Öğrenci Kariyeri Banner

İspanyolca Hakkında 5 İlginç Bilgi

İspanyolca Hakkında 5 İlginç Bilgi

İspanya ve Meksika başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde geçerliliği olan İspanyolca, İngilizce’den sonra en çok konuşulan ikinci dil. Üstelik dünyada resmi dili İspanyolca olan ülkelerin sayısı 20’den fazla. Hint-Avrupa romans dili olan İspanyolca ilginç bilgiler ile dolu ve bir o kadar da melodik bir dil olma özelliğine sahip.

Gelin hep beraber İspanyolca hakkında bazı ilginç bilgiler öğrenelim.

1. Dünyanın En Uzun Özel İsimleri İspanyolca’da

Salvador Dali

Dünyanın en uzun özel isimleri İspanyolca’da bulunur ve romans dillerinin genelinde olduğu gibi eril ve dişil ayrımı sağlayan artikeller vardır.

Kelimelerin başına getirilen ‘’la’’ artikeli dişil, ‘’el’’ artikeli ise eril anlamlar ifade eder. Erkek isimlerinin sonu hep ‘’O’’ ile biterken, kadın isimleri hep ‘’A’’ harfiyle biter. İspanya’da isimlerin uzunluğu soyluluk belirtisi olurken her erkeğin dört farklı ismi vardır. Salvador Dali olarak tanınan dünyaca ünlü ressamın gerçek adı;

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech’dir…

2. Artikellerini Arapça’ya Borçlu

Artikel

‘’al ve el’’ artikelleri İspanyolca’ya Arapça’dan geçmiştir ve ‘’al’’ artikeli özellikle erkek isimlerinde fazlaca kullanılır. Örneğin Alberto, Alfredo gibi…

İspanyolca ilginç bilgiler yazısında Arapça’dan İspanyolca’ya geçen ‘’inşallah’’ ifadesine yer vermeden olmazdı. “Ojala gue’’ olarak kalıplaştırılan inşallah kelimesi; ‘’umarım, iyi olur’’ anlamlarını taşıyor.

Subjuntivo ve self reflexive fiilleri İspanyolca’nın en zor fiil kalıplarını oluşturuyor. Türkçedeki dönüşlü fiillere benzese de aslında düz mantığa göre davranmayan bir fiil kalıbı ortaya çıkıyor. Örneğin İspanyolcayı sonradan öğrenen biri; ‘tengogue ır’ diyecektir. ‘’Yani gitmek zorundayım.’’ Oysa bir İspanyol bunu ifade etmek için ‘’tengogue ırme’’ diyecektir. Bunun anlamı ise; ‘’kendim gitmek zorundayım.’’ olarak çevrilecektir.

3. İspanyolca Öğrenecekseniz Ezberiniz Güçlü Olmalı

İspanyolca öğrenmek

Fiil çekim bilgisini mantıken öğrenmeyi imkansız kılan subjuntivo fiili ise ezberlenmekten başka çare bırakmıyor. İspanyolcada fiiller zamirlere göre çekime uğrarlar. Tüm çekimlerin farklılık göstermesinden dolayı ise cümle içerisinde zamir genellikle kullanılmaz.

4. Hitaplarda Sen ve Siz Ayrımına Özen Göstermelisiniz

İspanyolca'da sen ve siz ayrımı

Her romans dilinde olduğu gibi İspanyolca’da da sen ve siz ayrımı var. Sen – tu, resmilik anlamındaki siz için ise usted kelimeleri kullanılıyor. İspanyolca’da; resmi ‘’siz” ve çoğul olan “siz” kelimeleri aynı anlamları içermez ve kullanım yerleri farklıdır. Çoğul olan ‘’siz’’ kelimesi için ‘’ustedes’’ tercih edilir ve oldukça önemli bir kuraldır.

İspanyolca ilginç bilgiler kısmına girecek bu bilgimizde bilmeniz gerekir ki; İspanya’da yaşı büyük olan kişilere siz diye hitap etmemek büyük bir kabalık olarak algılanıyor ve herkesten bu yönde davranılması bekleniyor.

Diğer dillerde olduğu gibi İspanyolcada da birçok farklı ses öbeği vardır. Que – ke, qui-ge gibi okumalara dönüyor. Birkaç özel durum dışında ‘’u’’ yerine ‘’ü’’ harfi kullanılır. Ancak okuma sırasında ‘’u’’ olarak telaffuz edilir.

5. Farklı Coğrafyalarda Farklı İspanyolca Konuşuluyor

Farklı coğrafyalarda farklı İspanyolca konuşuluyor

Çok geniş bir coğrafyada konuşulan İspanyolca, aynı Amerikan İngilizcesi ve İngiliz İngilizcesi gibi farklı konuşma, lehçe ve diyalektik özellikler içeriyor. Dilin yapısı ve kökeni aynı olsa da bazı sözcüklerde, ifadelerde anlam farkları ortaya çıkabiliyor. Dil bilimciler bunun nedenini Endülüs bölgesinin çok fazla göç vermesine bağlıyor. Bu göç hareketliliği Kastilya İspanyolcası yerine Endülüs İspanyolcası’nın daha sık kullanılmasına neden olmuştur.

 

İlginizi çekebilecek içeriklerimiz:

İspanyolca Öğrenmek İsteyenler İçin 7 Kaynak

İspanyolcasını Geliştirmek İsteyen Buraya! Sizin İçin 7 Dizi

İspanyolca Öğrenmeye Başlamak İçin 5 Neden

Korece Hakkında 6 İlginç Bilgi

 


Rezzan Açıkgöz

İçerik Yazarı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.