Öğrenci Kariyeri Banner

Konuşurken Veya Düşünürken Gözlerimiz Ne Söylüyor?

Konuşurken Veya Düşünürken Gözlerimiz Ne Söylüyor?

 

Gün içinde düşünürken veya konuşurken gözlerimiz bazı yönlere doğru kayar. Göz hareketlerimiz de vücut dilimize dâhildir. “Göz erişim sinyalleri” de denilen bu olay, gözlerin gerçek düşünceleriniz hakkında ipucu vermesi durumudur.

Araştırmacılar insanların gözlerinin 8 farklı yönde farklı sinyaller verdiğini saptamıştır.

Görsel Tasarlama

Kişi daha önce hiç görmediği bir şeyin imajını oluştururken daha önce gördüğü -zihninde bulunan depolanmış- bir görselle birleştirerek yeni sahneyi tasarlar. Kısaca sahneyi kafasında düzenler ve kurar. Görsel tasarlama sinyalinde kişi (kendi yönünde) sağ üste bakar. Bu sinyali kontrol etmek için kendinize şunu sorabilirsiniz: “Eğer evinizin dış cephesi kırmızı çizgili parlak maviye boyansaydı nasıl görünürdü?”

Görsel Hatırlama

Kişi gerçek bir görsel hatırlamak adına ise zihinsel –beyninde depolanmış olan- bir sahneyi kullanacak ve ona göre bir imaj sergileyecektir. Bunun için (kendi yönünde)sol üste bakaılırken bazı zamanlar kimi insanların zihninde bulunan görsele erişmek için sol üste değil de direk karşıya ve biraz arkalara doğru baktığını gözlemiş olabilirsiniz. Bunun sebebi o sıradaki anısının kolay erişilebilen “zirvedeki” bilgilerinden biri olmasından dolayıdır. Yani nadir anılarımız hafızamızda çok hızlı aklımıza gelir ve göz onlar için sağa değil direk karşıya odaklanır. Görsel hatırlama sinyali içinde kendinize ya da birine şunu sorun: “Lisedeki en yakın arkadaşınızın neye benzediğini hatırlayabilir misiniz?”

İşitsel Tasarlama

Kişi daha önce hiç duymadığı bir sesi bildiği seslerle sentezleyip tasarlarken kendi yönünden sağ yana bakacaktır. Bunun için şunun gibi bir soruyu deneyin. “İngilizce öğretmeninizin sesi Şirin Babaya benzeseydi nasıl çıkardı?”

İşitsel Hatırlama

Kişi bu sefer tasarlamaz ve var olan bir sesi veya sözü hatırlamak için düşünür ve sol yana bakar. Bunu denemek için ise su sorular uygundur: “Son konuştuğun kişi ne söyledi?” “Babanın sesi nasıldır?”

Kinsestetik Dokunsal Vücut Duyumları

İnsanlar dokunma hissiyle ilgili hafızalarında sağ alt köşeye bakarlar. Lakin buna sadece dokunmak değil bazı hislerimizde dâhildir. Örneğin titremek ve cesaret bunlardandır. “Şeftaliye dokunmak nasıl bir his uyandırır?” “Ekmek hamuruna dokunmak nasıl bir his uyandırır?” “Kaygan tırabzanlardan aşağı kaymak nasıl bir hiç uyandırır?” gibi sorularla bunu test edebilirsiniz.

İçsel Diyalog

Son olarak sol aşağı bakmak da iç diyalogu belirten bir göz erişim sinyalidir. Genelde insanlar kendi içlerinde bir düşünceye dalarken bu yöne bakarlar.

 

Bunlara da göz atabilirsiniz!

Bir Sonraki Mülakatın İçin 10 Beden Dili Tavsiyesi

5 İlginç Psikolojik Deney

 


tuğba özdemir

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Tuğba Özdemir...

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.