Öğrenci Kariyeri Banner

Verimliliği Artırmanın 5 Basit Yolu

Verimliliği Artırmanın 5 Basit Yolu

Hepimiz hayatımızda motivasyonumuzun olmadığı dönemlerle başa çıkmaya çalışmışızdır. Bir taraftan iş yükümüz sürekli olarak artarken diğer yandan kendi kafamızdaki düşüncelerle boğuşmaya devam ederiz. Elimizde kalan tek şeyse hiçbir şey yapamadığımız için oluşan iç sıkıntısı olur.

Bu kısır döngü özellikle karantina döneminde daha da çok artmış gibi görünüyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri de yıllardır toplum içinde etkileşim içinde yaşayan insan artık tek başına kalmak zorunda kaldı. Böylesi stresli bir durumu kendi avantajımıza nasıl çevireceğimizi öğrenmeden önce ilk kural olarak geri çekilip bir plan yapmalıyız. İşte tam olarak bu noktada yardımcı olabilecek birkaç ipucu vermek istiyorum sizlere:

1. Adım Adım Hedefler

Herkes birçok hayale dayanarak yaşamını devam ettirir. Kısa süreli yaşam döngümüzde birçok hayal kurar bunların kimini bir amaca dönüştürürüz. Ve o hedefi önümüze koymak kolay da olsa o ilk adımı atmak her zaman zordur.

İşte o ilk adımın gelmemesinin en büyük sebebi hedefin çok büyük olmasından kaynaklanabilir. Görevin ve yolun zorluğu vazgeçmemize bile sebep olabilir. Bu yüzden ilk ve en önemli adım o kocaman düğümü en küçük parçadan başlayarak çözmeye başlamaktır. Peki bunu nasıl yapacağız?

Her amacın farklı bir zorluğu kendine özgü izlenmesi gereken adımları vardır ama genel kural çok basit: Ayırabildiğin kadar parçaya ayır! Örneğin elimizdeki projenin 3 ay içerisinde bitmesi gerekiyor. İzlememiz gereken ilk adım yapılacak görevlerin önem sırasına göre dağıtılması. Bunları her amacın özgünlüğüne göre düzenledikten sonra sıra en eğlenceli işlem olan haftalık ve günlük olarak yapacaklarını belirlemek!

Küçük parçalara ayırmak hem işlerin hallolmasını sistematik bir şekilde sağlayacak hem de gelişmenin takip edilmesini sağlayarak motivasyonu arttıracak.

2.Bitirme Zamanı Belirlemek 

Önümüzde uzanan yolun en zorlu ilk aşamasını zorluklara ve öneme göre bölmüş olsak da en kritik ikinci nokta önümüzde durmakta. Genelde hayatlarımızın büyük bir çoğunluğu zamanla boğuşmakla geçer. Bu boğuşma sırasında da zamanın geçip gittiğini hissetmeyiz bile. İşte tam olarak verimli çalışmamız bu dilimde yok olur gider.

İkinci kritik adımımız da burada devreye girer: Zamanlama. Hedefe doğru adım atarken ne kadar hızlı gittiğimiz değil ne kadar doğru gittiğimiz önemlidir. Bu sebeple kendimize oluşturduğumuz alt hedeflerimizde kendimizi koşarcasına hareket ettirmek hem verimimizi hem de motivasyonumuzu düşürecektir. İlk kural esnek çalışma saatleriyle verimi yakalayabilmek.

Alt hedeflerimizin sürelerini belirlemek aslında çok hassas bir ölçüm yapmak gibidir. Çok hızlı gitmeye kalkarsak ilk olarak kendi mutluluğumuza hiç dinlenmeyerek engel olacağız ve ayrıca hızlı bir motivasyon düşüşü yaşamamız da olasılıklar dahilinde.

Alt hedeflerimizin zamanını belirlemek kendimizi daha fazla tanımamızı da sağlayacak ve geleceğimizdeki hedeflerde planlarımızı kusursuzlaştıracaktır.

3. Yapılacaklar ve Yapılmayacaklar Listesi

Planımızın genel taslağını oluşturduk sayılır bile! Bu adımımız aslında hayatımızın bir çok döneminde defalarca yaptığımız ancak kimi zaman başarısız olduğumuz bir aktivite. Biz de sadece ufak değişiklikler yaparak bunu daha katlanılası hale getirebiliriz.

Öncelikle günlük olarak hazırladığımız listemizde ilk olarak gerçekçi yaklaşmaya kendimizi alıştırmalıyız. İlk defa büyük bir heyecanla yaptığımız bu listeye bir sürü madde ekleriz ve günün sonunda elimizde boşluklardan oluşan bir liste kalır. Peki nasıl bir liste bizi sürekli motive edebilir?

