Klasikler, genellikle yeniden okunmayı hak eden, okuduğunuzdan aldığınız hazzı doruklarda yaşatan kitaplardır. Kimine göre sıkıcı başlayan kitaplar sizlere zengin ve eşsiz bir deneyim sunmasının yanında şaşırtıcı taraflarıyla da dikkat çekmektedir. Ruhunuza işleyen, her anlamda kendinize bulabileceğiniz eşsiz eserler aslında. Hayatta herkesin bir noktada okuması gerektiğini düşündüğüm bu klasiklere içlerinde zevk alarak okuduklarım da olan 9 kitabı sizlere de önererek başlamanıza yardımcı olabilirim. Umarım sizler de bu kitaplara kütüphanenizde yer ayırarak gizemli dünyalarının derinliklerine kaybolabilirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar.
1.Aşk ve Gurur- Jane Austen
“Ortada büyük bir sevgi yokmuş demek. Olsa böyle sonuçlanmazdı.”
Taşralı bir beyfendinin kızı olan Elizabeth Bennet ile soylu toprak sahibi Darcy arasındaki birçok engele rağmen mutlu son ile biten delicesine aşkı anlatmaktadır. Sıradan insanların günlük yaşamlarını işleyerek ilk kez belirgin bir modern nitelik kazandıran Austen’ın en beğenilen romanlarından biri olmaya da adaydır.
2.Suç ve Ceza-Dostoyevski
“Denginiz değilim efendim, dengesizim…”
En çok konuşulan ve adını herkesin kesin duyduğu romanlardan biri olan Suç ve Ceza, psikolojik konusu ile St. Petersburg'dan tüm dünyaya hızla yayılmış olmakla birlikte popülaritesini hala devam ettirmektedir. Tüm insanlığa hitap eden konusu, vicdan ile yaptıklarınız arasındaki mahkemeyi tüm benliğiyle ortaya koyan müthiş bir eserdir.
3.Yaşlı Adam ve Deniz- Ernest Hemingway
“‘Zaten’ diye düşündü, ‘Herkes, her şeyi öldürüyor.’”
Kitabının ardından filme de dönüştürülen bu eserin tanıtım yazısı aslında açıkça bizlere anlatmaktadır. “Yaşlı bir Kübalı balıkçının açık denizde Gulf Stream’e kapılmış olarak dev bir kılıçbalığıyla olan can yakıcı mücadelesini son derece sade ve kuvvetli kelimelerle anlatır.” Kendine has tarzıyla Hemingway, cesaret ve başarı konularını güzel bir şekilde işlemiştir.
4.Notre-Dame’ın Kamburu- Victor Hugo
“Gün ışığı herkesin malıdır. Ne diye bana yalnız geceyi veriyorlar?”
Krallık dönemini yaşayan Fransa’nın karanlık günlerinden alıntılar bulabileceğiniz 1831 yılında yayınlanmış eserdir. Filmlerde de esinlenilen bu kitap, kaderi insan hayatında sorgulatan eşsiz bir eserdir.
5.Oblomov- İvan Gonçarov
“Sanırım yaşamaya bile üşeniyorsun…”
Rus insanının hayatını tüm açıklığıyla ortaya koyan baş kahramanı Oblomov olan Rus soylusunun hayatını anlatmaktadır. Oblomov, 19. yüzyıldaki Rus toprak sahiplerinin parodisi olarak tembellik anlamına gelen ‘oblaomovluk’ kavramını bizlere katmaktadır.
6.Karamazov Kardeşler- Dostoyevski
“Bir çocuğun ölümünü görmektense, dünyaya geliş biletimi iade etmek isterim.”
İnsanın benliğine işleyen, ruhunun derinliklerine inen bu eser adeta bir başyapıttır. Bir ailenin hayatını konu almakla birlikte yaşadıkları felaketler Rus toplumunun o zamanlarda geçirdiği tüm sarsıntıları anlatan eşi benzeri bir daha gelmeyecek olan Dostoyevski klasiklerinden biridir.
7.Anna Karenina- Lev Tolstoy
“Yaşamın bütün çekiciliği, güzelliği, çeşitliliği hepsi gölge ve ışıktan meydana gelir.”
‘Zamanımıza dek yazılan en iyi roman’ olarak 110’den fazla yazarın onayını kazanan bu eser, zarafeti, duruşu ve güzelliği ile çevresindeki herkesi etkileyen, kitabın baş kahramanı olan Anna Karenina’nın rutine bağlanan evliliğini ve oğlu ile geçen hikayelerini konu almaktadır.
8.Vadideki Zambak- Honoré de Balzac
“Her şey olmayan sevgili, hiçbir şeydir…”
İlk başta istenilen ilgiyi görmeyen bu eşsiz eser çağın gerektirdiği sosyal konular yüzünden çıkan sorunları aşklarına yansıyan iki gencin hikayesini anlatmaktadır. İnsanlık Komedyası’nın “Taşra Yaşamından Sahneler” bölümünde yer alan, yazarın en tanınmış kitaplarından biridir.
9.Uğultulu Tepeler- Emily Bronte
“Kötü bir yürek, en güzel yüzü bile çirkinden de beter eder.”
Gerçek kişilerden uyarlanan; sevgi, nefret, intikam, kin gibi konulara değinen gençlik hikayesidir. Genç yaşında vefat eden yazarın tek eseridir. Saplantılı bir aşkın peşinden sürüklenen hayatları tüm detaylarıyla ve eşsiz anlatımıyla soluksuz okuyacağınız müthiş bir roman.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Sayfa Sayısına Rağmen Çok Akıcı 4 Kitap Önerisi
Endüstri Mühendisliği Öğrencilerinin Mutlaka Okuması Gereken 10 Kitap
0 Yorum
Yorum Yap