Öğrenci Kariyeri Banner

6 Beceri İle Uzaktan Çalışırken Verimliliği Sağlayın

6 Beceri İle Uzaktan Çalışırken Verimliliği Sağlayın

İçinde bulunduğumuz süreçten dolayı mart ayından bu yana değişen ve gelişen sürece ayak uydurup uzaktan eğitime ve uzaktan çalışmaya alıştık. Uzaktan eğitim ve home-office artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Tabii ki de bu süreçte yorulduğumuz, odağımızı kaybettiğimiz, motive olamadığımız zamanlar oldu ve olacak. Asıl önemli olan ise böyle hissettiğimiz zamanlarda nasıl toparlanabiliriz?

İşte tam da bu anlarda uygulayabileceğimiz, kazanmamız gereken 6 beceriyle böyle zamanlarımızın üstesinden gelebiliriz:

1. Kendini Yönetebilmek

kendini yönetebilmek

Uzaktan çalışma ve eğitimle birlikte bir sınıf veya bir ofis ortamında olduğu gibi kalabalık bir ortamdan ziyade daha çok kendimizle baş başayız. Bundan dolayı kendimizi yönetebilme irademizi korumakta bir hayli güçleşiyor, masa başında zamanın nasıl geçtiğini anlamadığımız dakikalar oluyor ve gün sonunda yapmamız gerekenleri tamamlayamıyoruz. Bu noktada kendimizi yönetebilmek adına planlı hareket etmek çok çok önemli. Güne başlarken neler yapacağınızı öncelik sırasına koyarak bir plan oluşturabileceğiniz gibi uzun vadeli haftalık planlar da oluşturabilirsiniz.

Kendinizi yönetebilmenin bir başka yolu da dikkat dağınıklığınızın bilincinde olup dikkatinizi tekrar toplamak için neler yapabileceğiniz üzerine stratejiler geliştirmektir.

2. Kendini Motive Edebilmek

kendini motive edebilmek

Hedeflerinize ulaşmak ve planınıza sadık kalmak motive olmanız, motivenizi yüksek tutmak açısından çok önemli. Birçok etken motivenizi kaybetmenize neden olabilir ya da o günkü modunuzu düşürebilir ama önemli olan sorumluluk bilincinizi kaybetmemek. Sorumluluk bilincini kaybetmeyip yüksek tutmak işlerinizi zamanında bitirebilmenizi sağlar. Zorlandığınız veya istemediğiniz zamanlarda da işlerinizi bitirebiliyorsanız sorumluluk bilinciniz yüksek demektir.

3. İletişim Kurabilmek

iletişim kurabilmek

Bulunduğumuz bu süreçte uzaktan eğitim ve çalışma hayatında iletişimimizi çoğunlukla sanal yollardan gerçekleştirdik. Yüz yüze görüşmeye nazaran bu sanal toplantılarda kendimizi farklı hissetmiş olabiliriz ve kendimizi ifade etmek bazılarımıza daha zor gelmiş olabilir. Telefon, tablet, bilgisayar vb. tüm bu teknoloji araçları uzaktan çalışmanın anahtarı. Bu teknojiler sayesinde karşı taraflarla iletişim halinde kalıp onlarla konuşup onları dinleyebildik. Bunların yanı sıra birçok işimizi e-posta yoluyla da hallettik. İster sözlü ister yazılı, ifade etmek istediklerimizi bu ortamlar sayesinde karşı tarafa net bir şekilde iletebilmeliyiz.

4. Problem Çözebilmek

problem çözebilmek

Hayatımızın her anında olduğu gibi uzaktan eğitim ve çalışma döneminde de problem çözme becerisi çok önemli bir noktadır. Sorun çözebilmek, günlük hayatımızda aslında çok fazla kullandığımız bir beceridir. Örneğin, iş yerinde veya sınıf ortamında bir sorunla karşılaştığımızda iş yerindeysek sorunu çözebilecek bir departman bulunurken, sınıftaysak da bize yardım edebilecek hocalarımız ve arkadaşlarımız varken; uzaktan eğitim ve çalışma döneminde karşılaştığımız bu sorunları kendimiz çözmemiz gerekebilir. Farkından olmadan bu becerimizi gün içerisinde kullanarak güçlendirebiliriz.

5. Sınır Koyabilmek

sınır koyabilmek

Okul ortamı veya iş ortamı ikisinde de saat aralıklarımız belirli: hangi saatlar arasında çalışıyoruz, boş zamanlarımız hangi saatler arasında... Evden çalışırken işin başlangıç ve bitiş noktası bir süre sonra belirsizleşebiliyor. İşte burada devreye giren en önemli beceri, sınır koyabilme becerisi olabilir. Uzaktan çalışmanın da uzun bir sürece yayıldığını göz önüne alırsak; sürekli masa başında olmak işi tatminsizliğe, stres artışına ve en sonunda bizi tükenmişliğe sürükleyebilir. Çalışma saatinde çalışmanızı odaklanmayı başarıp dinlenme ve çalışma saatleri belirleyip kendinize sınırlar yaratmalısınız. Sınır koymayı öğrenmek, tükenmişliği önlemenize yardımcı olup verimliliğinizi artıracaktır. 

6. Aktarılabilir Becerilere Sahip Olmak

aktarılabilir becerilere sahip olmak

Eğer daha önce uzaktan çalışma tecrübeniz yoksa korkmayın, bu korkunuzdan kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz. Çoğu becerimiz aktarılabilirdir aslında. Uzaktan çalışma sürecine de bu becerilerimizi aktarabilir ve adapte olabiliriz. Örneğin, günlük hayatında iletişim becerisi kuvvetli olan bir kişi bu becerisini rahat bir şekilde sanal ortamda da kullanabilir. Öncelikle hangi becerinizi sanal ortamda kullanmayı istiyorsunuz buna karar verin ve daha sonrasında bu becerinizi günlük yaşantınızda nasıl kullandığınızı değerlendirip sanal ortama nasıl adapte edebileceğinizi düşünün.

Ülkemizde de pek çok kurum ve kuruluş uzaktan çalışma ve eğitim sürecinde. Pandemi bitse de uzaktan çalışma devam edebilir. Bu sebeple bu becerilerimizi ölçmekte fayda var ve bu değerlendirmeye göre hangi beceride kendimizi eksik görüyorsak onun üzerine gidip kendimizi geliştirebiliriz.

Özgün İçerik

 


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.