Öğrenci Kariyeri Banner

Uyku Problemim Var Diyenlere 5 Öneri

Uyku Problemim Var Diyenlere 5 Öneri

Günümüzün en yaygın rahatsızlıklarından biri olan uyku problemi, kimilerinde hayattan tat alamamaya sebep olacak kadar ileri gidebiliyor. Gün sonunda konfor alanımızda bizi saran bu problemi, gün içinde birkaç alışkanlığınızı değiştirerek çözebilirsiniz.

 

Uyku Problemim Var Diyenlere 5 Öneri

 

1. Kafanızdan Sorunları Atın ve Bir Rutin Oluşturun

Gecemizi gündüzümüze katan en büyük etken yatmadan önce her şeyi düşünmektir. Beyin yeni –özellikle olumsuz- anıları ve bilgileri sindirmek için bazı geceler normalden daha fazla sizi uyutmayabilir ve saatlerce sağa sola dönmenize sebep olabilir. Böyle zamanlarda düşüncelerinizi bir kenara bırakın ve yalnızca uyumaya odaklanın. Düşünmenin bir şeyi değiştirmeyeceğini ve şu an sadece uyuyacağım yarın her şey düşünülür gibi kendinize telkinlerde bulunun. Kaslarınızı tamamen gevşetin ve kendinize uyumak için izin verin. Bunu kolaylıkla yapabilmek için en büyük yardımcınız ise beyine “alpa” ve “teta” dalgalarını yollayacak meditasyon müzikleridir. Özellikle doğadan sesler içeren müziklerin insan vücudu üzerinde rahatlama ve dinginlik yaratma etkisi yüksektir. Bunlara örnek: Şöminede yanan odun sesi, dama vuran yağmur damlası, fırtına ve kuş sesleri olabilir. Kısaca yatağa düşünmek için değil uyumak için girin.

 

2.Yatak Odanız Uyumaya Uygun mu?

Odanızın nem oranı, sıcaklığı, ne kadar ışık aldığı gibi etmenler uyku kalitenizi etkiler. Yeterince nemli, serin bir ortam ve loş bir ışık kullanmak daha iyi olacaktır. Bunların yanı sıra yatağınızın rahatlığını ve yastığınızın size uygunluğunu da test edin. Bunlar doğru pozisyonda uyumanıza destek oluyor olmalı.

 

3. Kafein ve Geç Saatte Yemelere Dikkat Edin

Uyaran etkisi bulunan kafeinin vücuttaki emilim süreci ortalama 5 saat sürüyor ve ortalama 40 miligram kafein içeren bir içecek tükettiğinizi düşünürsek bunun 20 miligramı emilim sürecinde sistemde kalıyor. Sonuç olarak uykunuzdan en az 6 saat önce kafeini kesmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Ayrıca geç saatte yemek yemenin sağlığa pek çok zararı olduğu kadar uykuya da olumsuz etkisi yenilir yutulur değil.  Ağır bir akşam yemeğini uyku saatinizden saatler önce bitirmiş olun. Nispeten boş ve rahatlamış bir mideyle çekilecek uyku çok daha kaliteli olacaktır.

 

4. Gündüz Uyumalarını Kararında Yapın

Yaklaşık 20 dakikadan kısa süren şekerlemelerin ruh haline iyi geldiği ve performansı artırdığı bir gerçek. Ancak uzmanlar gündüz uykularının gereğinden uzun sürmesinin iç ritmi bozduğu ve gece uykularını geciktirdiği düşüncesinde hemfikir. Geceleri uyumakta zorluk çekiyorsanız gündüz uykularınızı terk edebilir ya da süresini kısaltmayı deneyebilirsiniz.

 

5. Spor Her Şeyin Devası

Fiziksel olarak aktif olduğumuz zamanlar daha zinde ve iyi hissetmek bir günde bile fark edilir bir sonuçtur. Sporun ruhumuza ve vücudumuza faydaları saymakla bitmez. Elbette spor uyku kaliteniz ve düzeniniz üzerinde de büyük etkilere sahip.

Tüm bilimsel çalışmalar da sağlıklı bir yaşam ve düzenli uyku için egzersizin önemini vurguluyor.

Düzenli fiziksel aktivite uykusuzluğu engelleyerek dinlendirici bir gece uykusuna yardımcı olabilir. Doğa yürüyüşleri, yüzmek, takım oyunları, bisiklet sürmek gibi fiziksel aktiviteler stresi azaltarak ve vücudu uykuya muhtaç bırakarak derin bir uykuya zemin hazırlar. Ancak unutmayın adrenalin seviyesinin düzene girmesi adına ağır sporlar uykudan ortama 2 saat önce sonlandırılmış olmalı.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

Insomnia: Uykusuzluk Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Uykunun Beyinden Bağımsız Evrimi

Çinli Uzmana Göre En Doğru Uyku Pozisyonu

İyi Bir Uyku Demek Sağlıklı Yaşam Demek! Bunun İçin 6 Güzel Tavsiye

Özgün İçerik


tuğba özdemir

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Tuğba Özdemir...

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.