Öğrenci Kariyeri Banner

Departman101: Pazarlama Departmanı Ne İş Yapar?

Departman101: Pazarlama Departmanı Ne İş Yapar?

5 maddede departmanları tanıtacağımız Departman101 serimizde ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz departmanları açıklayacağız. Bu hafta ilk olarak pazarlama departmanını açıkladık, haydi gelin pazarlama departmanında neler oluyor beraber göz atalım.

 

Pazarlama Nedir?

strateji

Pazarlama departmanı denince akla çeşitli tanımlar gelmektedir. Çoğunlukla bu tanımlar da pazarlama departmanı için yeterli tanımlar olmaktadır çünkü pazarlama genel bir alana hitap etmek ile beraber alt kategorilere de rahatlıkla ayrılabilmektedir. Genel tanımlamak gerekir ise pazarlama, bir işletme ya da organizasyonun üretmiş olduğu ürün veya hizmetlerin tüketici ile buluşturulması sürecinde tanıtımının yapılmasından, satış oranlarındaki artışlara ya da sektörde yer alan rakip analizlerini de içermektedir. Tabii ki bunlarla beraber ortaya çıkan ürün ya da hizmetin satışlarında artışın sağlanması.

Pazarlama Uzmanının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

tüketici son kullanıcı ürün pazarlama

Pazarlama departmanları içerisinde pozisyonlar sırasıyla Pazarlama Temsilcisi-Pazarlama Uzmanı, Pazarlama Sorumlusu- Pazarlama Yönetmeni, Pazarlama Takım Lideri- Pazarlama Müdür Yarımcısı, Pazarlama Müdürü ve son olarak Pazarlama Direktörü yani CMO olarak sıralanmaktadır. Sırasıyle tecrübe ve yetkinlik artışı beklenen bu pozisyonlarda görev tanımı genişledikçe ekipteki personel sayısı ile beraber iş yükü de artmaktadır. Örneğin bir pazarlama uzmanı genel olarak pazarlama için gerekli olan organizasyon içi ve rakip şirketler için analiz ve araştırmaları ile hedeflenecek olan müşteri kitlesini ya da bölgeyi belirlemek gibi görevlerden sorumluyken pazarlama müdürü bunlara ek olarak piyasa dinamiklerini incelemek ve bu bağlamda gerekli aksiyonları almaktan, pazarlamaya ayrılan bütçeyi belirlemekten ve ilgilenilen markaların iç ve dış piyasadaki raporlarını değerlendirmekten sorumludur.

 

Pazarlamada Çalışacak Kişilerin Yetkinlikleri Neler Olmalıdır?

uzman çalışan müdür

Birçok organizasyonun birçok departmanında sıklıkla görebileceğiniz görev tanımlarıyla beraber pazarlama departmanında çalışacak olanların da sahip olması gereken bazı yetkinlikler vardır. Bunlar:

  • Ekip çalışmasına yatkın olmak,
  • Pazarlama alanında tecrübeli olmak (pozisyonuna bağlı olarak),
  • Detaylara dikkat etmek ve titiz olmak,
  • İngilizceyi akıcı bir şekilde konuşmak ve yazmak,
  • İş takibi yapabilmek ve sistematik çalışmak,
  • Kurum kültürü ve pazarlama iletişimi konusunda bilgili olmak,
  • Sorunlar karşısında hızlı ve çözüm odaklı fikirler geliştirebilmek,
  • Pazarlama ilkeleri, kavramları, marka, ürün ve servis yönetimi hakkında genel bilgi sahip olmak,
  • Değişen pazar dinamiklerini fark edebilmek ve analiz etmek,
  • Başta Excel ve PowerPoint olmak üzere birçok Microsoft Office programlarına hakim olmak,
  • İletişim için sözlü ve yazılı kanalları kullanabilmek ve bu kanallarda kendini açıklayabilmek,
  • Planlama ve organizasyon becerisine sahip olmak,
  • İkna kabiliyetine sahip olmak,
  • Topluluk karşısında sunum yapabilmek,
  • Analitik yönü kuvvetli olmak olarak sıralanabilmektedir.

 

Pazarlamada Çalışmak için Bilmeniz Gereken Terimler

pazarlama terim

En çok karşınıza çıkacak olan terim 4P kavramıdır. Bu kavram pazarlama karması olarak da bilinmekle beraber Product, Price, Place, Promotion'dan gelmektedir. Günümüzdeki pazarlama kavramının müşteri merkezli hale gelmesinden dolayı pazarlama karması kavramı 4C'ye dönüşerek Customer Value (tüketici değeri), Customer Cost (tüketici maliyeti), Customer Convenience (tüketiciye uygunluk) ve Customer Communication(tüketici iletişimi) haline evrilmiştir.

Bunların yanı sıra B2B yani Business-to-business olarak bilinen firmaların müşteri kitlesinin yine firmalar olduğunu ifade ederken, B2C Business-to-consumer yani firmaların hedef kitlesinin bireyler olduğu durumları ifade eder.

Ayrıca Call to action adı verilen ve anlık olarak müşteriyi uyararak aksiyon almaya yönlendiren ifadeler de pazarlamanın temelini oluşturmaktadır. 

Markalaşma(branding) ve marka farkındalığı (brand awareness) ise büyüyen organizasyonlar ile büyümüş olanlar için önemli bir konumda bulunmaktadır. Farkındalık yaratılmasının altında yatan neden ise sadece üründen bahsederken aklımıza gelen spesifik ürün görüntüsünün oluşmasını sağlamaktadır. Örneğin kola dendeiğinde birçok kişinin aklına Coca Cola gelmesi ya da kağıt mendilin aslında selpak olarak yer etmesi diyebiliriz.

Son olarak ise marketlerde bile karşımıza sıklıkla çıkan çapraz pazarlama tekniği (cross marketing) hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Özetlemek gerekirse e-ticaret sitelerinde "bu ürünü alanlar bunları da aldı" gibi ya da bir fast-food zincirinde yemek sipariş ederken kahve alımında promosyon uygulanması gibi olaylar da çapraz pazarlamanın günlük hayattaki örnekleridir.

 

Pazarlamada Çalışanların Maaş Aralıkları

maaş Ödeme para monetary

Pazarlama elemanı en az yetkinlik gerektiren pozisyon olarak 2320 tl'den başlayan maaşlarla çalışılan ancak organizasyonun yapısına ve görev sorumluluğuna göre değişerek pazarlama müdürü pozisyonu ile beraber 15.000 tl'ye kadar çıkabilmektedir. Çalıştığınız organizasyon uluslararası da operasyon gösteriyor ise ve kurumsal bir yapıya sahip ise de ilerleyen yıllarda belirli oranlarda maaş zamları da olması mümkündür.

 

Daha detaylı maaş ve pozisyon tanımlarına için buradan ulaşabilirsiniz.

 

ÖZGÜN İÇERİK


Bekem Yasemin Çatak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Bekem Yasemin Çatak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.