Öğrenci Kariyeri Banner

Evden Çalışanların Yasal Hakları

Evden Çalışanların Yasal Hakları

Corona Virüsü nedeniyle yaklaşık bir yıldır iş hayatının çoğunluğu evlere taşınmış durumdayken, halen evden çalışanlar sahip olduğu haklara tamamen hakim olmuş durumda değil. Görünen ve bilinen veriler de göz önünde bulundurulduğunda bir süre daha evden çalışmalar devam edeceği için kişisel haklarımızı bilmekte fayda var.

İşte evden çalışanların sahip oldukları yasal haklar!

Mazeret İzni

yasalhaklar

Salgın, işverenler tarafından olağanüstü bir durum sayıldığı için bu dönemde maalesef mazeret izni kullanamıyorsunuz. Ancak evlilik, vefat ve ölüm gibi durumlarda 3 günle sınırlı olarak mazeret izni kullanma hakkınız var.

Ücretsiz İzin

yasalhaklar

İşverenler, turizm ve hizmet sektörü başta olmak üzere ekonomi salgın sebebiyle olumsuz etkilendiği için bu süreçte işverenler çalışanları ücretsiz izne çıkarabilirler. Ancak ücretsiz iznin uygulanabilmesi için çalışanın da yazılı ve sözlü olarak onayı gerekiyor. Onay alınmadan ücretsiz izine çıkarma durumu olursa, çalışan iş sözleşmesini tek taraflı feshederek tazminatını alma hakkına sahiptir.

Yıllık İzin

yasalhaklar

Bulunduğunuz konumda çalışan olarak en az bir yılınızı doldurduysanız, yasanın size tanıdığı ve sunduğu süreler içerisinde normal süreçteki gibi yıllık izninizi kullanma hakkına sahipsiniz.

Evden Çalışma

yasalhaklar

Çalışanın evde çalışması için gerekli olan materyaller (teknolojik araçlar), işveren tarafından sağlandığı sürece yasalar, çalışanın iletişim araçları ile iş yeri dışında çalışmasına onay verebiliyor.

Toplu Tatil

yasalhaklar

İş kanunu, işverene 1 Nisan’dan Ekim sonuna kadar işverene toplu tatil iznini ancak ve ancak ücretlerin ödenmesi şartı ile kabul ediyor. Bu sebeple işveren, çalışanların maaşını ödediği sürece toplu tatil ilan edebiliyor.

Ücret Farkı

yasalhaklar

Ofiste çalışılan koşullar değişmeden sadece mekân farklılığı olduğu için çalışma saatleri değişmez ve bu sebeple ücret farkı da olmaz. Sosyal haklar, ücret koşulları ve çalışma saatleri ofis içinde olduğu gibi dışında da değiştirilemez.

İş Sözleşmesi

yasalhaklar

Nasıl olsa evden çalışıyorum, demeden iş yerinde olduğu gibi tüm kuralların belirlendiği bir sözleşme yasal olarak onaylanmalı. Aksi durumda yaşanan anlaşmazlıklar sonucunda başvurabileceğiniz yazılı bir belgeniz olmazsa sorunlar çözülmeyebilir ve hak talep edemeyebilirsiniz.

İş Kazaları

yasalhaklar

Her ne kadar evden çalışılıyor olsa da iş kazalarına maruz kalınabilir. Eğer bu kazalar mesai saatleri içerisinde yaşanmış ve işle ilgiliyse iş kazası olarak tanımlanır ve tamamen iş verenin sorumluluğu altında olarak belirlenir.

Sağlık Raporu

yasalhaklar

14 günlük sağlık raporu almış çalışanların ücretleri kesintiye uğramadan, iş göremezlik ödeneği kapsamı altında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmalıdır. Fakat bunun için çalışanın son bir yıl içerisinde en az 120 gün olmak üzere kesintisiz bir şekilde sigortasının yatması gerekiyor. SGK tarafından karşılanacak tutar ise, bu şartlar sağlandığında çalışanın brüt ücretinin 12 günlük karşılığı olarak belirlenmiştir.

Süresiz İzin

yasalhaklar

Kamuda çalışan hamile, yaşlı ve kronik hastalığa sahip olanlar izinli sayılma hakkına sahipken, bunun yanı sıra ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim gören çocuğu olan kadın çalışanların yıllık izine çıkabilme, yıllık izin hakkı olmayanlara ise mazeret izni tanınması hakkına sahiptirler.

Fazla Mesai

yasalhaklar

Uzaktan çalışmada mesai saatleri değişmediği için çalışan sadece iş saatlerinde çalışmakla yükümlüdür. Fazla çalışma onaya bağlı olduğu gibi, eğer uygulanırsa çalışanlar mesai ücreti talep etme hakkına sahiptirler.

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

Uzaktan Çalışırken Motive Kalmak için 7 İpucu

6 Beceri İle Uzaktan Çalışırken Verimliliği Sağlayın

Uzaktan Mı Çalışıyoruz, Çalışmaktan Mı Uzağız?

Uzaktan Çalışırken Sık Yapılan 6 Hata


Yaren İrem Binici

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yaren İrem Binici

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.