Öğrenci Kariyeri Banner

Bill Gates’in 8 Liderlik Sırrı

Bill Gates’in 8 Liderlik Sırrı

Hepimizin tanıdığı veya ismine aşina olduğu teknoloji dünyasının tartışmasız en önde gelen isimlerinden Bill Gates 28 Ekim 1955 yılında Seattle Washington’da doğdu. Bill Gates tam bir kitap kurduydu, saatlerce ansiklopedi okuduğu oluyordu. 11-12 yaşlarında ebeveynleri ondaki yeteneği farketti. 13 yaşında Lakeside Lisesi’ne giderken bilgisayar programcılığına ilgi duymaya başladı. Arkadaşı ve ortağı Paul Allen’la birlikte yazılımlar geliştirmeye başladı. Bill Gates, 1970 yılında 15 yaşındayken arkadaşı Paul Allen’la ortak bir işe imza attı. Birlikte Seattle’daki trafik bilgilerini gösteren Traf-o-data adında bir yazılım hazırlayıp 20 bin dolar kazandılar. Gates ve Allen kendi şirketlerini kurmak isteselerde, Gates’in ailesi onun okulunu bitirip üniversiteye girmesini istiyordu ve hayalleri oğullarının avukat olmasıydı. Bill üniversiteye giriş sınavı niteliğindeki SAT testinde 1600 üzerinden 1590 puan aldı ve hukuk okumak üzere Harvard Üniversitesi’ne girdi, fakat henüz birinci sınıftayken zamanının çoğunu bilgisayar laboratuvarında geçiriyordu. Bilgisayar laboratuvarında başlayan programlama eğilimi hayatına yön verecekti.

İşte Bill Gates’in 8 Liderlik Sırrı

1)Bir Vizyon Sahibi Olmak

Bill Gates, küçük yaşlardan beri bilgisayarın önemini ve insan hayatında kaplayacağı yeri çok iyi kavramış bir insan. Yakın arkadaşı ve Microsoft’un  kurucu ortağı Paul Allen ile sık sık bilgisayarın gelişimi hakkında tartışmışlar ve çeşitli düşünceler geliştirmişler. Bu tartışmaların sonucunda, ilerde herkesin evinde ve işinde kendine ait bir bilgisayarın bulunacağını öngörmüşler. Kurdukları şirkette amaçları, bu öngörüye uygun olarak insanların iş yapmalarını, kendilerini geliştirmelerini kolaylaştıracak ürünler geliştirmek.

2) Çok Çalışmak

Bill Gates çok zeki bir insan olmasına rağmen bunun tek başına yeterli olmayacağını ve çok çalışılması gerektiğini düşünüyor. Evlenmeden önce birlikte olduğu bir kız arkadaşından ayrılma nedeni iş dışında geçirdiği toplam zamanın yalnızca 7 saat olması (uyku dahil). Yanında çalışan insanlardan da aynısını bekliyor.

3) Elemanlara Değer Vermek

Microsoft şirketi en akıllı personellerle çalışmak istiyor ve onları kaybetmek istemiyor. Bill Gates bir yazısında ayrılan her elemanın arkasından “Niçin ayrıldı, niçin onu tatmin edemedik, nerede hata yaptık” sorularını sorduğunu söylüyordu. Elemanlar Microsoft’un en değerli varlıkları. Çalışanlar da bunun bilincindeler. Bunun sonucunda da Microsoft’un eleman sirkülasyonu ABD ortalamasına göre iki kat düşük seviyede.

 

4) Piyasanın Gelişimini Takip Etmekle Kalmayıp Piyasayı Şekillendirmek

Bill Gates ve Microsoft’un sloganı: We set the standars (Standartları biz koyarız). Microsoft şirketinin tarihi bu slogana uygun örneklerle dolu. Örneğin, kişisel bilgisayarlarda kullanılan programlama dili konusunda Microsoft’un ürünü Basic bir standarttı. DOS işletim sistemi ve daha sonraları ürettiği Windows işletim sistemi piyasadaki en yaygın ürünler oldu. Bütünleşik ürünler için ortamın daha olgunlaşmadığını düşündüğünde birbirinden ayrı çalışan ürünler üretti ve rakiplerinin bütünleşik ürünlerini bunlarla alt etti. Sonra koşullar olgunlaşınca bu defa Office benzeri bütünleşik ürünler üretip rakiplerinin tek tek çalışan bir arada çalışamayan ürünlerini bir kez daha alt etti.

5) Odaklanmak

Microsoft, yazılım alanında çalışan bir şirket. Cirosunun yüzde doksandan fazlası yazılımdan geliyor. Yazılımın yanı sıra Mouse, oyun kumandası cihazı, ses kartı gibi donanımlar da üretiyor ama bunlar ağırlıkla Microsoft’un yazılım teknolojilerini desteklemek için üretiliyor. Bill Gates başka şirketlerin yaptığı gibi faaliyet alanlarını dağıtmıyor, en iyi olduğu alanda odaklanıyor.

6) Alçakgönüllü Bir Yaşam Sürmek

Rakiplerinin hemen hepsinin özel uçağı, özel yatı vs. olmasına karşın Bill Gates oldukça sade bir hayat sürüyor. Cimri denebilecek kadar eli sıkı. Buna ilişkin birçok anekdot anlatılır: Örneğin, gittiği otelin park yerini pahalı bulunca uzun bir süre parasız park yeri araştırmış. Kiraladığı arabayı kullanmadığı süreler için başkalarına bir daha kiralayarak değerlendirmeye çalışmış. Uzun bir süre uçakların hep ekonomi sınıfında yolculuk yapmış. Bill Gates’in hayatındaki en pahalı şey yaklaşık 60 milyon dolarlık evi. Bu eve bu kadar para harcamasının sebebi lüks bir evde yaşama isteğinden çok geleceğin evi nasıl olmalı cinsinden bir tartışma yaratmak, kavramlar geliştirmek, Microsoft’un ürünlerini test etmek. Bu ve bunlar gibi birçok örneğe Bill Gates’in cevabı ise “Öyle Yaşarsam öyle düşünmeye başlarım ve şimdikinden çok farklı bir kişiliğe sahip olurum. Yeterince çalışamam, yeterince üretemem.”

7) Zihinsel Beslenme

“Çocukken o kadar çok ve büyük hayaller kuruyordum ki inanamazsınız. Bugünlerimi o hayallere, o hayalleri de çocukluğumda bol bol okuduğum kitaplara borçluyum.”

8) Disiplin

“Önümüzdeki iki yılda karşımıza çıkacak fırsatları abartır, 10 yıl sonra çıkacakları ise küçültürdük. Kendinizi kandırmayın; zamanında yapmanız gerekenleri yapın, hareketsiz kalmayın.”


Tayfur Kahraman

Istanbul Medipol University - Management Information Systems

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.