banner

1.Beslenme ve Diyetetik Bölümünün Tanımı Nedir?

Diyetisyenlik bölümü ilk olarak ne değildir ondan söz etmek istiyorum, sadece diyet yazan değildir. Kişilere sağlıklı beslenmeyi öğreten, sürdürülebilir bir beslenmeyi anlatan; gıdaları korumadan, tüketime kadar her türlü sürece hakim olan, kanser, diyabet , böbrek hastalıklaro ve birçok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde rol oynayan ve aslında gıdanın ve insanın olduğu her yerde olması gereken kişilerin mesleğidir. 

2.Mezunlar Ne İş Yapar?

Çoğu kişi sadece hastanelerde veya sadece kendi ofislerinde çalışabildiklerini düşünse de bu böyle değil. İlk soruda da dediğim gibi diyetisyenler yemek ve insanın olduğu her yerde çalışma alanına sahiptir. Restorantlarda, hastane mutfaklarında, şirketlerde, spor salonlarında, özel kliniklerde, farklı alanlardaki takımlarda (tenis , futbol, yüzme), hastanelerde yoğun bakım ünitelerinde, yeni doğan veya gebe, emziren anneler ile çalışanilirler. Ek olarak akadamisyenlik yapanilir veya home-office şeklinde online diyet hizmeti de verebilirler.  

3.Kimler Tercih Etmeli?

Öncelikle diyetisyenlikte iletişimin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Danışanla, hastayla, çalışanla sürekli irtibat halindesiniz. İletişim kurmayı seven kişilerin tercih etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ek olarak kendi seçme seveplerimden biri de insanlara faydalı olmayı görebilmekti. Kilo aldırmak, verdirmek, performansı arttırmak, bebeğin büyümesini sağlaöak vs gibi konularda gelişmeleri gördükçe mutlu olacalsanız bu mesleği seçebilirsiniz

Son olarak da öğrenmeye hep hevesli olmak. Diyetisyenlik mesleğinin farklı bir yani her zaman maalesef net doğrular olmuyor. Ve her gün yeni bir akım yeni bir ilaç yeni bir supplement çıkıyor. Bu yüzden öğrenmeye istekli araştırmayı seven biriyiseniz tercih edebilirsiniz.

4.Ders İçerikleri Nelerdir?

Benim okulumda ilk sene sağlık fakültesinin anatomi fizyoloji mikrobiyoloji organik kimya ile beraber ingilizce, matematik ve beslenmenin yapıtaşı olan beslenme ilkeleri dersleri var. 2.sene hastalıklarda beslenme devreye giriyor. Burada gerçek bir diyetisyen olduğunuzu hissediyprsunuz bununla beraber seçmeli dersleriniz ve besin kimyası, biyokimyası ekleniyor. Bu üç ders de  iki dönem de 1 ve 2 şeklinde okutuluyor.  3. Sene toplu beslenme olan yerlerdeki beslenmeyle tanışıyorsunuz. Toplu beslenilen yerlerdeki menüler nasıl oluşturuluyor, masa düzemi, hastalığı olan çok sayıda bireye nasıl listeler düzenlenşyor bunları görüyorsunuz. Anne çocuk beslenmesi ve akademik araştırmaları incelediğiniz toplumda beslenme durumunun saptanması dersi ekleniyor. Bu dersler de isimleri değişik halde ilerlemeli olarak iki dönem de mevcut. Son sene daha çok sizin ilginize göre seçmeli ağırlıklı ve bununla beraber hastane uygulaması dersi oluyor. Bu ders hem teorik olarak tüm 4 senenin toplamının işlemdiği, tartışıldığı bir ders olarak düşünülebilir. Bu dersin pratik kısmını da stajlar oluşturuyor. 

5.Yabancı Dil İmkanları Nelerdir? Hazırlık Zorunlu Mu?

Benim bölümüm ben girdiğim sene Türkçeydi fakat bir veya iki sene sonra İngilizce olarak da açıldı. Bazı üniversitelerde de İngilizce olduğunu biliyorum fakat Türkçe eğitim veren okul sayısı da oldukça fazla.

6.Zorunlu Staj Var Mı?

Zorunlu staj evet var. Son sene iki dönemde de stajlarınız oluyor. Bu stajlar okullara göre de değişiklik gösteriyor. Bazı okullar yazın da staj yapmanızı isteyebiliyor. Bizim yaz staj zorunluluğumuz yoktu fakat ben gönüllü olarak da 3-4 yerde staj yapma fırsatı yarattım.

7.Mezunların Ortalama Kazancı Ne Kadardır?

Bu aslında cevap vermesi zor bir soru cunku asgari ücretle çalışan diyetisyen de biliyorum aylık 45.000 kazanan diyetisyen de tanıyorum. Bu tamamen bize bağlı ?

8.Diyetisyenlik bölümü size ne katar ? 

Bu da kişinin beklentilerine bağlı aslında. Ben bu bölümle beraber beslenmenin insan sağlığı üzerinde düşündüğümüzden çok daha etkili olduğunu gördüm. Gerçek anlamda bir besin sayesinde hastaların iyileştiği hastalıkların uzun dönemde hastalığa yakalanma oranlarının azaldığı birçok çalışma okudum ve okumaya da devam ediyorum. Böyle bir olayın içinde yer almak gurur verici. Ek olarak beslenme her zaman bizimle olacak bir ihtiyaç. Yaşamımızı sürdürmemiz için beslenmek zorundayız. Bu bir bilgi okyanusu bu yüzden aslında her gün bana bir şeyler katıyor diyebilirim. 

Bölüme Dair Gerçekler
1.si bilgi eksikliği: Sağlıkla ilgili olan her bölüm için konuşmak istiyorum. Diper bölümlerden daha fazla çalışmamız gerektiğini düşünüyorum çünkü insan sağlığının şakası yok. Bu yüzden gerçekten öğrenmeyi sevmeyenler bence kendilerine daha farklı bölümler bulmalılar. Bu mesleği yapan kişilerin (sağlık fakülteleri için) çok daha donanımlı olması gerektiğini düşünüyorum ki ne yazik ki böyle değiliz. 

2.si; dış görünüşlerinden memnun olmayan insanlar için önemli bir yerdeyiz ve bunu etik çerçeveler çevresinde ne yazıl ki yapamayan diyetisyenler görüyorum ve bu çok üzücü. İnsanların fiziksel sağlığında yerimiz olduğu gibi mental sağlığında da yerimiz olduğunu unutuyoruz. Öncesi sonrası fotoğraflarını instagramda illa görmüşsünüzdür. Bunu hiç doğru bulmuyorum ve desteklemiyorum. -4 kg verdirmenin bir diyetisyenin başarısı olması gerektiği bir algı var. İnsanlar kilo veremediğinde kendilerini suçluyorlar ve kendilerini sevmemeye başlıyorlar. Bunda da biz diyetisyenlerin rolü büyük. Artık ortam kilo verdirme yarışına dönmüş durumda. 

    3.    Bu işin maddi boyutu tabiki de, para kazanmak bence gerçekten şans, bve sizin yarattığınız ortama bağlı. Bilgi bence maalesef 3.sırada.

 

 

Kaynak

 

banner
Top Selling Multipurpose WP Theme
banner

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.