Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Girişimcinin Okuması Gereken 5 Kitap

Bir Girişimcinin Okuması Gereken 5 Kitap

Girişimcilikle yakından ilgileniyorsanız, bir girişimci olmak istiyorsanız veya halihazırda girişimciyseniz bu kitaplar tam size göre.

 

1. Yeni Dijital Çağ – Jared Cohen, Eric Schmidt

Bir Girişimcinin Okuması Gereken 5 Kitap

Google'ı küçük bir startup'tan dünyanın en etkili şirketlerinden birine dönüştüren Eric Schmidt ile Google Ideas'ın yöneticisi ve dışişleri bakanları Condoleezza Rice ve Hillary Clinton'ın danışmanlarından Jared Cohen, bilgi ve deneyimlerini birleştirerek gelecek hakkındaki en zorlu sorulara yanıt arıyorlar: Gelecekte en güçlü kim olacak, yurttaşlar mı yoksa devlet mi? Teknoloji terörizmi kolaylaştıracak mı yoksa zorlaştıracak mı? Mahremiyetle güvenlik arasındaki ilişki nasıl olacak ve yeni dijital çağın bir parçası olmak için nelerden vazgeçmek zorunda kalacağız?

 

2. Yalın Startup – Eric Ries

Bir Girişimcinin Okuması Gereken 5 Kitap

Yalın üretim ve yönetim ilkelerini girişimcilik dünyasına uygulayarak, Yalın Startup felsefesini kuran Eric Ries, böylelikle girişimciliğin kitabını da yeniden yazmış oldu.

Ries, startup’ı son derece belirsiz bir ortamda, kendini yeni bir şeyler yaratmaya adamış bir insan grubu veya yapı olarak tanımlıyor. Söz konusu odak, bir öğrenci evinde harıl harıl çalışan bir grup genç olabileceği gibi, yıldız bir şirketin yönetim odasındaki deneyimli profesyoneller de olabilir. Bu anlamda girişimcilerin ortak noktaları, belirsizlikten oluşan sis bulutunun içine dalarak, sürdürülebilir bir iş için başarılı bir yol bulmaya çalışmalarıdır.

 

3. 80/20 Kuralı – Richard Koch

Bir Girişimcinin Okuması Gereken 5 Kitap

Oxford’da öğrenciyken bir hocam “Kitaplar çok daha hızlı okunabilir” demişti. “Zevk için değilse, bir kitabı asla baştan sona okuma. Önce sonuç, sonra giriş bölümlerini oku; ardından yine sonucu oku. Son olarak ilgini çeken parçalara şöyle bir göz at.” Aslında söylediği şuydu: Bir kitabın değerinin yüzde 80’i sayfaların yüzde 20’sinde gizlidir.

 

4. Başarılı Olmak Bir Tercihtir – Rick Pitino

Bir Girişimcinin Okuması Gereken 5 Kitap

Kariyer yaşamında "başarıyı" çok büyük bir çaba harcamadan, hatta rastlantı eseri elde etmiş insanlar vardır. Gelin, siz bu insanlardan olmayın... Elde ettiğiniz başarılar sizin için kolay kazanımlar olmaktan çıksın; erişmek istediğiniz başarılar ise sizin için olasılık olmanın ötesine geçsin. Gerçek başarıyı tadın. Başarılı olmayı hak edin. Başarılı olmayı tercih edin. Spor dünyasında geçerli olan bireysel ve takım ölçeğindeki başarı taktik ve stratejilerini iş dünyasına başarıyla uygulayan Rick Pitino başarılı olmak için izleyeceğiniz yolu özetle şöyle tarif ediyor: "Basketbol sahasında geçerli olan işte ve hayatta da geçerlidir. Başarılı olmak istiyor musunuz? İyi, başarın öyleyse. Hak edin. Nasıl mı? Çevrenizdeki herkesten fazla çalışarak. Küçük şeyler için ter dökün. Büyük şeyler için ter dökün. Daha fazla yol alın. Ama ne olursa olsun kalbinizi ve ruhunuzu yaptığınız şeye verin. Her şeyinizi sahada ortaya koyun. Ama siz bunu gerçekleştirmek isteyene kadar bu gerçekleşmeyecektir. Başarı ne bir şans, ne ilahi bir hak, ne de bir doğum kazasıdır. Başarılı olmak bir tercihtir.

 

5. Rework – Jason Fried, David Hansson

Bir Girişimcinin Okuması Gereken 5 Kitap

Çoğu iş kitabı size aynı eski tavsiyeyi verir: Bir iş planı yazın, rekabetini inceleyin, yatırımcıları arayın... Böyle bir kitap arıyorsanız, bu kitap size göre değil!

Rework size iş dünyasında başarılı olmak için daha iyi, daha hızlı ve daha kolay bir yol gösterir. Oku ve planlarının neden gerçekte zararlı olduğunu, neden dış yatırımcılara ihtiyaç duymadığını ve neden rekabeti görmezden gelmenin daha iyi olduğunu bileceksiniz. Gerçek şu ki, düşündüğünden daha azına ihtiyacın var. İşkolik olmaya gerek yok. Kadroya ihtiyacın yok. Evrak işleri veya topluluklar için zaman harcamana gerek yok. Bunlar sadece mazeret.

Gerçekten yapman gereken şey konuşmayı bırakıp çalışmaya başlamak. Bu kitap sana yol gösterecek.

 

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir

Girişimci Olmak İsteyenler İçin Az Sermaye İle Yapılabilecek 5 Karlı Yeni İş Fikri

Girişimci Olmak İsteyenlerin Mutlaka Bilmesi Gereken 7 Madde

Girişimci Olmak İsteyenlerin Kendine Sorması Gereken 4 Soru


Yağız Çakmak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yağız Çakmak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.