldırmış ve yapacağınız şeye daha çok odaklanabilme olanağı bulmuş olacaksınız.

Eğer iradeniz zayıfsa cihazı çalışma ortamınızdan uzak bir yere koymak, bir başka anahtar etken olabilir. Çünkü yapıyor olduğunuz bir iş anında telefona bakma isteğiniz geldiğinde, cihazın erişemeyeceğiniz bir yerde olması durumu sizin üşenmenize sebep olabilir ve bunu erteleme olasılığınız da artmış olur.

2. Yapılması Zor Olan İşi En Son Yapmaya Çalışmak

en onemli isi sona birakmak

Gün içinde enerjimizin düştüğü zamanlar vardır. Yapılması gereken en zor ve sıkıcı işi, günün son saatlerine bırakmak o işi erteleme olasılığınızı arttırır. İşi ertelediğinizde ise, kendinize olan “bir işi yapabilme inancınız” sarsılabilir. Bunun önüne geçebilmek için, hangi saatlerde verimli olarak çalışabildiğinizi farkına varmanız gerekir. En enerjik olduğunuz ve odaklanmış hissettiğiniz zamanları seçerseniz, işi tamamlama isteğiniz artacak ve günün geri kalanında diğer yapmanız gereken şeylere de odaklanabilmiş olacaksınız. Eğer günün hangi saatinde verimli olduğunuzu bilmiyorsanız, daha önce başarılı olduğunu düşündüğünüz çalışma durumlarınızı aklınıza getirin. Hangi zamanda olduğunu hatırlamaya çalışın ve bunları not alarak en zor ve sıkıcı işi ilk sıraya koyarak çalışma planınızı oluşturun.

3. Mükemmeliyetçilik

mukemmeliyetcilik

Aslında bakıldığında mükemmeliyetçilik, kendi kafamızda kurduğumuz bir kalıba uyma durumudur. Başarısızlık korkusu ile birleştiğinde o işten geri adım atmamıza sebep olur. Örneğin, yazmanız gereken bir tez var ve sırf yazacağınız kısmın iyi bir şeye benzememesinden korktuğunuz için tek kelime bile yazamadan boş Word ekranına saatlerdir bakıyorsunuz. Bunu aşabilmek için yavaş yavaş yazmaya başlamalı ve iç sesinizin “Kötü oldu, olmuyor işte.” gibi söylemlerine aldırmamalı, bunun yerine kendinizi “Tez yazmak zor fakat ben bunun üstesinden gelebilecek bir kapasiteye sahibim.” diye olumlu düşünceler içinde dolaşmalısınız. Yazmaya devam ettikçe kötü olduğunu düşündüğünüz sayfayı tekrar düzenleyebilirsiniz fakat boş bir sayfanın düzenlenecek hiçbir tarafı yoktur. Bu yüzden mükemmel olmasını istediğiniz o şey için bugün bir adım atın, lütfen.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

5 Uygulama ile Ders Çalışma Veriminizi Artırın

Verimliliği Artırmanın 5 Basit Yolu

Daha Planlı Bir Hayat İsteyenler İçin Olmazsa Olmaz 5 Uygulama

 

 


Tuğba Füsun Özçelik

Yalova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.