Beslenme hepimizin temel ihtiyacıdır. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri içgüdüsel olarak dışarıdan karşılama eylemidir. Günlük hayatta dikkat etmemiz gereken bir konu olduğunu hepimiz biliyoruz. Kendimizce beslenme konusunu bir yere kadar hallediyoruz. Peki ne kadar dikkatliyiz? Doğru beslenmeyi bulmak için kendimizi ne kadar tanıyoruz? Mesela beslenmeniz hakkında hiç araştırma yaptınız mı? Yaptıysanız ne kadar doğru bir rota çizdiniz? Bu yazımda beslenme konusunu genel olarak ele almak istedim. Belki kafanızdaki soruların cevapları bu yazımda sizi bekliyordur.
1. Su Tüketimi
Günlük yaşamımızda su tüketimi oldukça önemli bir yer kaplıyor. Peki siz bir günde ne kadar su tüketiyorsunuz? Sadece susayınca mı su içenlerdensiniz?
Sıkça karşılaşılan bir durum olan su tüketimi azlığı, vücut sağlığımızı etkilediği gibi zihin sağlığımızı da etkiliyor. Peki ne kadar ve nasıl su tüketmeliyiz? Günlük olarak 1,5-2 litre suyu kesinlikle içmelisiniz. Eğer suyu sade içemiyorsanız içine limon, portakal kabuğu veya kabuk tarçın gibi aromaları karıştırarak tüketebilirsiniz. Güne zinde başlamak istiyorsanız uyandığınız anda 1 bardak su içmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
2.Meyve Tüketimi
Hayatımızın olmazsa olmazıdır meyve. Aşırıya kaçmadan günlük olarak tüketmemiz gereken bir besin grubudur. Sizce nasıl tüketmeliyiz?
Öncelikle meyve şekerinin kan şekerini hızla yükselttiğini ve fazlasının yağ olarak depolandığını belirtmek isterim. Peki bu ne anlama geliyor? Mesela açken bir elma yediğimizi düşünelim. Yarım saat sonra bir daha acıktığımızı fark ederiz. Bunun olmaması için birkaç öneride bulunabilirim. Ara öğünlerinizde bulunan meyvelerinizin yanında mutlaka yoğurt, süt, sütlü kahve, kuruyemiş gibi alternatif yiyecekler tüketin. Böylelikle kan şekeri dalgalanmalarınızın önüne rahatlıkla geçmiş olursunuz. Tok kalarak abur cubur yönelmelerinizi de engellersiniz.
3.Lifli Besinler
Size “Vücudun ikinci beyni neresidir?” diye sorsam ne dersiniz? Kalp? Mide? Karaciğer? Maalesef ki hiçbiri değil. İkinci beynimiz bağırsaklarımız. Lifli besinleri tüketmek bağırsak sağlığı açısından çok önemlidir. Peki sizce lifli besinler nelerdir?
Sebzeler, kurubaklagiller, tahıl ürünleri gibi gıdalar lifli besinlere verilebilecek en iyi örneklerdir. Tüketimine gelirsek sebzeyi mümkün olduğunca her gün, kurubaklagil haftada 2 gün tüketilmelidir. Tahıl grubunda ise lif açısından tam tahıllı ürünleri mutfağınızda bulundurmalısınız. Meyveyi de lif açısından değerlendirecek olursak, suyundan ziyade meyveyi ham halde yemenizi öneriyorum.
4.Beslenme Zamanı
Hızla ilerleyen yaşam temposunda beslenmenin zamanına da bir göz atalım. Günde kaç öğün yiyorsunuz? Yemek yeme saatleriniz belli mi? Beslenme üzerine bir düzen kurdunuz mu?
Yaşam tarzınıza göre öğünlerinizi belirleyin. Kendinizi uzun süreli aç bırakmamalısınız. Sık sık ama az yemek dengeli beslenmenin altın kuralıdır. Ana öğünlerinizin saatlerini belirledikten sonra öğün araları 3-4 saati geçmeyecek şekilde ara öğünleri planlayın. Son bir tavsiye verecek olursak da uyku saatinizden 2 saat öncesinde yemenizi durdurun. Şekersiz olduğu sürece kahve ve çay tüketimlerinize devam edebilirsiniz.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Beslenme İş Ve Okul Hayatını Etkiler Mi?
Evden Çalışırken Sağlıklı Beslenmeniz İçin 10 Altın Öneri