Öğrenci Kariyeri Banner

Dijital Amnesie Yaşıyor Musunuz Öğrenin!

Dijital Amnesie Yaşıyor Musunuz Öğrenin!

Google Etkisi ve Dijital Amnezi: Hatırlamak için Makineleri Nasıl Kullanıyoruz?

Google etkisi ve dijital amnezi, çevrimiçi olarak bulunan veya dijital olarak depolanan bilgileri unutmaya eğilimimiz ile ilgili iki psikolojik fenomendir. Örneğin, Google etkisi ve dijital amnezi, daha sonra internette veya bilgisayarlarında arama yaparak bulabileceklerini bilirlerse, birinin belirli bir bilgiyi unutmasına neden olabilir.

İnsanlar bilgilerini dijital formatlarda giderek daha fazla depoladıkları için, bu fenomenler insan bilişinde giderek daha büyük bir rol oynamaktadır, bu yüzden onları anlamak önemlidir. Bu nedenle, aşağıdaki makalede Google etkisi ve dijital amnezi hakkında daha fazla bilgi edinecek, bunları neden deneyimlediğimizi anlayacak ve bunları anlamanın pratikte size nasıl fayda sağlayacağını göreceksiniz.

Google etkisi

Google etkisi, insanların özellikle Google gibi arama motorlarını kullanarak çevrimiçi ortamda bulabilecekleri bilgileri unutmaya eğilimini temsil eden psikolojik bir olgudur. Örneğin, Google efekti, hızlı bir arama ile çevrimiçi olarak kolayca bulabileceklerini bildiklerinde, sık kullandıkları belirli bir klavye kısayolunu unutmalarına neden olabilir.

Dijital amnezi

Dijital amnezi, insanların bilgisayarlarında veya akıllı telefonlarında olduğu gibi dijital olarak erişilebilir bir şekilde depolanan bilgileri unutmaya eğilimini temsil eden psikolojik bir fenomendir. Örneğin, dijital amnezi, kişilerin telefonlarında kayıtlı olduğunu bildikleri için başkasının telefon numarasını duyduktan hemen sonra unutmalarına neden olabilir.

depresyon dijital amnezi hafıza bellek teknoloji

Google etkisi ile dijital amnezi arasındaki fark

"Google etkisi" ve "dijital amnezi" terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılır ve genellikle aynı genel fenomeni ifade ettiği varsayılır, ancak "Google etkisi" terimi önemli ölçüde daha yaygındır.

Bununla birlikte, iki farklı fenomeni ifade etmek için alınırlarsa, bu iki terim arasında ayrım yapmak mümkündür; 'Google etkisi', genel arama motorları aracılığıyla erişilebilen bilgileri unutma eğilimimize atıfta bulunur ve 'dijital amnezi'ye atıfta bulunur. dijital bir şekilde depolanan bilgileri unutma eğilimimize. Örneğin, bu tanımlara göre, telefonumuzda sakladığımız bilgileri (örneğin, kişilerimizin telefon numaraları) unutmak, dijital bir hafıza kaybı olarak görülecektir, ancak bu bilgiler Google etkisinden kaynaklanmamaktadır. dijital bir konumda saklanır, ancak arama motorları aracılığıyla erişilemez.

Ayrıca, bu sınıflandırma şeması altında, Google etkisini dijital amnezinin bir alt kümesi olarak görmek mümkündür. Spesifik olarak, dijital amnezi, kamuya açık veya özel olup olmadığına bakılmaksızın, dijital olarak depolanan bilgileri unutma eğilimi olarak görülüyorsa, Google etkisi, insanların bu bilgileri unuttukları durumlarda ortaya çıkan dijital amnezinin bir alt kümesi olarak görülebilir. arama motorları aracılığıyla erişilebilen dijital bir yerde saklanır.

İnsanlar neden Google etkisini ve dijital hafıza kaybını yaşıyor?

Hem Google etkisini hem de dijital amneziyi, kasıtlı veya kasıtsız olarak, kendi belleğimizden ziyade belirli bilgi parçalarını hatırlamak için harici, dijital depolamaya güvenmeyi seçtiğimiz durumlarda deneyimliyoruz. Bu seçimi yapmamızın iki ana nedeni var.

