Öğrenci Kariyeri Banner

Günümüz Fotoğraflarının Tarihsel Gelişimi

Günümüz Fotoğraflarının Tarihsel Gelişimi

Yaşadığımız onlarca anı belgelememize imkân veren fotoğraf makinesinin mucidi Johann Zahn olarak kayıtlara geçmiş olsa da aslında ilk adımlar çok daha öncesinde atılmıştır. 

Kronolojik sırayla bakıldığında 

  • Ilk tasarlanan fotoğraf makinesinden binlerce yıl önce Iraklı bilim adamı İbni Haytham’ın gümüş nitratın güneş ışığında karardığını keşfetmesi ile ilk adım aslında atılmıştır. Haytham, 1021’de yazdığı bir kitabında da fotoğraf makinesine benzer bir cihazdan bahsetmektedir.

fotoğraf

  • 15. yüzyılda Leonardo Da Vinci’nin karanlık odada mevcut ufak bir deliğin dış dünyadaki görüntüleri aksettirmesi fotoğraf makinesinin icadı yolunda atılmış önemli bir diğer adımdır. 

fotoğraf

  •  1568 yılında’nun karanlık oda adı verilen bir cihaza mercek ekleyerek görüntünün daha kesin olması yönünde çalışmalar yaptığı bilinmekte.

fotoğraf

  • Johann Zahn’ın il fotoğraf makinesi tasarımı ise 1685 yılında dayanmaktadır. Zahn’ın o dönemde yazdığı kitaba bakıldığında günümüzdekine benzer bir fotoğraf makinesi olan Camera Obscura’nın çizimleri görülmektedir. Bunu yanı sıra bilinen bir diğer gerçek de Johann Zahn’ın fotoğraf makinesi fikrinin çizimden öteye gidemediğidir. 

fotoğraf

  • Daha sonra Camera Obscura üzerinde birçok çalışma yapılmış ve nihayet ilk fotoğraf 1826’da Fransız mucit Joseph Nicephore tarafından evinin penceresinden çekilmiştir. Fotoğrafın netleşmesi tam 8 saat almıştır. 

fotoğraf

  • Tarihte insanın ilk göründüğü fotoğraf ise 1938’de Paris’te çekilmiştir. Fotoğraf 10 dakika boyunca pozlanarak çekildiği için akışta olan diğer her şey kaybolurken ayakkabısını boyatan adam sabit durduğu için tesadüfen fotoğrafta kalmıştır.

fotoğraf

  • İlk renkli fotoğraf ise Matematikçi ve fizikçi James Clerk Maxwell'in icat ettiği yöntemle, slr'nin mucidi Thomas Sutton tarafından 1861'de çekilmiştir. Aynı pozun kırmızı, mavi ve sarı filtrelerle çekilip birleştirilmesiyle elde edilmiştir.

fotoğraf

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

Fotoğraf Tutkunlarına En İyi 5 Fotoğraf Podcast Kanalı!

Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlar İçin 8 Öneri

Fotoğraf Düzenlemek İçin En İyi 4 Program

Stok Fotoğraf Nedir? Nasıl Para Kazanılır?


Aleyna Beyza  Bayram

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aleyna Beyza Bayram..

2 Yorum

  • Beste  Kurt

    İlgi çekici bir içerik, teşekkürler 😊

  • Aleyna Beyza  Bayram

    Teşekkür ederim beğenmenize sevindim ☺️

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.