Öğrenci Kariyeri Banner

Evden Çalışırken Sağlıklı Beslenmeniz İçin 10 Altın Öneri

Evden Çalışırken Sağlıklı Beslenmeniz İçin 10 Altın Öneri

İçinde bulunduğumuz şartlardan dolayı birçoğumuz evden çalışıyoruz. Evden çalışıyor olmamız da beraberinde birçok sorunu getiriyor. Bunlardan biri de ev içinde sınırlı bir şekilde hareket edebilmemizden kaynaklanan beslenme davranışımızdaki değişiklikler. Buna rağmen belli bir çalışma düzeni oluşturulup beslenme de disipline edildiğinde bu sorunun da üstesinden gelebilirsiniz.

Bu yazımızda da sağlıklı ve dengeli beslenmek için sizler için 10 öneri sunuyoruz:

1. Mutfakta çalışmayın!

Mutfakta çalışmayın!

Bazen farklı ortamlarda çalışmanın motive olabilmek açısından işe yaradığının farkındayız fakat mutfakta çalışmak hele de evde kaldığımız bu günlerde sizleri farklı davranışlarda bulunmaya yönlendirebilir ki bu da dikkatinizin dağılmasına sebep olur. Ne zaman ve ne için mutfakta olacağınıza önceden karar verin ve kararınıza sadık kalın!

2. Yemek planı yapın!

Yemek planı yapın!

Özellikle çalışan kişilerin ülkemize nazaran yurt dışında sıkça yaptığı "meal planning (yemek planlama)" bir bakıma çalışan kişi için zaman tasarrufudur. Zaman tasarrufunun yanında bir düzen ve plan işini de içeren bu olay aslında dengeli beslenmeniz açısından da bir fırsattır. Çünkü ne zaman, ne yediğinizi bir süreye dağıtmış olursunuz ve bunları önceden bilmiş olursunuz.

3. Denge kurun!

Denge kurun!

Sürekli masadan kalkıp atıştırma yapmak da sürekli masa başında oturup çalışmaya dalıp öğün atlamak da sağlıksızdır. Bu sizin için verimsiz bir çalışma olur. İhtiyaçlarınıza kulak verin, vücudunuzu ve size verdiği tepkileri dinleyin.

4. Öğle yemeğini unutmayın!

Öğle yemeğini unutmayın!

Öğlene doğru yaptığımız atıştırmalarla ya da akşama doğru yaptığımız atıştırmalarla öğle yemeği bazılarımız için atlanılan bir öğün oluyor. Öğle yemeğini atlamamak için çok zamanınızı almayacak şekilde menüler planlayıp öğününüzü hazırlamak için kendinize vakit ayırabilirsiniz böylelikle hem öğün atlamazsınız hem de tam gün ortası kafanızı dağıtacak bir şekilde yaptığınız işe bir ara vermiş olursunuz.

5. Besin değeri yüksek yiyecekleri tercih edin!

Besin değeri yüksek yiyecekleri tercih edin!

Besleyici gıdalar sizi uzun süre tok tutumaya yardımcı olur ki bu da sizi masa başından sürekli sürekli bir şeyler yedirmeye kaldırmaz. Sizi uyaran ve bir şeyler yeme hissinizi harekete geçiren şekerli gıdalar yerine yüksek lifli ve protein değeri yüksek besinler tüketmeyi tercih edin.

6. Bol su için!

Bol su için!

Artık herkesten duymaya alışkın olduğumuz "Bol su içmelisin" tavsiyesine burada da yer veriyoruz çünkü su içmeyi gerçekten unutabildiğimiz zamanlar oluyor. Özellikle çalışan kişiler masalarında bir su şişesi bulundurmaya dikkat etmeli. Vücudumuza ihtiyacı kadar su vermediğimizde tepki olarak baş ağrısı ve halsizlikle karşılaşabiliyoruz. Bu noktada su içmek daha da önemli bir hale geliyor.

7. Çok fazla kafein almayın!

Çok fazla kafein almayın!

Kahvenin bazılarımız için vazgeçilmez olduğunu biliyoruz fakat fazla kahve tüketiminin de birçok sorunu beraberinde getirdiğini unutmayalım. Biraz olsun stresinizi atabilmek ve gerginliğinizi alması açısından aşırıya kaçmadan kahve tüketmeye özen göstermelisiniz.

8. Abur cubura dikkat edin!

Abur cubura dikkat edin!

Her şeyin bir dozu olduğu gibi abur cubur tüketiminin de bir dozu olmalı. Üstelik günümüzde çoğu abur cuburun sizi daha fazla yemeye yönelten uyaranlar içerdiğini düşünürsek aslında abur cubur tüketmemenin en iyi yolu onları eve hiç sokmamaktan geçiyor. Tabii ki de bazen canımız çekiyor, çekmiyor değil fakat dozu unutmamakta fayda var.

9. Yemek yerken odağınız yemek olsun!

Yemek yerken odağınız yemek olsun!

Ne iş yapıyor olursak olalım en nihayetinde aslında o işi bir amaca ulaştırıyoruz. Yemek yemektede aynı şekilde bir amacımız var: doymak. Bu yüzden yemek yerken de yemeğinize odaklanmalısınız. Nasıl önünüzde bir iş olduğunda ilginiz, odağınız o işteyse yemek yemekte de aynı durum geçerli. Aksi takdirde doyduğunuzu anlamayıp o yemek sizin için keyifsiz geçecektir.

10. Ne yediğinizi bilin!

Ne yediğinizi bilin!

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin bir başka yönü de temiz içerikli gıdalar tüketmektir. Tabii ki günümüz şartlarında bu ne kadar mümkünse siz de o denli bu duruma önem göstermelisiniz. Vücudumuz kusursuz işleyen bir makine gibidir ve günlük olarak vücudumuza almamız gereken birtakım besinler vardır. Nasıl bir makineye belli zamanlarda bakım yapılıyrosa vücudumuzunda günün belli saatlerinde benzer şekillerde alması gereken ihtiyaçları vardır. Kim vücuduna zararlı içerikte bir besin almak ister ki? Bu sebeplerden dolayı ne yediğinizi bilmek çok fazla önem taşıyor.

 

 

Kahvaltı Yapmak Başarıyı Artırıyor; Peki İdeal Bir Kahvaltıda Neler Olmalı?

Özgün İçerik


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.