Öğrenci Kariyeri Banner

Liderlik ve Koordinasyon Eğitimi İçin Destekleyici Kaynaklar

Liderlik ve Koordinasyon Eğitimi İçin Destekleyici Kaynaklar

Liderlik Nedir?

Lider ya da önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir. Gerektiğinde aldığı zor kararların ve sonuçlarının ardında durmasını bilir.

Liderlik Türleri

Otokratik Liderlik: Lider, örgütte katılımcılığı desteklememekte ve tüm yetkiyi elinde bulundurmaya çalışmaktadır. Astlarını, emir vererek ve hatalarını eleştirerek motive ederler

Demokratik- Katılımcı Liderlik: Her konuda takipçilerin fikrini almakta ve katılımcılığı benimsemektedir. Sahip oldukları yönetim yetkisini grup üyeleriyle paylaşma eğilimi gösterirler.  Çalışanları yaptıkları işleri hakkında bilgilendirmekte, fikirlerini söylemeleri ve öneri getirmeleri için onları cesaretlendirmektedirler.

Tam Serbestlik Tanıyan- Liberal Liderlik: Takipçilere hiç müdahale etmeden onlara tam bir serbestlik tanımaktadır. Liderler, sahip oldukları yönetim yetkisini pek kullanmazlar. Kendilerine verilen gücü kullanmaz ve sorumluluk almazlar. Grup üyelerini kendi hallerine bırakırlar ve her çalışanın kendisine verilen kaynaklar dahilinde amaçları belirlemelerine, plan ve programlarını yapmalarına imkan verirler.

Karizmatik Liderlik: Karizma kavramı, liderin, iletişimde bulunduğu diğer kişilerin güvenini, beğenisini, takdirini kazanma yetisi ile onlar üzerinde etkileyici bir güce sahip olması şeklinde tanımlanmaktadır. Kendine oldukça fazla güvenen, vizyonlarını açıkça belirten ve ortamda gereksinim duyulan etkileyici güce sahip kişilerdir.

Etkileşimci Liderlik: Öncelik çalışanların daha verimli ve etkin şekilde faaliyet göstermesini sağlamaktır. Etkileşimci liderlerin özellikle üyelerinin fiziksel ve güvenlik gereksinimleri üzerine odaklanır. Etkileşimci liderler üyeleri işleri başarma ve amaçlara ulaşma noktasında harekete geçirmeye çalışırlar

Dönüşümsel Liderlik: Dönüşümsel liderlik, değişen çevre koşullarına uygun bir şekilde örgütte dönüşüm süreci başlatarak yapıyı harekete geçirme; güven ve cesaret uyandırarak izleyicilerin inanç, tutum ve değerlerini etkileme; örgütün misyon ve amaçlarına ulaşma sürecidir. Dönüşümsel liderlik, içinde bulunulan çevreyi şekillendirme; hatta yeniden yaratma sürecidir.

Liderlik türlerinden yola çıkarak lider yönünüzü geliştirmek istiyorsanız işe sizlere yardımcı olabilecek bazı eğitim, kitap ve filmler. 

1) Udemy - Liderlik Becerileri ile Sürdürülebilir Yüksek Performans / Haluk Tatar 

Haluk Tatar tarafından verilen eğitim 40 dakika hazır video içeriklerinden oluşmaktadır. Eğitim sonunda bitirme sertifikası alabileceğiniz gibi videolara ömür boyu erişim de sağlamaktadır. Eğitim ücreti 249, 99 TL’ dir. Lider bir karaktere sahip olmanın bazı konularda pek çok getirisi vardır. Bunlardan birisi de çalışılan işletmenin veriminin artmasına katkı sağlamak. Bu eğitim pratik bir şekilde liderlik becerileri ve tekniklerini öğretmeyi amaçlamaktadır ve bu konulara yönelik videolar yer almaktadır.

2) Udemy - Stratejik Düşünme / Erhan İmamoğlu 

Erhan İmamoğlu tarafından verilen eğitim 60 dakika hazır video içeriklerinden ve 1 indirilebilir kaynaktan oluşmaktadır. Eğitim sonunda bitirme sertifikası alabileceğiniz gibi videolara ömür boyu erişim de sağlamaktadır. Eğitim ücreti 109, 99 TL’ dir. Lider bir karaktere sahip olmak için en önemli etkenlerden birisi de stratejik düşünmedir. Bu eğitim iş ve özel yaşamda stratejik düşünmenizi sağlamayı amaçlamaktadır. 

