Öğrenci Kariyeri Banner

Ördek Sendromuna Yakalanmış Olabilir Misiniz?

Ördek Sendromuna Yakalanmış Olabilir Misiniz?

Ördek sendromu, bir zihinsel sağlık teşhisi olmasa da, sakin görünen ancak hayatın taleplerine ayak uydurmakta aşırı güçlük çeken üniversite ve lisansüstü öğrencilerini anlatır.


Ördek sendromu resmi bir zihinsel sağlık teşhisi olmamasına rağmen, çoğunlukla üniversite veya lisansüstü öğrencilerde tanımlanmıştır ve mağdurun yüzeysel bir seviyede tamamen sakin göründüğü duruma atıfta bulunurken, gerçekte çılgınca taleplere ayak uydurmaya çalışıyorlar.

ördek Syndrom psikoloji hastalık rahatsızlık
Ördek sendromu genellikle, bunu yaşayan kişinin klinik depresyon, anksiyete veya başka bir akıl hastalığından muzdarip olduğunu gösterir.
Ördek sendromu için risk faktörleri arasında kolej ortamının stresi, kişisel ve ailevi başarıyı aşırı derecede vurgulama eğilimleri, aile aşırı korumacılığı sayılabilir. Genel olarak depresyon, anksiyete ve akıl hastalığı, bir kişiyi ördek sendromu geliştirmeye yatkın hale getirebilir.


Ördek sendromu için resmi bir tanı kriteri bulunmamakla birlikte, sıklıkla tarif edilen semptomlar arasında yüzeysel bir seviyede sakin görünmek, ancak çılgınca ancak üzerlerindeki ezici taleplere ayak uydurma girişimlerinde gizlice başarısız olmak; Herkesin kendisinden çok daha iyi durumda olduğunu, başkalarının incelemekte olduğunu, hatta durumu performanslarını test etmek için tasarladığını hissetmek.


Ördek sendromu resmi bir tanı olmadığından, altta yatan depresyon, anksiyete ve diğer herhangi bir akıl sağlığı sorunu değerlendirilecektir. Bu, kapsamlı bir tıbbi değerlendirme sağlayan ve kapsamlı bir akıl sağlığı değerlendirmesi gerçekleştiren bir sağlık uzmanını içerir.


Psikoterapi ve ilaç kombinasyonu, depresyon ve anksiyete tedavisinin temelini oluşturur ve bu nedenle ördek sendromunun hafifletilmesinde dikkate alınmalıdır.
Tedavi olmaksızın, ördek sendromlu kişiler, tıpkı depresyon ve anksiyeteden muzdarip olanlar gibi, tıbbi problemler, diğer akıl sağlığı sorunları, engellilik ve erken ölüm gelişme riski altındadır.

Ördek sendromu nedir?


Stanford ördek sendromu veya çirkin ördek yavrusu sendromu olarak da adlandırılan ördek sendromu, resmi olarak bir akıl hastalığı olarak tanınmaz, ancak öncelikle üniversite öğrencilerinde tanımlanan bir fenomeni ifade eder.
Spesifik olarak, hepsine sahipmiş gibi görünmeye aşırı yatırım yapan ve bir ördek gibi, yüzeysel bir seviyede sakin ve sakin görünen, ancak buluşma anlamında "suyun üzerinde kalmak" için çılgınca kürek çeken öğrencileri rahatsız ettiği düşünülmektedir. 


Ördek sendromu, depresyon, anksiyete veya birçok akıl hastalığının ilk aşamalarının genellikle strese tepki olarak ortaya çıkmasının (ortaya çıkmasının) bir yolu gibi görünmektedir.
Depresyon veya anksiyetenin bilinen potansiyel olarak yıkıcı sonuçları nedeniyle, ördek sendromu oldukça ciddiye alınmalı ve agresif bir şekilde tedavi edilmelidir.

ördek Syndrom psikoloji hastalık rahatsızlık


Ördek sendromu için risk faktörleri nelerdir?


Ördek sendromu için spesifik risk faktörlerinin, ilk kez aileden uzakta yaşamak, liseye kıyasla akademik ve ders dışı taleplerde önemli bir artış ve üniversiteye gitmeyle ilişkili sosyal baskı dahil olmak üzere üniversite deneyiminin birçok yönünü içerdiği düşünülmektedir. Ördek sendromunun potansiyel risk faktörleri ve nedenleri hakkındaki ek teoriler arasında, sosyal medyanın genç yetişkinler üzerindeki tüm baskılara rağmen bir öğrenci olarak zahmetsiz mükemmelliğe ulaşmış gibi görünmesi için yaratabileceği baskı da yer alıyor.


Ördek sendromuna özgü olduğu düşünülen aile risk faktörleri arasında talepkar ve son derece rekabetçi olma eğilimi, mükemmelliğe yüksek değer verme ve çocukların hayal kırıklığı, dayanıklılık konusunda minimum deneyime sahip olmaları için çocuklara aşırı derecede koruyucu ebeveynler dahildir. güçlüklerinin yanı sıra zorluklarını da kabul etmek. Böyle bir ebeveynlik tarzına bazen helikopter ebeveynlik adı verilir, çünkü ebeveynler çocuklarının hayatında gezinme ve aşırı derecede müdahale etme eğilimindedir.