Birincisi, birçok durumda, bilginin kendisini hatırlamaktansa, bilginin nerede saklandığını ve nasıl geri alınacağını hatırlamakta daha iyiyiz. Esasen, bu, çoğu durumda, arama motorlarına ve dijital depolamaya güvenmenin, bize bilgileri kendimiz ezberlemekten daha iyi erişim sağlayabileceği anlamına gelir.

Örneğin, konuyla ilgili bir çalışma, MIT'deki doktora tezlerini ve özellikle öğrencilerin kaynaklardan alıntı yapma şeklinin yıllar içinde nasıl değiştiğini inceledi. Araştırmacılar, arama motorları ve dijital depolamanın daha yaygın hale geldikçe, öğrencilerin bilginin kendisini hatırlama yeteneklerinden ziyade, ilgili bilgilerin bilimsel literatürde nerede göründüğünü hatırlama becerilerine ve bu bilgileri geri alma becerilerine daha fazla güvenmeye başladığını keşfettiler. . Bu, öğrencilerin çalışmalarında daha fazla makaleye ve başlangıçta yapabildiklerinden daha geniş bir yıl aralığında yayınlanan referans makalelerine referans vermesine yardımcı olduğu için daha etkili bir çalışma şekli olduğunu kanıtladı.

İkincisi, arama motorlarına ve bilgilerin dijital olarak depolanmasına güvenmek, genellikle kendi belleğimize güvenmekten daha kolay, daha hızlı, daha verimli ve daha kullanışlıdır. Esasen, bilgiyi kendimiz iyi hatırlayabildiğimiz durumlarda bile, bu bilgiyi bizim için hatırlamak için harici araçlara güvenmek yine de avantajlı olabilir.

Örneğin, tanıştığımız kişilerin telefon numaralarını bize verdikçe ezberlemek mümkün olsa da, bu numaraları bizim için kaydetmek için telefonlarımıza güvenmek genellikle çok daha kolay ve daha uygundur. Bu aynı zamanda bilişsel kaynaklarımızı da serbest bırakır, böylece onları bu bilgileri ezberlemek için kullanmak yerine sohbet etmek gibi başka şeylere adayabiliriz.

dijital

Özet ve sonuçlar

Google etkisi, insanların özellikle Google gibi arama motorlarını kullanarak çevrimiçi ortamda bulabilecekleri bilgileri unutmaya eğilimini temsil eden psikolojik bir olgudur.
Dijital amnezi, insanların bilgisayarlarında veya akıllı telefonlarında olduğu gibi dijital olarak erişilebilir bir şekilde depolanan bilgileri unutmaya eğilimini temsil eden psikolojik bir fenomendir.
Bilginin depolanması ve geri alınması için harici araçlar olarak internete ve dijital cihazlara güveniyoruz, çünkü genellikle bilginin nerede saklandığını ve nasıl geri alınacağını hatırlamakta bilginin kendisini hatırlamaktan daha iyiyiz ve çoğu durumda bunu yapmaktan daha iyiyiz. bu, kendi hafızamıza güvenmekten daha kolay, daha verimli ve daha kullanışlı olabilir ve aynı zamanda bilişsel kaynaklarımızı serbest bırakabilir.
Bilgiyi depolamak için dijital araçlara güvenmek birçok durumda faydalı olabilir, özellikle bunu kasıtlı ve stratejik olarak yaptığımızda; örneğin, bu numaraları kendimiz ezberlemek yerine, başkalarının telefon numaralarını saklamak için genellikle bizim telefonumuza güvenmek tercih edilir.
Dijital belleğe güvenmek, bazı durumlarda, örneğin bilgileri işlememizi ve içselleştirmemizi engellediğinde; örneğin, belirli bir basit terimi ezberlemek yerine, ihtiyacımız olan her seferinde tekrar tekrar çevrimiçi olarak ararsak bu bir sorun olabilir.

 

Hepimizin Her Gün Yaşadığı Dijital Amneziyi Daha Önce Duymuş Muydunuz ?

Çeviri


Bekem Yasemin Çatak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Bekem Yasemin Çatak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.