3) Udemy - Başarılı Ekip Kurmak ve Yönetmek Kursu / Bilal Semih Özdemir

Bilal Semih Özdemir tarafından verilen eğitim 4 saatlik hazır video içeriklerinden ve 45 indirilebilir kaynaktan oluşmaktadır. Eğitim sonunda bitirme sertifikası alabileceğiniz gibi videolara ömür boyu erişim de sağlamaktadır. Eğitim ücreti 169, 99 TL’dir. Başarılı bir ekip kurmanın ve yönetmenin en önemli kriterlerinden birisi de lider bir karaktere sahip olmaktır. Bu eğitim başarılı ekipler kurmanızı ve yönetmenizi sağlamayı amaçlamaktadır. 

4) Udemy - Kişisel Kriz Yönetimi / Feyza Nur Uça

 

Feyza Nur Uça tarafından verilen eğitim 41 dakikalık hazır video içeriklerinden oluşmaktadır. Eğitim sonunda bitirme sertifikası alabileceğiniz gibi videolara ömür boyu erişim de sağlamaktadır. Eğitim ücreti 46, 99 TL’dir. Lider bir karaktere sahip kişilerin bir diğer özelliği ise krizi en doğru şekilde yönetmektir. Bu eğitim herhangi bir durumda krizi fırsata çevirmenizi ve en iyi şekilde yönetmenizi sağlamayı amaçlamaktadır. 

5) Udemy - Kurumsal Kriz Yönetimi / Ufuk Uras 

 

Ufuk Uras tarafından verilen eğitim 1.5 saatlik hazır video içeriklerinden oluşmaktadır. Eğitim sonunda bitirme sertifikası alabileceğiniz gibi videolara ömür boyu erişim de sağlamaktadır. Eğitim ücreti 209, 99 TL’dir. Lider bir karaktere sahip kişiler kurumsal bir krizle de karşılaştığında bunu en doğru şekilde çözmeye çalışıp yönetmeye çalışırlar. Bu eğitim özel şirketler, kamu kurumları ve uluslararası kuruluşlar için kriz yönetimi yaklaşım ve yöntemlerini kavramanızı sağlamayı amaçlamaktadır.

6) Liderlik Yasaları / John C. Maxwell

Maxwell, kitabın her bölümünde, kapsamlı bir liderlik yasasının doğrudan derinlerine inerek, başkalarının başarı ya da başarısızlıklarını gözler önüne sererek, bu yasayı yaşamınıza nasıl entegre edebileceğinizi ortaya koyuyor. Eğer öğrenmeyi seven birisiyseniz  bu 21 yasayı kolaylıkla kavrayabilir ve yaşamınıza geçirebilirsiniz.

7)  İyi' den Mükemmel Şirkete / Jim Collins

Jim Collins, mükemmel şirkete ulaşabilmenin cevabını bulmak üzere araştırma ekibindeki arkadaşları ile beraber ABD kökenli 1400'ün üzerinde şirketi inceledi. Bu kitap, orta bir şirketin nasıl mükemmel ve aynı zamanda kalıcı başarılar elde eden bir şirkete dönüşebileceği konusunda uygulanabilir araştırma sonuçlarını içeriyor. Collins'e göre mükemmele ulaşma yolculuğunda değişim süreci, ilk aşamada enerji istemesine rağmen bir kez hız kazandığında, aldığı enerjiden çok daha fazlasını geri veriyor. Kitabın sunduğu pratik yol haritasını takip ederek uzun dönemli mükemmelliğe ulaşabilirsiniz.

8) Liderliği Öğrenmek / James Kouzes - Barry Posner

Liderlik bir yetenekler dizesidir ve herhangi bir beceri gibi öğrenilebilir ve geliştirilebilir. Örnek alınacak bir lider olmak için kendine inanmak, güvenmek, hedef belirlemek, metanetli olmak, destek almak ve bilinçli alıştırma yapmak gerekir. Bunun yanında birlikte güçlü bir kararlılık, azim ve destekleyici yol göstericilikle herkes daha iyi bir lider olmayı öğrenebilir. Kitap, bugünün ve yarının zorluklarıyla baş edebilecek örnek liderleri yaratmak için somut bir çerçeve ve uygulanabilir adımları ortaya koyuyor.

