Öğrenci Kariyeri Banner

Korece Hakkında 6 İlginç Bilgi

Korece Hakkında 6 İlginç Bilgi

Korece 2018 verilerine göre 77 milyondan fazla insan tarafından konuşulan bir dil. Başlıca konuşulduğu ülkeler tahmin edebileceğiniz gibi Kuzey Kore ve Güney Kore’dir. Kore Kralı Büyük Sejong tarafından Hangul alfabesi kullanılarak yazıya aktarılmıştır. Bu alfabenin en ilginç özelliği ise sessiz harflerin söylenişi, ağzın aldığı şekilde yazılmasıdır. Güney Kore yüz ölçümü küçük olsa da günümüzdeki oldukça popüler ülkelerden biridir. Kuzey Kore ise komünist rejimin hakim olduğu nadir ülkelerdendir. Bu yazıda Korecenin bilinmeyen yönlerini derledik.

 

1. Korece İzole Bir Dildir

Korece Hakkında 6 İlginç Bilgi

İlk olarak bilmemiz gereken Korecenin hangi dil ailesine mensup olduğudur. Bazı diller gibi izole bir dildir. Her ne kadar geçmişte Çince karakterler kullanılmış olsa da aslında hiçbir dil ailesine mensup değildir.

Bir dönem Türk dillerinin de içerisinde bulunduğu Altay dil ailesine yakın olduğu savunulsa da bu düşünce günümüzde geçerliliğini yitirmiştir.

 

2. Çoğu Kelime Çinceden Gelmektedir

Korece Hakkında 6 İlginç Bilgi

15. yüzyıla kadar Korece kendi alfabesine sahip değildi. Zamanında Çin’in etkisi altında kalmalarından kaynaklı alfabelerinde oldukça fazla Çince kökenli kelime yer almaktadır. Çince’den Korece’ye geçen kelimelerin oranı yaklaşık olarak %60 olduğu tahmin edilmektedir.

 

3. Fiiller Sonda Yer Alır

Korece Hakkında 6 İlginç Bilgi

Türkçe’de olduğu gibi Korece’de de fiiller cümlenin sonunda yer almaktadır. Bu yüzden Türkçe ve Korece birbirine yakın diller olarak gözükmektedir.

Türkçe bilen birinin bu dili öğrenmesi çok daha kolaydır. Öncelik olarak alfabeyi iyi anlamak ve hece yazım sistemine dikkat etmek gerekmektedir.

 

4. İki Farklı Sayı Sistemine Sahiptir

Korece Hakkında 6 İlginç Bilgi

Çin kökenli ve doğal sistem adı altında iki farklı sayma sistemine sahiptir. Nesne saymak, yaş söylemek ya da saat için doğal sistem kullanılır. Bu sistemde 99’a kadar sayabilmekteyiz.

Çin kökenli sistem ise mesafe belirtmek, tarih söylemek ve para saymak için kullanılır. Bu sistemi 99’dan fazla olan sayılar için kullanabiliriz.

 

5. Güney Kore ve Kuzey Kore Dilleri Giderek Birbirinden Ayrılıyor

Korece Hakkında 6 İlginç Bilgi

Korece normalde tek bir dildir. Fakat geçmişte iki ülke arasında yaşanan savaştan kaynaklı olarak giderek birbirinden uzaklaşmıştırlar. Kuzey Kore kendini dünyaya kapatırken adeta yeni bir dil oluşturma gibi bir fikre kapılmıştır.

Siyasi problemler ve yönetim şekli yüzünden iki dil birbirinden giderek uzaklaşmıştır. Bir gün belki de hiç bağı olmayan iki ayrı dil olabilirler.

 

6. Seul = Başkent

Korece Hakkında 6 İlginç Bilgi

Korece’de Seul kelimesi başkent anlamında gelmektedir. Bildiğiniz gibi Güney Kore'nin başkentidir. Yani tam da adına yakışır bir şehir ismi vardır.

 

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir

Yabancı Dil Telaffuzunu Geliştirmek İçin 6 Yol

Yabancı Dil Öğrenmenin İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri

UNESCO'nun 2020 Verilerine Göre Dünyanın En Çok Konuşulan Dilleri

Dilimizde Karşılığı Olmayan Özel 11 Japonca Kelime

 

Özgün İçerik

 

 

 


Yağız Çakmak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yağız Çakmak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.