Öğrenci Kariyeri Banner

Uzaktan Çalışırken Sık Yapılan 6 Hata

Uzaktan Çalışırken Sık Yapılan 6 Hata

Korona virüs dolayısıyla devam eden evden çalışma ya da uzaktan eğitim süreci, beraberinde uyulması gereken zorunlulukları getiriyor. Bu zorunlulukların ihmal edilmesi ise fiziksel ve psikolojik açıdan birçok sorunun doğmasına sebep olabilir.

1) Mola vermemek ya da sık sık mola vermek 

Evde çalışan kişilerin sıklıkla yaptığı hataların başında mola vermeden ve uzun süre kalkmadan çalışmak ya da sık sık molalar vererek işe odaklanamamak geliyor. 50-55 dakikalık çalışma periyodunun ardından 5-10 dakikalık kısa molalar vermek, hem fizyolojik hem de psikolojik olarak verimli bir şekilde çalışılabilir.

2) Yeterince hareket etmemek 

Evden çalışırken daha çok oturuyor, daha az yürüyoruz. Bu durum şeker hastalığı, kardiyovasküler hastalıklar ve sırt ağrısı gibi çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Mola verilen anlarda hareket ederek, telefon görüşmelerini ayakta yaparak, mümkünse günün uygun bir anında 10-15 dakikalık egzersizler yaparak vücudun hareketliliği arttırılmalıdır.

3) Sağlıksız beslenmek

Pandemi günlerinin getirdiği ve devam ettirdiği kaygı ve evde olmanın verdiği rahatlığı gazlı içecekler, meşrubatlar, kızartmalar, cipsler, çikolata gibi abur cuburların tüketim sıklığını arttırıyor. Bu durum istenmeyen kiloların alınmasına ve sindirim sistemi sorunlarına davetiye çıkarıyor.

Sağlıklı beslenmenin yanında çalışılan süre boyunca mümkün olduğunca su içilmesi de önem taşıyor.

4) Zamanı verimli yönetememek 

Evden çalışma modelinin doğru bir zaman stratejisi ile yönetilmesinin iş ve hayat kalitesi üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Bu dönemde en çok şikayet edilen konuların başında zamanı doğru yönetememek ve sürekli meşgul olma hali geliyor. Günün başında yapılacak işleri listelemek ve söz konusu çizelgeye bağlı kalarak doğru bir zaman yönetimi, verimlilik açısından oldukça kritik önem taşıyor.

5) Uyku düzenini değiştirmek 

Her sabah yola çıkma, ofise veya okula gitme ve gelme zorunluluğunun ortadan kalkması ve gece-gündüz ritminin aksaması gibi durumlar, uyku düzeni ve saatlerinde değişikliği beraberinde getiriyor. Kaygı ve ritim kayması birleşince uykusuz geceler, gündüz geç saatlere kadar uyuma, gece uyuyamama kısır döngüsü devamlı bir hal alıyor. Bu durumun önüne geçmek ve uyku sağlığının sağlanması için, mutlaka aynı saatte uyunup uyanılmasına özen gösterilmelidir.

6) İletişim saatlerini göz ardı etmek 

Günlük çalışma saatleri arasında e-posta ve telefonla iletişime ek olarak Whatsapp, Facebook Messenger gibi mesajlaşma uygulamalarının da kullanımı son dönemlerde yaygın durumda. Pandemi ile birlikte bu uygulamaların iş dünyasında kullanım oranlarında artış söz konusu.

Özellikle mesai saatlerinin ardından bu mesajlaşma uygulamaları çok acil ve kritik bir durum olmadığı sürece kullanılmamalı, mesai sonrasındaki kişiye özel anlara ve alanlara müdahale edilmemelidir.

 

Özgün İçerik
 


Serap GÜREL

Yıldız Teknik Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.