Öğrenci Kariyeri Banner

Dilimizde Karşılığı Olmayan Özel 11 Japonca Kelime

Dilimizde Karşılığı Olmayan Özel 11 Japonca Kelime

Bazen bir şeyi anlatmak için uzun cümleler kuruyoruz, ama birçok dilde başka bir dile çevrilemeyen güzel ve benzersiz öyle kelimeler var ki onlar kelimeden çok daha fazlası. Türkçede olmayan ama çok şey anlatan Japonca 11 kelimeyi sizler için listeledik.  

  • Komorebi 

Komorebi, ağaçların yapraklarından süzülen güneş ışığını ifade eden Japonca bir kelimedir. Kelime üç kanji ve hiragana parçacık れ’dan oluşur. İlk kanji “ağaç” veya “ağaçlar” anlamına gelir, ikinci kanji “kaçış” anlamına gelir ve üçüncü kanji “ışık” veya “güneş” anlamına gelir.

  • Tsundoku 

Kişilerin yığınla kitap satın alıp, bunları okumaya çalışıp ancak çoğu zaman istikrar gösterememe durumudur. Dışarıya çıkan kişi kendisini kitap evlerinde veya kitap fuarlarında bulur ve bu durumdan haz alır. Bu kişiler kitap kokusuna da bağımlı hale gelip bulunduğun ortamın her köşesinde kitap görmeyi arzular. Bu durum Çin, Japonya ve Kore'de psikolojik bir sendrom olarak tanımlanmaktadır. 

  • Wabi-Sabi

Wabi-sabi, Japon estetiğinde geçiş ve kusurun kabulü üzerine odaklanmış bir dünya görüşüdür. Budist öğretisinin, özgüven, ızdırap ve boşluk veya anlamsızlık olmak üzere varoluşun üç işareti öğretisinden türetilmiş bir kavram olup bazen kusurlu, kalıcı ve eksik bir güzellik olarak tanımlanır. 

  • Koi no yokan

İki kişinin ilk kez karşılaşacağı buluşma öncesinde birinin, o kişiyle birbirlerine âşık olacağı hissine kapılması durumudur.

  • Yoisho

Uzun ve yorucu bir günün ardından kişinin kendini yatağa atması anlamına geliyor.

  • İkigai 

Genellikle kişinin hayatındaki değer kaynağını veya hayatını değerli kılan şeyleri belirtmek için kullanılır. Türkçeye çevrildiğinde kelime kabaca "uğruna yaşadığınız şey" ya da "sabah uyanma sebebiniz" anlamına gelir.

  • Hanami

Hanami, çiçeklerle süslenmiş yalancı kiraz ağaçlarının (sakura) altında piknik yapmaya denir. “Hana” çiçek “mi” ise görmek demektir. Kısaca hanami kelime anlamı olarak çiçek görmek anlamına gelir.

  • Yugen

Yugen güzelliğin görünende değil, görünmeyende olduğunu savunur ve özellikle Japon sanatında sık sık kullanılır.  Kısaca hayranlık, lütuf, uyum, denge, dinginlik gibi kelimelerin bir kombinasyonu olarak tarif edilebilir.

  • Ukiyo

 Tüm sıkıntı ve dertlerden uzaklaşarak anı yaşamak, anın keyfini çıkarmak. 

  •  Age-otori 

Çoğumuz kuaförün sandalyesinde kesim sonrası oturma hissini biliyoruz, aynadaki yeni ve o kadar da iyi olmayan yansımamıza baktık. Japonca “age-otori” kelimesi bu üzücü deneyimi özetliyor ve “saç kesiminden sonra daha kötü görünmek” anlamına geliyor.

  • Furusato

Japonlar için özel bir kelimedir. Doğup büyünülen yer, ev, köy, memleket demektir. Çocukluğun, saflığın ve temizliğin bozulmadan muhafaza edildiği, anıların hep taze olduğu mahalledir. Tam anlamı sadece doğduğun ya da yaşadığın yer değil kalbinin ait olduğu yer.


Pınar KABADAYI

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Pınar KABADAYI..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.