Öğrenci Kariyeri Banner

Juicing Diyeti Hakkında Yanlış Bilinenler

Juicing Diyeti Hakkında Yanlış Bilinenler

Eğer diyet yöntemleriyle haşır neşir iseniz, büyük ihtimalle juicing kelimesini daha önce duymuşsunuzdur. Ama yine de açıklayalım, Juicing, meyve ve sebze sularıyla beslenmeye ağırlık veren bir diyet çeşidi. Juicing diyetinin amaçları, genellikle aşağıdakilerden oluşur:

  • Vücudu ‘toksinlerden’ arındırmak
  • Sindirimi daha iyi hale getirmek
  • Normal diyete ek bir takviye yapmak

Eğer seçilen amaçlar ilk ikisiyse, diyette olan kişi 4-10 gün arası bir sürede sadece meyve/sebze suları içiyor ve katı besinler tüketmiyor.

juice

Halk arasında oldukça tartışmalı olan juicing’den kimi fayda aldığını, kimi almadığını belirtiyor. Bu tartışmalı yönünden dolayı da öne çıkan juicing, şu anda hala sıkça önümüze çıkıyor. Çoğunlukla bu diyet üzerine kurulan işletmeler ve web sitelerinin bunda etkileri çok büyük. Bunun sebebi ise kullanılan pazarlama yöntemleri. Diyetin amacının ‘toksinlerden arınmak’ ve sindirimi iyileştirmek olduğu, sonra da bu diyet ile daha canlı, sağlıklı, yenilenmiş, ferah hissedileceği vurgulanıyor. Bunlara ek olarak, Juicing bazıları için iyi bir kilo verme yöntemi olarak da görülüyor.

juicing

Sonrasında genellikle estetik gözüken bir iki haftalık şişelerce meyve/sebze suyu satışa sunuluyor. Tahmin edilebileceği üzere, çok da ucuz bir fiyat üzerinden satışa çıkarılmıyor.

Peki juicing gerçekten denildiği gibi mi?

juicing bottles

Hiç değilse bilimsel olarak değil.

Toksin kelimesine tekrar bir göz atalım. Toksinlerden bahseden hiçbir site veya juicing programı, onlara spesifik yaklaşmıyor. Ama toksinlerin vücudumuz tarafından üretildiği ve bize zarar verdiği söyleniyor. Bizi yoran, canlı hissettirmeyen şeyler oldukları belirtiliyor. "Ama ne bu toksinler?" Gibi soruların cevapları ise asla verilmiyor. Oysa ki, vücudumuzda oluşan zararlı maddeler zaten boşaltım sistemiyle vücuttan atılıyor. Eğer atılmasaydı, zaten orada bir sorun yaşanırdı.

juicing

Aynı nokta diğer amaçlar içinde geçerli, bilimsel olarak juicing’in sindirim sistemine bir katkı yaptığının kanıtı yok. Juicing her ne kadar kilo kaybına yardım etse de, tahmin ettiğiniz gibi işlemiyor. Juicing, günlük kalorinizi oldukça düşüren bir diyet çeşidi. Juicing diyetini uygulayan biri, günlük ortalama 1200-1500 kalori alıyor.  Bu durum enerji üretme amacıyla vücutta depolanmış olan şekerin, yani glikojenin, yakılmasına neden oluyor. Ve bu sebeple, Juicing diyetinden çıkan biri normal beslenmeye döndüğünde verdiği kiloları tekrar geri alabiliyor.

juicing

Yani her ne kadar juicing sağlıklı bir insana zararlı olmasa da, bahsedildiği kadar faydalı ve sağlıklı bir diyet tarzı değil. Bu nedenle uygulayacağınız diyet çeşitlerini araştırırken bilimsel kaynaklara da bir göz gezdirmeyi aklınızdan çıkarmayın. Size sağlıklı günler dileriz!

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Öğrenciler Nasıl Beslenmeli?

4 Basamakta Beslenmenin Temel Taşları

Beslenme İş Ve Okul Hayatını Etkiler Mi?

Evden Çalışırken Sağlıklı Beslenmeniz İçin 10 Altın Öneri

8 Maddede Beslenme Ve Diyetetik Bölümü

 


Yağmur Akarsu

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yağmur Akarsu..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.