9) Takım Oyunu / Seth Godin 

Takım, birbirine, bir lidere ve bir fikre bağlı, küçük veya büyük herhangi bir gruptur. Milyonlarca yıldır insanlar, dinî, etnik, politik, hatta müzikal takımlara katılmışlardır. Bu bizim doğamızdır. Bütün bu takımlara kim önderlik edecek? Web inanılmaz şeyler yapabilir, ancak liderlik sağlayamaz. Bunu aynı sizin gibi bir şey için tutkusu olan insanlar yapabilir. Şu anda bir fark meydana getirmek isteyen herkes için gereken tüm araçlar hemen yanıbaşında hazır. Günümüzde İnternet coğrafya, maliyet ve zamanla ilgili engelleri kaldırdı. Tüm bloglar ve sosyal network ağları, mevcut takımların daha da büyümelerine ve yeni takımların doğmasına olanak sağlıyor. Bu takımlar, iPhone'larını veya siyasî bir kampanyayı ya da küresel ısınmaya karşı yeni bir mücadele yöntemini benimseyen milyonlarca insandan oluşuyor. Takım Oyunu sizi, çalışanlarınızı, müşterilerinizi, yatırımcılarınızı, inananları, hobisi olanları, okuyucuları yönetmeniz için karşınıza çıkan fırsatları düşünmeye sevkedecek.

10) Duygusal Zeka / Daniel Goleman

Daniel Goleman, psikoloji alanında ses getiren bu kitabında, ''EQ''nun ''IQ''dan daha önemli olduğunu kanıtlıyor. ''Duygusal zeka''yı, özbilinç, azim, dürtülerini frenleme, başkalarının duygularını paylaşabilme gibi özellikleri içeren bir zeka olarak tanımlıyor. raştırma bulgularına göre, duygusal zeka yoksunluğu, kişinin aile yaşamından mesleki başarısına, toplumsal ilişkilerinden sağlık durumuna kadar birçok alanda çok kötü sonuçlar doğurabiliyor. Ancak, Dr. Goleman''a göre, duygusal zeka doğuştan gelen bir özellik değil. İnsan beyninin yapısı dolayısıyla, çocuklukta alınan duygusal dersler, yaşam boyunca davranış tarzını belirliyor. Başta eğitimciler ve anne-babalar olmak üzere, herkesin ufkunu açan bir kitap. 

11) The Bridge on the River Kwai (1957)

Kwai Köprüsü'nde, Albay Nicholson’ın liderlik ettiği esirler, Kwai Nehri üzerinde bir köprü yapmaları için Japonlardan bir direktif alırlar. Albay Saito’nun köprüyü yaptırmaktaki amacı cephaneyi birliklerine kolayca dağıtmaktır. Albay Nicholson’ın elindeki tek kozu, yapılabilecek en iyi köprüyü yapıp kendi gururunu ve askerlerinin motivasyonunu körüklemek, yitirilen gücü ve kaybedilen özgüveni geri kazanmak olacaktır. Dönemin büyük yönetmenlerinden David Lean’in unutulmaz başyapıtı olan Kwai Köprüsü, Alec Guiness, Jack Hawkins ve William Holden gibi oyunculardan oluşan bir kadroya sahip.

12) Apollo 13 (1995)

The Influential Intangible kitabının yazarı Marjorie Brody liderlik üzerine yapılmış en iyi filmin Apollo 13 olduğunu düşündüğünü söylüyor: “Az ve öz iletişimin iş ortamında yaşanan krizleri ofislerinizden biri uzayın derinliklerinde olsa bile dindirmek adına ne denli etkili bir liderlik vasfı olduğunu gösteren iyi bir örnek.

 

13) McFarland, USA (2015)

Deneyimli bir koç olan Jim White, hayatında bir süredir bazı problemlerle mücadele etmektedir. Yaşadığı birtakım talihsiz olaylardan dolayı California'nın en fakir bölgelerinden olan McFarland'a yerleşir. Jim White burada, genç lise öğrencilerinin spora olan yatkınlıklarını keşfeder ve onların saklı kalmış potansiyelini ortaya çıkartmak ister. Gençlere liderlik yaparak onları bir yarışmaya hazırlayan White, bu gençlere hayatlarının fırsatını da sunacaktır. 

14) Coach Carter (2005)

Koç Carter oyuncularının sahada kazananlar olmasının yanında, sınıflarında da çok başarılı olmalarını istemektedir. Bundan dolayı tüm oyuncularını, averajlarını 2.3’ün üzerinde tutacaklarına, sınıfta en ön sırada oturacaklarına ve tüm derslere gireceklerine dair bir sözleşme imzalamaya zorlar. Burada bir liderlik süreci başlar ve devam eder.

KAYNAK

KAYNAK


Hülya Yavuz

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Hülya Yavuz..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.