Ördek sendromu ile akıl hastalıkları, özellikle depresyon ve anksiyete arasındaki olası ilişki göz önüne alındığında, bu koşullar için risk faktörlerinin, ördek sendromu için de predispozan faktörler olduğu düşünülmelidir. Çoğu duygusal durum gibi, ördek sendromuyla ilişkili depresyon ve / veya anksiyetenin belirli bir nedeni olma eğiliminde değildir. Aksine, bu rahatsızlığı olan insanlar genellikle gelişimine bir dizi biyolojik, psikolojik ve çevresel katkıda bulunur. Biyolojik olarak, depresyon, anksiyete ve bu nedenle belki de ördek sendromu, beyindeki anormal seviyelerde nörotransmiter, beynin bazı bölgelerinin daha küçük boyutu ve beynin diğer bölümlerinde artan aktivite ile ilişkilendirilebilir. Kızlara ve kadınlara, erkeklere ve erkeklere kıyasla depresyon ve birçok anksiyete bozukluğu tanısı alma olasılığı daha yüksektir, ancak bunun, diğer şeylerin yanı sıra, cinsiyete dayalı biyolojik farklılıklardan ve kadınların yorumlamaya nasıl teşvik edildiğindeki farklılıklardan kaynaklandığı düşünülmektedir. deneyimlerini ve erkeklere kıyasla onlara cevap veriyor. En azından kısmen genetik bir bileşen olduğu düşünülmektedir ve depresif veya endişeli bir ebeveyni olan kişilerin de bozuklukları geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, bu sorunların ördek sendromunun gelişimiyle ilgili olması muhtemeldir.

Ördek sendromunun gelişimine daha önce açıklanan katkılarda olduğu gibi, depresyon ve anksiyeteye psikolojik katkılar arasında mükemmeliyetçilik, düşük benlik saygısı, olumsuz vücut imajı, aşırı derecede öz eleştiri ve olumsuz olaylarla uğraşırken genellikle çaresiz hissetme yer alır.


Davranış bozukluğu, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) veya bilişsel veya öğrenme sorunları olan ve ayrıca sosyal faaliyetlerde bulunma sorunu olan kişilerde depresyon ve anksiyete gelişme riski daha yüksektir, bu nedenle potansiyel olarak daha yüksek risk altında düşünülmelidir. ördek sendromu gelişiyor.


Depresyon ve anksiyetenin diğer belirtileri gibi, ördek sendromu da bir kişiyi herhangi bir akıl hastalığına yatkın hale getiren yaşam streslerine bir tepki olabilir. Bu tür risk faktörlerine örnek olarak sözlü, fiziksel veya cinsel taciz mağduru olmak gibi travma; aile içi şiddete maruz kalma, sevilen birinin ölümü, okul sorunları, zorbalığa maruz kalma veya akran baskısına maruz kalma.


Daha önce açıklanan depresyon ve anksiyete için daha spesifik risk faktörlerine ek olarak, bu duruma katkıda bulunan diğer potansiyel faktörler arasında yoksulluk, toplumda şiddete maruz kalma, sosyal izolasyon, ebeveyn çatışmaları, boşanma ve aile kesintilerinin diğer nedenleri sayılabilir.


Sınırlı fiziksel aktivite, zayıf okul performansı veya bir ilişkisini kaybeden çocuklar, depresyon, anksiyete ve dolayısıyla ördek sendromu geliştirme konusunda daha yüksek risk altındadır.

ördek Syndrom teşhis tedavi rahatsızlık

Ördek sendromu belirtileri ve belirtileri nelerdir?


Bu tanının kayıt dışılığı nedeniyle, ördek sendromu ile ilişkili resmi bir tanı kriteri yoktur. Bununla birlikte, sıklıkla tanımlanan semptomlar arasında yüzeysel bir seviyede ("su üstünde") sakin görünmek, çılgınca ama gizlice ("su altında") kişinin gerçek veya hayali aşırı taleplere ("boğulmadan" kaçınmak için) yetişme girişimlerinde başarısız olması yer alır. ").
Ördek sendromuyla ilişkili diğer sıkça tanımlanan semptomlar arasında, herkesin yaptığını, hissettiğini veya kendisiyle kıyaslandığını veya başkalarının durumu incelediği veya hatta performanslarını test etmek için tasarladığını hissetmek yer alır.


Ördek sendromu nasıl teşhis edilir?


Ördek sendromu resmi bir tanı olmadığından, değerlendirilecek olan altta yatan depresyon, anksiyete ve diğer herhangi bir akıl sağlığı sorunudur.
Depresyon veya anksiyete, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), bipolar bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) ve şizofreni gibi düşünce bozuklukları gibi bir dizi başka akıl sağlığı durumuyla ilişkilidir, bu nedenle değerlendirici muhtemelen belirti ve semptomları tarayacaktır. manik depresyon (bipolar bozukluk), travma öyküsü ve diğer akıl sağlığı semptomları.
Genellikle ördek sendromuyla ilişkilendirilen depresyon veya anksiyete, bir dizi tıbbi problemle ilişkili olabilir veya çeşitli ilaçların, kötüye kullanılan ilaçlara maruz kalmanın veya diğer toksik maddelere maruz kalmanın bir yan etkisi olabilir.
Bu nedenle, diğer semptom nedenlerini dışlamak için genellikle ilk değerlendirme sırasında rutin laboratuvar testleri yapılır.
Bazen bir röntgen, tarama veya başka bir görüntüleme testi gerekebilir.
Değerlendirmenin bir parçası olarak, hastaya intihar riskini belirlemeye yardımcı olmak için standartlaştırılmış bir belirti anketinden veya kendi kendine testten bir dizi soru sorulabilir.

 

Daha detaylı bilgi almak ve ördek sendromu hakkında diğer bilgilere de göz atmak için aşağıdaki çeviri linkine tıklayabilirsiniz.

Çeviri


Bekem Yasemin Çatak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Bekem Yasemin Çatak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Etkinlikler

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.