5 maddede departmanları tanıtacağımız Departman101 serimizin üçüncü haftasında sizler için insan kaynakları departmanını inceledik. Gelin insan kaynakları departmanında neler oluyor birlikte göz atalım.
İnsan Kaynakları Nedir?
Bu soruyu cevaplayabilmek için ürün ve hizmetleri üreten firmanın organizasyon yapısını veya daha genel olarak işletmenin organizasyon yapısını anlamak gerekir. Hepimizin bildiği gibi, bir şirket mal ve hizmet üretmek ve satmak ve yapıyı düzenlemek için çeşitli departmanlardan oluşur. İşte bu departmanlardan biri, aslında tüm departmanlarla ilgilenen ve bu departmanlarda çalışanların organizasyonunu sağlayan bir departman olan insan kaynakları departmanıdır. Bu durumda, "İnsan kaynakları nedir?" Sorunu basitçe tanımlayacak olursak, görevi şirkete işe alım süreci de dahil olmak üzere gerekli insan kaynağını sağlamak, şirketteki yerinin ve görevlerinin planlanması, örgütlenmesi ve yönetilmesi için politikaların belirlenmesi görevini üstlenen çok yönlü bir disiplindir.
İnsan Kaynakları Ne İş Yapar?
İnsan kaynakları uzmanları, çalışanları sosyal platformlardan, iş ve kariyer sitelerinden tarar ve yerleştirir. Bu, insan kaynakları hakkında konuşurken aklımıza gelen ilk ve en belirgin görevlerden biridir. Çalışan ilişkileri, maaş ve kişisel ilişkiler, performans değerlendirme ve eğitim gibi sorumluluklardan da sorumludur. İnsan kaynakları yöneticileri, şirketin misyon ve vizyonuna göre faaliyetler yürütür ve şirket hedeflerini karşılayan işe alım planları gibi insan kaynakları ile ilgili planlar oluşturur. Bilinmesi gereken en önemli şey, insan kaynakları uzmanlarının sadece yetenekleri işe almakla kalmayıp, insan kaynaklarının rolünün gelişen iş bilimleri ve değişen iş süreçleriyle uyumlu olmasıdır.
Peki insan kaynaklarının görevleri nelerdir şimdi gelin kısaca bunlara bir göz atalım.
- Şirketin hedeflerine yönelik planlama yapmak ve iş gücünün daha etkin kullanımı konusunda çalışmalar yürütmek.
- Bir anlamda köprü vazifesi olmak. Üst, orta ve alt yönetimiyle çalışanlar arasındaki orta yolu bulmak, problemleri çözmek ve gerekirse arabulucu olarak görev yapmak
- İşe alma ya da işten çıkarma gibi süreçlerin yürütülmesi
- Şirketin uyarı, disiplin cezası gibi yaptırımlarının düzenlenmesi ve doğru bir ilerleyiş sağlanması
- İhtiyaç analizleri doğrultusunda eğitimlerin planlanması
- Performans değerlendirmesi ve ölçümlemesi
- Ücret ve diğer yan hakların adil bir şekilde gerçekleşmesi ve bu konularda şeffaflığın sağlanması
- Yetenek yönetimi
- Raporlama yapmak
- Şirket içi görüşmeler yaparak çalışma alanlarında iyileştirmeler yapmak
- Şirket ruhu yaratmak için çalışanlarla birtakım organizasyonlar yapmak
- Psikolojik taciz olan mobbinge yönelik eğitimler yapmak
- Personelin tatil ve izin istemlerini değerlendirmek
Tüm bunlarla birlikte görülmektedir ki; insan kaynakları, organizasyonel açıdan muhasebe, satın alma, kalite kontrol gibi bir destek birimidir ve ciddi anlamda gereklidir.
İnsan Kaynaklarının Önemi Nedir?
