Öğrenci Kariyeri Banner

Kolajenin Cilt Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Kolajenin Cilt Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Kolajen Nedir?

kolajen

Kolajen; vücutta çeşitli bağ dokularında bulunan yapısal proteindir. Bağ dokusundan meydana gelen tüm doku, cilt, tendon, ligament, kıkırdak ve eklemlerin temel yapı taşıdır ve oluşumlarına destek vermektedir. Vücudumuzun yapısı için temel bir protein olan kolajen, yüz ve diğer vücut bölümlerinde cildin sarkmasını ve kırışmasını engellemesinin yanı sıra, kas gücü ve sıkılığı, bağ dokusu (organlar ve diğer vücut kısımlarını bağlayan ve destekleyen doku) ile eklemlerin dış etkileri emme yeteneğinde önemli rol oynayan bir maddedir.

Yaşlanma süresince dermisteki incelme, gerek kolajen gerekse glikoz aminoglukan miktarlarında azalmaya yol açmakta, bütünlüğün olumsuz yönde etkilenmesi, cildi mekanik travmalara karşı daha savunmasız hale getirmektedir.

Kaç Tip Kolajen Vardır?

kolajen tipleri

Kolajen, ana yapısında gözlemlenen küçük farklılıklar (örn. aminoasit ardışıklığı) dolayısı ile farklı tiplere ayrılmaktadır.

Yetişkinlerin cildinde, kolajenin % 80’ini kolajen tip I oluşturur; kolajen tip III % 15 düzeyindedir; % 5 oranında da tip IV ve V bulunmaktadır. Gençlerin cildinde ve yara iyileşme sürecinde ise, yeniden yapılandırma kolajeni olarak da tanımlanan kolajen tip III daha fazla miktarda yer almaktadır.

Kolajen Azalmasına Neden Olan Etkenler Nelerdir?

kolajen

  • Yaşlanma süreci
  • Güneş ışınları
  • Sigara kullanımı
  • Yetersiz uyku
  • Stres
  • Nemsizlik
  • Alkol kullanımı
  • Yer çekimi
  • Genler
  • Hava kirliliği
  • Yanlış kozmetik uygulamalar

Kolajen İçeren Takviyeler

Vücut kolajen ihtiyacı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu farklılıkları yaş, hasar görmüş cilt gibi faktörler oluşturabilir. Yüksek faydanın sağlanması için kolajen takviyesi mutlaka hidrolize (peptid) formda olmalıdır. Hidrolizasyon işlemi ile büyük kolajen molekülleri laboratuvar ortamında belli işlemler ile daha küçük moleküller haline getirilir ve vücut hücreleri tarafından rahatlıkla kullanılabilir.  Burada dikkat edilmesi gereken molekül boyutunun mutlaka 2000 ile 5000 dalton arasında olmasıdır.

Besin takviyesi içeriğinin hiyaluronik asit, B vitaminleri, C vitamini, bakır, selenyum, çinko ile zenginleştirilmiş ilave takviyeler içermelidir. Buradaki amaç fibroblast hücrelerini desteklemek ve vücutta kolajenleri bir arada tutmak için gereken elastin amino asitini üretmeleri için teşvik etmektir. Elastin üretilemediği taktirde alınan kolajen molekülleri bir arada tutulamayacak ve vücut dışına atılacaktır.

Takviye kullanımı için mutlaka doktor ve eczacınıza danışın.

Yapılan çalışmalar ve detaylı bilgi için tıklayınız.


Öğrenci  Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.