Öğrenci Kariyeri Banner

En Zeki İnsan En Etkili Lider Midir?

En Zeki İnsan En Etkili Lider Midir?

Etkili lider denilince aklımıza vizyon sahibi, yetenekleri yönetmesini bilen, sosyal ilişkileri güçlü ve çok zeki insanlar gelir. Diğerleri doğru olsa da, liderlerden beklediğimiz zeka seviyesi konusunda yanılıyor olabiliriz.

İsviçre’den Lausanne Üniversitesi’nde yayınlanan araştırmaya göre zeka ve liderlik aslında o kadar da bağlantılı yetenekler değiller.

Araştırmacılar 30 farklı Avrupa ülkesinde bankacılıktan telekomünikasyona 379 farklı şirketin CEO’suyla çalışma yürüttüler. Tabii tutuldukları IQ testleri sonucunda, liderlerin ortalama IQ skoru 111 olarak ölçüldü. Genel popülasyonun IQ ortalamasının 100 olduğunu düşünürsek bu skor yüksek olsa da beklediğimiz kadar yüksek değil.

İşin ilginç tarafı, çeşitli etkenlerle birlikte liderlik yeteneği ölçüldüğünde görüldü ki, IQ ve liderlik yeteneği yalnızca bir noktaya kadar lineer olarak artış gösteriyordu. British Psychological Society’nin çalışmalarına göre, 128 IQ ve üzeri insanların liderlik konusunda yetenekleri git gide azalıyor.

Çok zeki insanların etkili lider olamama nedenleri; karmaşık görevleri normal zekadaki insanlara açıklarken yeterince spesifik olamamaları, diğer çalışanların hangi konularda zorlandıklarını kestirememeleri gibi empati tabanlı liderlik tekniklerinde başarısız olmalarına dayanıyor.

Pek tabii IQ skoru ideal lideri belirlemek için tek başına yeterli bir kriter değil. EQ, şirket bazlı yetenekler ve stratejik düşünme gibi konular daima önem arz ediyor. Yine de bu çalışmanın bizi şaşırtan sonuçlara sahip olduğu aşikar. 

 

Eğer liderlikle ilgili yeteneklerini geliştirmek istiyorsan, bu içeriklerimiz de ilgini çekebilir!

Liderlik Becerilerinizi Geliştirmeniz İçin 10 Kitap Önerisi

Bill Gates’in 8 Liderlik Sırrı

Liderlik ve Koordinasyon Eğitimi İçin Destekleyici Kaynaklar


Yağmur  Aydemir

Content Writer

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.