Şirket için de en üst pozisyondan en altta pozisyona kadar herkes kendi özelinde değerlidir. Yönetim ve çalışanlar arasındaki iyi iletişim, motivasyonu artırmada en önemli faktördür. İnsan kaynakları departmanı, iç iletişimi etkin ve düzenli bir şekilde sağlamak, sorunları çözmek ve gerekli duyuruları yapmak için en önemli rol aracıdır. İnsan kaynakları uzmanları, işin büyümesiyle gelişen yasal prosedürleri izlemek ve çalışanların yanlış işlemler yapmasını önlemek gibi kuruluşun iş akışında önemli bir rol oynarlar.
İnsan kaynaklarının temelinde bazı ilkeler vardır. Bunları aşağıdaki gibi tanımlamak mümkün.
- Çalışan verimliliğini ve uzun vadeli faydaları sağlamak
- Çalışanların ihtiyaçlarını ekonomik, sosyal ve psikolojik açıdan iyileştirmeye yönelik planlar, kurallar ve uygulamalar oluşturarak, çalışanların memnuniyetini sağlamakk
- Çalışanların becerilerini kullanabilecekleri ve kendilerini eğitebilecekleri bir ortam yaratmak için daima çalışanların hedeflerini göz önünde bulundurmak
- Maksimum verime ulaşmak için harekete geçmek
İnsan Kaynakları Nasıl Olmalıdır?
İK profesyonellerinin olmazsa olmaz bazı özellikleri vardır. Bunları da birkaç madde halinde paylaşalım.
- Düzgün bir organizasyonun önemli bir parçası olduğu için organizasyon becerilerinin yüksek olması gerekir. Faaliyetlerin şirket hedefleri doğrultusunda planlanmasını ve organize edilmesini sağlar.
- Stratejik bir vizyona sahip olmalıdır. Bu stratejik düşünce ile iş birliği yaptığı şirketi, yapılan işi ve departmanın karşılaştığı zorlukları analiz ederek şirket menfaatlerine en uygun yol haritasını çizebilir.
- Aynı anda birden fazla işi yapabilmelidir. Bir işten diğerine geçebileceğiniz için, insan kaynakları departmanının hızlı düşünmesi ve çevik olması esastır.
- Uzlaşma konusu çok önemli. Yapıcı ve yol gösterici bir tavrı olmalıdır. Yukarıda belirtildiği gibi, üst yönetim ile çalışanlar arasında bir köprü kurmak, onların önemli sorumluluklarından biridir.
- Elbette iletişim kurma yeteneği de var. İnsan kaynakları çalışanları, yöneticiler ve diğer departmanlarla iletişim halindedir. Bu nedenle, istenen verimliliğin elde edilebilmesi için yüksek bir iletişim yeteneği gereklidir.
- Kriz yönetimi konusunda başarılı olmalıdır. İş hayatı her gün dinamiği değişen bir yapıdır. Bu gibi durumlarda her zaman için kriz yönetimini iyi yapmak önemli bir durumdur.
İnsan Kaynakları Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?
Sorusunun cevabı departmanda bulunduğunuz pozisyona, çalıştığınız şirketin ölçeğine ve hatta çalıştığınız şehre öre bile değişiklikler gösterebilmektedir. Ancak 2018 verileri ile ortalama olarak;
- İnsan kaynakları destek personeli: Asgari ücret seviyesinde
- İnsan kaynakları sorumlusu: 3000 TL dolaylarında
- İnsan kaynakları direktörü ise 10 bin TL civarlarında maaşlar almaktaydı. 2019 yılında insan kaynakları personel artışları yaklaşık %15 civarına bir artışla gerçekleşmiş olsa da bu durum genellikle çalışılan firmaya ve şehre göre değişiklikler gösterebilmektedir.
İlgilenebileceğinizi düşündüğümüz diğer içeriklerimiz;
Departman101: Pazarlama Departmanı Ne İş Yapar?
Departman101: Satış Departmanı Ne İş Yapar?
YEA İnsan Kaynakları Nilgün Yılmaz: Çalışma Hayatında Eğitim ve Gelişim
YEA İnsan Kaynakları İlayda Çaylı: İşveren Markası Yönetimi ve Çalışmaları
YEA İnsan Kaynakları Seda Tanem Tamur Oğralı: Mülakat Süreçlerine Hazırlık
0 Yorum
Yorum Yap