Öğrenci Kariyeri Banner

Hayatınızda İzleyebileceğiniz En Özel Şey: Zima Mavisi

Hayatınızda İzleyebileceğiniz En Özel Şey: Zima Mavisi

 

Sadece bir animasyon. Ne kadar çok şey anlatabilir ki bir insana. 10 dk lık şu kısa film her şeyi anlatıyor insana.  Hayatın anlamını, yaşadığımız kaotik hırs üzerine kurulmuş düzeni, sadeliği…İngiliz bilim kurgu yazarı Alastair Reynolds’un 2006 yılında yayımlanan Zima Blue And Other Stories kitabından uyarlanmış bir animasyon. Sonra bir gün Zima ilk kez röportaj vermek için bir gazeteci çağırır ve en büyük eserini ertesi gün sergileyeceğini söyleyerek tüm hikayesini anlatır. Zima’ nın insan olmadığını tüm bu eserlerin ve çılgın deneyimlerinin sebebinin yaşamın amacını araması olduğunu öğrenen gazeteci şaşkına döner ve peki neden zima mavisi diye sorar. Zima şöyle şaşırtıcı bir cevap verir, ‘sahibim beni icat ettiğinde  tek işim o havuzun mavi taşlarını temizlemekti. Bunu yapan imalatçı bunlara zima mavisi ismini vermişti. Ben ilk onu gördüm. Her şeye onunla başladım. İlk gördüğüm şey oydu ve tek bilmem gereken şey oydu.’ Ertesi gün bütün şöhretli insanlar, televizyon kanalları Zima’nın sunumuna gelir  ama gediklerinde gördükleri tek şey salonun tam ortasında bir havuz. Zima sahneye gelir, hayranlık duyan herkes onun ne yapacağını merak ederken, herkesin şaşkın bakışları içerisinde ellerini açarak havuza atlar. Tüm beyin fonksiyonlarını kapatır. Ellerini, kollarını, gövdesini ayırarak kendini parçalara ayırır ve içinden, hikayenin en başında kadına anlattığı, tek işi havuz taşlarını temizlemek olan o küçük robot ortaya çıkar. Dünyanın en büyük sanatçısı, tüm dünyanın gözünün önünde intihar eder. Ve gerçek arayışı sonunda biter.

Felsefesi

Zimanın hakikat arayışının dışa vurumu maviydi. Zimanın çizdiği her tabloda, ürettiği her sanat eserinde ve her deneyiminde aklından çıkmayan şey oydu, mavi. İlk bildiği ve tek bilmesi gereken şeyi görüyordu baktığı her yerde. Bu arada blue ingilizcede mavi demek ama bir anlamı daha var. Hüzün. Hüzün bir insan için gerçeği arayacağının en büyük belirtisidir. Hüzün içerde güzel şeyler keşfettirir.

Tam olarak şu an içinde bulunduğumuz kaostan, kirlilikten, hırstan sıyrılıp sahip olduğumuz bu karmaşıklıktan kurtulmanın belki de tek yolu, sadeliktir. Tek cevap, sadece bu kelimede gizli olabilir, ne dersiniz?

 

"Uğruna yaşadığınız şey var olma amacınız olsun"


Aleyna  Karataş

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aleyna Karataş..

1 Yorum

  • TARIK  ERDOĞAN

    Gercekten etkileyici

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.