İlk olarak listemizin başına o gün kesinlikle yapmamız gereken 3 tane maddeyi yazmalıyız ( günün yoğunluğuna göre artıp azalabilir tabii ki! ). Bu en önemli yapılacaklar kısmı genelde güne başlar başlamaz tüm gün yapmamız gerektiğini düşündüğümüz etkinliklerden oluşmalı. İkinci bölümde ise artıdan yapabileceğimiz aktivitelerin bir listesi olabilir. Yaparsak kendimizi daha iyi hissedeceğimiz ama yapmazsak o gün motivasyonumuzu düşürmeyecek olan etkinlikleri eklemek çok daha sağlıklı olacaktır.

Gün içerisinde yaptıklarımız kadar önemli olan şey ise yapmadıklarımızdır. Kulağa başlangıçta biraz garip gelse de aslında mantığı oldukça basit. Örneğin projemiz için çok kritik bir haftadayız ve sıkı tempolu bir çalışma dönemindeyiz. Bir saatlik yoğun bir çalışması sonrası ara vermeye karar verdiğimizde yatağımıza uzanarak biraz telefona bakmaktan zarar gelmeyeceğini düşündük. Bu senaryo hepimizin başına gelmiştir. O yarım saat üç saat olmuştur bile belki de. Bu noktada yapılmayacaklar listemize eklememiz gereken şeyler ortaya çıkacaktır. Çalışma sürelerimiz içerisinde dikkatimizi dağıtacak iyi ya da kötü tüm aktivitelerimizi kenara bırakmamız gerekir. Ufak bir öneri ise bu yasaklamaları belirli saatlere koymak. Çünkü her insanın kafa dağıtmaya da ihtiyacı vardır.

4. Başarınızı Görselleştirin 

Motivasyonu en çok arttıran unsur o gelişmeyi görebilmektir. Verimliliğimizin arttığını görmek bize daha çok verimli olmak için motivasyon sağlayacaktır. Gün içerisinde verimliliğimizi gözlemleyebilmek için yapabileceğimiz en etkili çalışma her çalışma seansından sonra minik bir kağıda gelişmelerimizi kaydetmek olabilir. Ayrıca her gün daha da fazla şey yazabilme inancıyla bunun devamlılığını da sağlama şansını bize sağlayacaktır.

Bu görselleştirme çabamızın işe yaradığı başka bir durumsa aslında hayatımızın dönüm noktası olabilir. Genellikle amacımız çok büyük ve uzun süreli olduğunda süreç içerisindeki uzun çalışma dönemlerinde amacımıza olan bağlılığımızda elle tutulur bir gelişme göremediğimizde azalma olabilir. Görselleştirme sayesinde ise bu bağlılığı az da olsa her seferinde yenileyip motivasyonumuzu sabitleştirme fırsatını yakalayabiliriz.

5.Kendinizi Ödüllendirin

Amaçlarımızı koymamızı sağlayan en büyük motivasyon sonunda elde edeceğimiz başarının hazzıdır. Maddi bir ödül elde edemesek bile zorlu bir görevin sonunda edindiğimiz bir yetenek bize ödül hissiyatını verecektir. Ancak asıl sorun yazının başında da belirttiğimiz üzere hedefe ulaşma yolunda ilerlerken motivasyonumuzu sabit tutabilmektir.

Her alt hedefimizi bitirdikten sonra kendimize ödüller vermek genel algıya göre motivasyonu arttıran bir tablo oluşturacaktır. Ancak ödüllerin bir amacı daha olmalıdır. Ödülleri geri besleme mekanizması gibi çalışarak düşünüp yaptığımız hedefi ilerletecek şekilde belirlemek hem motivasyonumuzu hem de verimliliğimizi arttıracaktır.

 

Her insanın çalışma yöntemi kendine özgü olsa da belirli bir taslakla yola çıkmak hedeflerimize daha hızlı ve kesin olarak ulaşmamızı sağlayacaktır. Burada belirtmek istediğim tek nokta çalışma planının oluşması ve oturması zorlayıcı olsa da bir kere elde edildiğinde sizi bir hedefe değil milyonlarca hedefe ulaştıracaktır.


Gökçe Çoban

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Gökçe Çoban ..

1 Yorum

  • Dilara Dumangöz

    Gerçekten çok verimli bir yazı olmuş... Emeğiniz için teşekkürler.

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.